• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

oplata akcyzowa

Status
Zamknięty.

Jarek1

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Toruń
Witam, mam taki problem. Sprowadzilem sobie autko z anglii i wyslalem kwitek do DVLA o ekporcie, oni wystawili mi nowy dokument, ale doszedl dopiero po 2 miesiacach. A w tym czasie juz auto bylo wiadomo u mnie. Czy ktos wie jak teraz zareaguje urzad celny skoro data wystawienia jest z listopada, a na zaplacenia akcyzy ma sie miesiac tylko? uwzglednia reklamacje z poczty angielskiej ktora posiadam? Prosze o pomoc!

brentmotors

Anglikomaniak
Punktów
7
Miasto
gorzow wlkp
ale co dokladnie przyslal DVLA? nowy V5c na adres angielski czy polski? kupiles na umowe? czy byl juz twoj?
skoro wyslales kwitek na export a masz oryginal dowodu i umowe k/s z data zakupu to to sie liczy do akcyzy

Jarek1

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Toruń
Skrocilem troche zeby nie komplikowac. Sytuacja wyglada tak ze pierwotny dokument mi przepadl (ten ktory dostalem od wlasciciela), zglosilem do DVLA zaginiecie i wyrobili mi nowy, przy okazji w anglii kolega moj podpisal kwit o stalym eksporcie auta. Po czym dokumenty te zaginely w poczcie, i teraz chcac wyrobic nowe dokumenty dostalem odmowe bo auto u nich jest wyeksportowane. A ze poczta dzialala jak dzialala to dostalem odmowe i nowy kwitek z dokumentu V5C z opoznieniem 2 miesiecznym. I teraz nie wiem co z akcyza, umowe moge spisac wiadomo, ale data wyeksportowania jest napisana na tym kwitku, co teraz?

** Dodano: 18-01-2010, 20:22 **
dowiedzialem sie tez ze z tym glupim zaswiadczzezniem z DVLA nie wszedzie chca rejestrowac auta..a na odzyskanie dowodu rej nie mam szans. wiec nie dosc ze akcyza, to jeszcze i urzad komunikacji...

brentmotors

Anglikomaniak
Punktów
7
Miasto
gorzow wlkp
no tak ale dalej masz tylko kwitek z V5 a nie caly V5 prawda?

bo jezeli masz tylko odcinek z v5 to na tej podstawie w PL nie zarejestruja

brentmotors

Anglikomaniak
Punktów
7
Miasto
gorzow wlkp
dobra,
sa 2 opcje obie przerabialem,ale wiem,ze nie zawsze sie udaje

1. piszesz pismo do dvla,ze zgubiles dowod prosiles o wydanie nowego ale oni twierdza,ze auto zostalo wyeksortowane a ty na to ,ze nie wiesz o co kaman jak wyexportowane,jak jezdziles nim caly czas i nawet 2ma kolami nie opuscilo UK- powinno przejsc,mozesz nawet osobiscie udac sie do DVLA udac zatroskanego i grzecznie poprosic o wyjasnienie sprawy oczywiscie po Twojej mysli

jak to sie nie uda to zaproponuja Tobie plan b czyli ponowna rejestracja
1. zalatwiasz sobie przeglad, ubezpieczenie,placisz tax i 3-4 tyg bedziesz mial V5C

jak cos to wal z pytaniami

Jarek1

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Toruń
ale czego konkretnie? wczesniej, jak po raz 1 zostaly wyrobione dokumenty po zagubieniu, kolega ktory je odbieral, wypelnil druk o eksporcie, zebym nie placil w anglii TAXu czasem (bo rejestrowany na mnie byl w anglii). plan byl taki, zebym mogl jezdzic na angielskiej rejestracji w polsce, z polskim ubezpieczeniem i polskim przegladem. ale jak zagubily sie dokumenty na poczcie i zglosilem ponownie prosbe o wyrobienie nowych, to mi odmowili, bo auto jest wyeksportowane, co opisalem wczesniej. i teraz powiedzieli ze moga wyrobic jedynie kwit ktory mi pozwoli zarejestrowac te auto w polsce. jakis dokument a'la V5C. ale niejest on imienny dlatego policja sie o niego przyczepi i nie moge jezdzic z nim w pl, tylko musze je zarejestrowac. tylko zeby zarejestrowac potrzebuje zaplacic akcyzye, a na druku tym jest data eksportu. oni wyslali mi go, ale doszedl po 2 miesiacach. no i w tym przypadku mam opoznienie o jakis dobry miesiac zgodnie z prawem. i pytanie co z tym zrobic, czy uwzglednia reklamacje ktora mam z poczty ze to ich wina itd?

