• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nowe przepisy od 1 Stycznia 2015r

suru

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
tarnow
U mnie w miescie Tzn w tarnowie wydzial komunikacji wie ale diagnosta nic

Ostatnia edycja:

Damian_95

Początkujący
Punktów
0
Panowie :) Dzwoniłem do ministerstwa infrastruktury. Przepisy dla diagnostów i całej reszty wejdą za około 3 tygodnie. 20 maja odbyła się już jakaś tam komisja europejska czy coś i zatwierdzili ten przepis. ale musza go wpisac do dziennika ustaw i trzeba poczekać do konca czerwca. Takze mamy zielone swiatło :)

A tak btw. to witam jestem nowy na forum ;)

Marlena

Zaufany warsztat
Punktów
80
Miasto
Rawa Mazowiecka
www.przekladkianglikow.pl
Ciekawe ile w Polsce stacji kontroli pojazdów jest dostosowana do zrobienia przeglądu anglikowi wedle ścisłych przepisów?

piotr3332

Początkujący
Punktów
0
Reflektory, predkosciomierz i tylne lusterka - to sa to wymogi ktore beda umozliwiac wydanie pozytywnej decyzji co do przegladu i raczej wiekszosc stacji kontroli pojazdów nie bedzie miala z tym problemow

maselko

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Marki
A miał ktoś może stłuczkę ze swojej winy w Polsce jeżdżąc autem z UK? Piszecie o ubezpieczeniu, że działa polskie. Tylko ile w tym prawdy? Nie jest potrzebne dopóki coś się nie stanie... Czy ubezpieczyciel się nie wypnie, po takim zdarzeniu?

---
Już wszystko wiem:
dzwoniłem do ergohestia youcandrive.pl tak jak podaliście wcześniej na forum. Konsultanka powiedziała, że nie ma ŻADNEGO problemu z ubezpieczeniem samochodu z kierownicą po prawej stronie. Ubezpieczają i jest to ubezpieczenie pełnowartościowe. Czyli nie wypną się w razie kolizji. Zaznaczyła tylko, że przed wyliczeniem składki trzeba otrzymać zgodę od kierownika na ubezpieczenie (z tym podobno też nie ma problemu). Nie zostało mi zatem nic innego jak kupno anglika :p

Ostatnia edycja:

intrasad

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
www.rejestrujemypojazdy.pl
Reflektory, predkosciomierz i tylne lusterka - to sa to wymogi ktore beda umozliwiac wydanie pozytywnej decyzji co do przegladu i raczej wiekszosc stacji kontroli pojazdów nie bedzie miala z tym problemow
Mylisz się, to o czym piszesz jest projektem do ustawy a nie obowiązującą ustawą. Na dzień dzisiejszy żadna stacja diagnostyczna nie może wykonać badania technicznego pojazdu z kierownicą po prawej stronie ponieważ nie ukazały się stosowne rozporządzenia regulujące tą kwestie. Dzwoniłem do kilku stacji diagnostycznych w Wejherowie, Gdyni, Luzinie, Redzie i Rumi i każda mówi to samo. Nie wykonają przeglądu "anglika" ponieważ nie mają do tego uprawnień. Z kolei Wydziały Komunikacji zarejestrują "anglika" jeżeli dostarczymy badanie techniczne wykonane w Polsce.

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
Projekt ustawy... To tak jak z domem, masz projekt a nie masz gdzie mieszkać... Od projektu do ustawy to jeszcze dluuuga droga. Nie ma co się nakręcać, to jest Polska tu się ciężko oddycha.

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
Bzdura.

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
Zanim te prace zostaną ukończone to jeszcze można normalnie anglika zarejestrować po przeróbce i nawet nie będzie nigdzie wzmianki o przekladce, po wejściu w życie nowych ustaw po przekladce będzie w dowodzie rejestracyjnym wpis że auto zostało przerobione. Jeśli nie będzie przeróbki to będzie wpis w dr że ma kierownicę z prawej strony. Sukces połowiczny szczególnie dla tych co handlują. Tak czy inaczej poczekamy zobaczymy, na jesieni wybory to kto będzie się pierdolami zajmował jak słupki spadaja.

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
Zanim te prace zostaną ukończone to jeszcze można normalnie anglika zarejestrować po przeróbce i nawet nie będzie nigdzie wzmianki o przekladce, po wejściu w życie nowych ustaw po przekladce będzie w dowodzie rejestracyjnym wpis że auto zostało przerobione. Jeśli nie będzie przeróbki to będzie wpis w dr że ma kierownicę z prawej strony. Sukces połowiczny szczególnie dla tych co handlują. Tak czy inaczej poczekamy zobaczymy, na jesieni wybory to kto będzie się pierdolami zajmował jak słupki spadaja.

Tylko skąd pani w urzędzie ma wiedzieć że auto zostało przerobione ?

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
Z wywiadu...

adsik

Anglikomaniak
Punktów
16
Miasto
Mazowsze
Myślę że na pierwszym przeglądzie będzie diagnosta to wbijał :) Ale będę szedł w zaparte że tak został sprowadzony :D

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
Teraz dopiero będzie papierologis.

Do góry Bottom