• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nowe przepisy od 1 Stycznia 2015r

wiercioch

Anglikomaniak
Punktów
11
"jak jesteś w uk to na polskie auto możesz wykupić oc bez kłopotu, zastanawia mnie kto ci takich bzdur nawciskał" ...... czy chodzi Ci, że na polskie auto kupisz angielskie OC?

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
Przeczytaj tu:
http://ec.europa.eu/finance/insurance/consumer/motor/index_en.htm

Vehicles should be registered in the country of residence of the policy holder and/or vehicle owner.

Provided their registration is in order, they may be insured by an insurer established in the country of registration or in any other EU country. Insurers providing cross-border insurance services must fulfil certain formalities under the EU insurance rules. They must also be willing to offer a contract.

czytaj:
Pojazd powinien być zarejestrowany w kraju w którym właściciel jest rezydentem,

Jeżeli pojazd jest poprawnie zarejestrowany, to może być ubezpieczony w ubezpieczalni ustanowionej w kraju rejestracji lub każdym innym kraju EU.

I tak np w moim przypadku nie posiadam meldunku w PL i ubezpieczam swoje 2 auta zarejestrowane w UK a które mam w polsce w polskiej ubezpieczalni.

Ostatnia edycja:

yalin155

Początkujący
Punktów
3
Przepisy o ktorych mówisz dotyczą tych 30 dni o ktorych rozmawiamy pozatym w UK z tego co wiem ubezpiecza sie osobe a nie samochód więc jest to zupełnie inny system. Zresztą ubezpieczenie np z Polski jest ważne bezterminowo w UK więc po co ktoś mialby dwa razy płacić oc?
A jak nie masz meldunku rejestrujesz auto na miejsce zamieszkania lub ewentualnie na współwłasciciela.

Ostatnia edycja:

yalin155

Początkujący
Punktów
3
Juz sie poprawiłem to prawda nie potrzebny jest meldunek

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
Właśnie wróciłem z WK .................. REJESTRUJĄ ADNGLIKI :)

maselko

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Marki
Przeczytałem wątek i mam mętlik w głowie. Jedni piszą, że można drudzy nie :).

Interesuje mnie zakup Anglika i sprowadzenie do Polski bez rejestracji w Polsce. Prowadzę firmę w UK, bywam raczej sporadycznie.
Mogę mieć takie auto zarejestrowane w UK i jeździć nim po Polsce bez rejestracji? Jak jest w końcu z tym ubezpieczeniem OC/AC? Muszę mieć w UK czy w Polsce też chętnie ubezpieczają?
Dodam, że interesuje mnie poj. do 2000ccm, aczkolwiek napiszcie też jak jest z większymi.

Dzięki za odpowiedzi :), może teraz jakieś konkrety usłyszę.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
Właśnie wróciłem z WK .................. REJESTRUJĄ ADNGLIKI :)

chyba prima aprilis :D

no jak nie jak tak ................ po przekładce :)

Dzięki za odpowiedzi :), może teraz jakieś konkrety usłyszę.

kolego maselko jesteś 1001 który o to pyta a na forum jest ustawiony limit 1000 odpowiedzi na to samo pytanie i więcej się nie da, napisz skarge do administracji niech zwiększą limit do 2000

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
zorób V5c na siebie to podstawa, jak nie mieszkasz tu w Polsce na stałe to nie sprowadzasz auta a jedynie je użytkujesz wiec według mnie nie ma mowy o obowiązku rejestracji, napisałem obszerne pismo w tej sprawie zarówno do KGP jak i ministerstwa finansów i funduszu ubezpieczeniowego, jak tylko dostane odpowiedz to wkleję tutaj.

maselko

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Marki
No tak V5c na siebie, ale co z ubezpieczeniem? Wykupić w UK czy w PL?

maselko

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Marki
I właśnie dlatego zadałem pytanie. W 100% nie ma pewności z tego co wyczytałem.

pluciorx powiedz mi, czy udało Ci się wykupić ubezpieczenie na rok? Jakie koszta w porównaniu do polskiego auta?

maselko

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Marki
Cena bardzo w porządku. A jak wygląda sprawa przeglądu? Lecisz raz na rok do UK klepnąć przegląd ?

Ostatnia edycja:

adsik

Anglikomaniak
Punktów
16
Miasto
Mazowsze
Oczywiście że może sprawdzić jeśli wie jak. Ale takie są realia że polacy podrabiają angielskie przeglądy ;/

yalin155

Początkujący
Punktów
3
Mozna jezdzic ale jak samochod jest zarejestrowany na firme i oc musi miec oczywiscie w uk. W innych przepadkach masz 6 mc na przerejestrowanie. Co do oc oczywiscie ze mozna wykupic polise na 12 mc na zagraniczne auto jednak zobowiazujesz sie w ciagu 30 dni przerejestrowac samochod pozatym po co kombinowac i ryzykowac w Twoim przypadku ? Wejdzie ustawa przerejestruj auto i po problemie.

Pozatym dowiedzialem sie ze w jednej z najwiekszych firm ubezpieczeniowych oc na angliki bedzie w podobnej cenie jak na auta europejskie.

maselko

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Marki
Mozna jezdzic ale jak samochod jest zarejestrowany na firme i oc musi miec oczywiscie w uk. W innych przepadkach masz 6 mc na przerejestrowanie. Co do oc oczywiscie ze mozna wykupic polise na 12 mc na zagraniczne auto jednak zobowiazujesz sie w ciagu 30 dni przerejestrowac samochod pozatym po co kombinowac i ryzykowac w Twoim przypadku ? Wejdzie ustawa przerejestruj auto i po problemie.

Pozatym dowiedzialem sie ze w jednej z najwiekszych firm ubezpieczeniowych oc na angliki bedzie w podobnej cenie jak na auta europejskie.

A co jak nie wejdzie ustawa :)? Już dawno miała wejść i możemy czekać i czekać.
W moim przypadku nie bardzo mogę zarejestrować auto w Polsce, dlatego szukam alternatywy.

Do góry Bottom