• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nowe przepisy od 1 Stycznia 2015r

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
:) Ale będę szedł w zaparte że tak został sprowadzony :D
z tym wpisem w dowód to jest tak samo sensowne i logiczne jak wymiana lusterek i tarczek licznika w angliku, nie wpomne już o 300 procentowej zwyżce w OC :cool:

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
Dokładnie, ciekawe co będzie widział kierowca siedząc po prawej stronie auta w lusterkach lhd...wszystkie auta homologowane na UE są konstrukcyjnie przystosowane zarówno do ruchu prawo i lewostronnego,nie może być inaczej,ustawodawca to jakiś imbecyl które nie ma pojęcia jaki bubel prawny stworzył.

pawelgawel

Bywalec
Punktów
0
Miasto
123
panowie o co chodzi z tymi lusterkami? Maja byc przystosowane do warunkow obowiazujacych na terenie RP, ale co to dokladnie oznacza?

suru

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
tarnow
Wlasnie jestem po rozmowie z diagnosta i powiedzial mi ze za miesiac beda robic przeglady

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
panowie o co chodzi z tymi lusterkami? Maja byc przystosowane do warunkow obowiazujacych na terenie RP, ale co to dokladnie oznacza?
lusterka (za małymi wyjątkami) lub inaczej ich kąt skręcenia są zaprojektowane tak aby kierowca z fotela kierowcy widział tył auta i to co za nim , jeśli kierowca nie zmienia miejsca siedzenia a wymieni lusterka będzie musiał się wychylać tak samo jak zostawienie lusterek angielskich po przekłace, jedynie sens ma wymiana wkładów lusterek jeśli jedno jest np dzielone ( pasek) ja np. wole obydwa z przedziałkiem :) może być też że jedno oddala a drugie przybliża ( płaskie/wypukłe) ale to są szczegóły

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Ten motyw z lusterkami to jakiś totalny kretyn wymyślił. Mam tylko nadzieję że diagności będą wiedzieć jakie lusterka są odpowiednie

crinosek

Początkujący
Punktów
0
co do lusterek to może chodzi o to, że niektóre auta mają tak, że mają lewe lusterko normalnej wielkości a prawe mniejsze (auta LHD) i jak takie kupisz RHD czyli wtedy lewe mniejsze to nie będzie w nich odpowiednia widoczność.
Ja posiadam Peugeota 206cc RHD i tam są obydwa takie same lusterka więc myślę że nie będzie problemu z przeglądu. Z resztę Peugeot 206 jest bardzo ładnie przystosowany do obu stron.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
w anglikach zawsze są takie same mniejsze większe tylko w LHD

Punktów
0
Pomimo że w dniu 28 05 -2015 opublikowany zostal akt prawny o mozliwosci zarejestrowania samochodu z kierownicą po prawej stronie to ,okazuje sie że w starostwach zatrudnieni sa sami dyletanci .W dniu wczorajszym tj 03 06 2015 w starostwie w Tomaszowie Maz nikt nie słyszał o nowelizacji tego przepisu .Zastępca naczelnika stwierdziła z rozbrajajaca szczeroscia ze nic o tym nie wie . Osobiscie jestem zmartwiony tylko tym czy urzednicy wiedza kiedy na ich konta maja wplynac pobory .

guzik0802

Anglikomaniak
Punktów
15
Miasto
OSTROW WLKP
co do lusterek to może chodzi o to, że niektóre auta mają tak, że mają lewe lusterko normalnej wielkości a prawe mniejsze (auta LHD) i jak takie kupisz RHD czyli wtedy lewe mniejsze to nie będzie w nich odpowiednia widoczność.
Ja posiadam Peugeota 206cc RHD i tam są obydwa takie same lusterka więc myślę że nie będzie problemu z przeglądu. Z resztę Peugeot 206 jest bardzo ładnie przystosowany do obu stron.
wlasnie o to chodzi, bynajmniej tak mi diagnosta powiedzial, jezeli dwa lusterka sa takie same to nic nie bedzie trzeba wymieniac

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
To dopiero ciekawe... Co będzie w tych lusterkach widział kierowca? pasażer za to będzie widział wszystko.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
może wprowadzą przepis że i pasażerowie z tyłu muszą mieć widoczność w lusterkach w sumie dlaczego nie wierchuszka właśnie tam siada :)

suru

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
tarnow
Ja tam wogole nie mam problemu z widzialnoscia w lewym lusterku, mi sie dobrze jezdzi wiec nie wiem za bardzo w czym macie problem

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
My w niczym nie mamy, mają "experty" które wymyślili ten debilizm o_O

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
Dokładnie skoro kazali wymieniać lusterka,to przesiadz się na miejsce pasażera i sprawdź czy ustawisz lusterka żeby w nich widzieć.

suru

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
tarnow
I jak tam koledzy udalo sie komus zrobic przeglad

yalin155

Początkujący
Punktów
3
Moj brat własnie przyjechał na tydzien z
UK aby przerejestrować auto i podrodze robił przegląd w Niemczech zobaczymy jutro czy zarejestruje

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
W Niemczech zarejestruje bez problemu.

on_86

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Starachowice
A mam pytanie niby powinni wydać tablice próbne i dowod tymczasowy by jechać na przegląd jak z tym jest??

Do góry Bottom