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
A juz rozumiem teraz.
No jest data eksportu ale nie jest przeciez napisane ze wyeksportowane auto zostalo do Polski. Jest to data opuszczenia auta w UK a w miedzyczasie mogles np. auto zabrac na dwumiesieczne wakacje na Dominikane i do PL przyjechalo dopiero dzisiaj.

brentmotors

Anglikomaniak
Punktów
7
Miasto
gorzow wlkp
najbardziej to powinienes sie martwic nie o date tylko o to,ze na ten papier w PL raczej nie zarejestruja. mowie raczej bo doszly mnie sluchy,ze gdzies tam nie robia problemu

swoja droga moze jakis nowy dzial by sie przydal gdzie na jaki papier rejestruja?

Jarek1

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Toruń
brentmotors napisał:
dobra,
mozesz nawet osobiscie udac sie do DVLA udac zatroskanego i grzecznie poprosic o wyjasnienie sprawy oczywiscie po Twojej mysli

Niestety ta opcja raczej odpada, byla dzis tam moja kolezanka z wyjasnieniami i powiedzieli ze skoro jest wyeksportowany to nie ma mozliwosci wyrobienia tego dokumentu. Troche jest duzo komplikacji bo trzebaby zrobic cos takiego ze niby sprowadzic auto z pl i tam zarejestrowac, ale to wiadomo sa oplaty, tam tez maja chyba akcyze itd nie?

Do Misiek:
faktycznie, ale jak ja im to udowodnie, ze akurat wtedy auto przekroczylo granice PL? nie mam umowy, a nawet jak ja spisze to czy to cos da?

** Dodano: 18-01-2010, 20:58 **
slyszalem ze w Warszawie nie ma problemu, bo koles co wiele razy juz to robil, mowi ze tam jest problem. w toruniu czyli tam gdzie chce go zarejestrowac jest z tego co slyszlaem problem...

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Do Misiek:
faktycznie, ale jak ja im to udowodnie, ze akurat wtedy auto przekroczylo granice PL? nie mam umowy, a nawet jak ja spisze to czy to cos da?
Nie musisz im niczego udowadniac. Jezeli oni maja watpliwosci to oni powinni Ci udowodnic to ze zlamales prawo.

A poza tym istnieje takie cos jak oswiadczenie. Jezeli ktos sie przyczepi to piszesz oswiadczenie ze auto przyjechalo do PL tego i tego i jezeli im cos nie pasuje to oni musza udowodnic ze bylo inaczej a nie odwrotnie.

brentmotors

Anglikomaniak
Punktów
7
Miasto
gorzow wlkp
nie maja akcyzy Twoje auto podlegaloby ponowniej rejestracji z uwzglednieniem,ze nie opuscilo uk, ja tak zrobilem i sie udalo. musisz tylko zalatwic sobie mot i insure

po 2gie najpierw sprobowalbym napisac pismo do dvla z wyjasnieniem,ze nigdy nie miales zamiaru exportowac auto i tez nigdy te auto nie opuscilo uk i ,ze masz zamiar dalej je uzytkowac w uk a do tego potrzebujesz V5 - przeciez na wykrywacz klamstw Cie nie wezma

Jarek1

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Toruń
sorki za skladnie w tej mojej wypowiedzi, pisze na szybko bo juz nerwy mnie troche biora:/

** Dodano: 18-01-2010, 21:03 **
a jak im wytlumacze to, ze ten kwit z rzekomo mojego dokumentu zostal wypisany ze auto zostalo wyeksportowane?skoro jest czarno na bialym, jest podpis i dane samochodu...czy oni naprawde moga uwierzyc ze to spadlo z nieba?

** Dodano: 18-01-2010, 21:07 **
btw jaki jest koszt insure i mot'u?

** Dodano: 18-01-2010, 21:07 **
no i wiadomo ze nie mam tam za cholere znajomosci, wiec zalatwienie tego jest malo realne:/

1petrol

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wielkopolska
Jeżeli auto wyjechało na kołach z UK to musiało przekroczyc granice promem lub tunelem. Dla DVLA dostęp do tych informacji to nie problem. Przed każdym wjazdem sa równiez kamery czytajace tablice rejestracyjne. Natomiast jeżeli przejechało na lawecie to juz połowa sukcesu do ściemniania ;)

Aby zarejestrowac auto w UK musisz przede wszystkim zrobić insurance (jeżeli numer rejestracyjny auta nie figuruje juz w bazie danych to trzreba zrobic insurance na podstawie numeru VIN auta, co bywa dość kłopotliwe i kosztowne) potem MOT no i dopiero składac odpowiednie wnioski w urzedzie DVLA (nie jestem pewien czy da sie to zrobić pocztą, bo podczas składania dokumentów opłacasz Road Tax) Potem czekasz do 4 tygodni i V5C przyjdzie na angielski adres :)

Proste tylko łatwiej to zrobic będac w UK!
Pozdro

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom