• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nowe przepisy od 1 Stycznia 2015r

adsik

Anglikomaniak
Punktów
16
Miasto
Mazowsze
Kolega smarsw zapomniał dodać, że ulotki będą rozrzucane z samolotów nad całym krajem.

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
Niektorych asow wiec czeka nieuchronne bankructwo - nie moge doczekac sie wczesniejszej bitwy o klienta, oj bedzie sie dzialo Panowie i Panie, bedzie sie dzialo i to juz w kwietniu, maju, czerwcu, lipcu, sierpniu, wrzesniu ,....2016,.....2017,..... Niepotrzebne skreslic.

yalin155

Początkujący
Punktów
3
kriswojtyna napisał:
dokladniue jak pisze pluciorx to nie ma nic do rzeczy, nikt nie sprawdzi kiedy przyjechałeś do polski

trzeba czytać między wierszami

mozesz ubezpieczyc auto na rok i
np jak mnie zatrzymałaby policja i chciualaby wyjasnien dlaczego np mam date podpisania umowy oc stycz .2015 a jest lip-2015 i samochód jest nie przerejestrowany
powiedziałbym ze dużo podrózuje i podpisalem oc w styczniu celem rejestracji auta ale musialem wyjechac do uk i tydzien temu wociłem do polski i za tydzien jade znowu do uk
a co nie mogę?
No własnie jesteś w błedzie, skoro jechałeś do uk w styczniu i wtedy podpisałeś umowe musisz zarejestrować auto jeszcze przed wyjazdem poza tym w razie wypadku żaden ubezpieczyciel nie ma obowiązku wypłacić Ci odszkodowania bo nie dopełniłeś obowiązków.

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
yalin155
podaj paragraf albo jakąś podstawę prawną,
jeżdżę już grubo ponad rok i miałem kontrolę nie raz w warszawie, mam polskie OC, raz tylko mandat dostałem (100zł) za to że kompletnie żadnego papieru nie miałem przy sobie (zapomniałem po prostu)

proszę podaj też gdzie jest napisane w ustawie że do OC musisz przerejestrować auto na siebie.

yalin155

Początkujący
Punktów
3
Ustawa o oc
Art. 26.
Umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych zawiera się na
okres 12 miesięcy, z zastrzeżeniem art. 27.
Art. 27.
1. Umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych na czas krótszy
niż 12 miesięcy, zwaną dalej „umową ubezpieczenia krótkoterminowego”, można
zawrzeć, jeżeli pojazd mechaniczny jest:
1) zarejestrowany na stałe, w przypadkach określonych w ust. 2;
2) zarejestrowany czasowo;
3) zarejestrowany za granicą;
4) pojazdem wolnobieżnym określonym w art. 2 pkt 10 lit. b);
5) pojazdem historycznym.
2. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego na czas nie krótszy niż 30 dni, w odniesieniu
do pojazdów mechanicznych zarejestrowanych na stałe, może zawrzeć
podmiot prowadzący działalność gospodarczą polegającą na pośredniczeniu w
kupnie i sprzedaży pojazdów mechanicznych w zakresie pojazdów przeznaczonych
do kupna lub sprzedaży lub polegającą na kupnie i sprzedaży pojazdów
mechanicznych.
3. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego, w odniesieniu do pojazdów mechanicznych
zarejestrowanych czasowo, zawiera się na czas nie krótszy niż okres
tej rejestracji, określony w decyzji starosty właściwego ze względu na miejsce
zamieszkania właściciela pojazdu mechanicznego, nie krótszy jednak niż 30 dni.
4. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego, w odniesieniu do pojazdów wolnobieżnych
określonych w art. 2 pkt 10 lit. b), można zawrzeć na czas nie krótszy
niż 3 miesiące.
5. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego, w odniesieniu do pojazdów historycznych,
można zawrzeć na czas nie krótszy niż 30 dni.
6. Umowę ubezpieczenia granicznego zawiera się na granicy w przypadku określonym
w art. 29 ust. 1 pkt 3 na okres 30 dni, a w przypadku rozwiązania się tej
umowy lub wygaśnięcia okresu ważności Zielonej Karty podczas pobytu na terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej, umowę ubezpieczenia granicznego zawiera
się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na okres co najmniej 30 dni.
1. Posiadacz pojazdu jest obowiązany zawrzeć umowę ubezpieczenia OC posiadaczy
pojazdów mechanicznych:
1) najpóźniej w dniu rejestracji pojazdu mechanicznego, z wyjątkiem pojazdów
historycznych;
2) przed wprowadzeniem do ruchu pojazdów, o których mowa w art. 2 pkt 10
lit. b), oraz pojazdów historycznych;
3) przed przekroczeniem granicy, jeżeli posiadacz lub kierujący pojazdem mechanicznym
wprowadzanym do ruchu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
nie posiada ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych;
4) przed wprowadzeniem do ruchu pojazdów, o których mowa w art. 2 pkt 10
lit. a), które nie zostały zarejestrowane;
5) przed wprowadzeniem do ruchu pojazdów, o których mowa w art. 2 pkt 10
lit. b), oraz pojazdów historycznych, które nie zostały dopuszczone do ruchu;
6) przed wprowadzeniem do ruchu pojazdów zarejestrowanych za granicą, niedopuszczonych
do ruchu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
7) najpóźniej w dniu ustania odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń w przypadku
określonym w art. 28 ust. 3;
najpóźniej w dniu rozwiązania się dotychczasowej umowy w przypadkach
określonych w art. 27 ust. 6 oraz w art. 31 ust. 1 i 4.
2. Jeżeli umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych jest zawierana
przed rejestracją pojazdu, o którym mowa w art. 2 pkt 10 lit. a), posiadacz
pojazdu mechanicznego, na żądanie zakładu ubezpieczeń, jest obowiązany
przedstawić zaświadczenie o pozytywnym wyniku badania technicznego tego
pojazdu lub wyciąg ze świadectwa homologacji albo odpis decyzji zwalniającej
z konieczności uzyskania homologacji na dany pojazd mechaniczny.
3. Jeżeli w przypadku, o którym mowa w ust. 2, pojazd mechaniczny, w terminie
30 dni od dnia zawarcia umowy, nie został zarejestrowany, każda ze stron może
odstąpić od umowy, powiadamiając o tym na piśmie drugą stronę umowy.

Także nawet jesli masz umowe na 12 mc w przypadku wypadku ubezpieczyciel ma pelne prawo wypowiedziec taka umowe i obciazyć Cie wszystkimi kosztami

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
ubezpieczyciel musiałby wypowiedzieć umowę przed zdarzeniem, w przeciwnym wypadku umowa obowiązuje w pełni i ubezpieczyciel nie ma prawa odmówić wypłaty odszkodowania

yalin155

Początkujący
Punktów
3
Ale to jest nie wywiązanie sie przez kierowce z obowiązku, wiec gdy po 30 dniach bedziesz mial wypadek ubezpieczyciel ma pelne prawo odmowic wyplaty odszkodowania dzis pytałem kolege ktory pracuje w jednej z firm ubezpieczenoiwych i powiedzialmi ze wszystko jest ok do momentu wypadku, a wtedy taką umowe sie anuluje. I mam nadzieje nie bedziesz musial sie o tym przekonywac ani nikt inny bo przy wypadku smiertelnym do konca zycia sie nie wyplacisz

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
yalin siejesz propagandę i dezinformację... tyle

Przepisy wyraźnie mówią że ubezpieczyciel może (a nie musi) wymówić pisemnie umowę, jeżeli po wezwaniu posiadacza polisy do dostarczenia dokumentów ten ich nie dostarczy.

Polska to taki kraj gdzie ludzie dymani są przez takie firmy na każdym kroku i jak tylko się da, a twój kolega nie ma pojęcia o czym mówi i tylko teoretyzuje jak by to on wydymał gdyby mógł, pokaż jakiś dowód tego co piszesz... wyrok lub dokumentację, za moimi argumentami stoi ustawa a twoje są poparte opinią kolegi sprzedającego ubezpieczenia, słabo...

ostatnie linijki tego co wkleiłeś o tym właśnie mówią !

yalin155

Początkujący
Punktów
3
Kolega zajmuje się wydawaniem decyzji o wypłacie odszkodowań co prawda nie oc ale pracuje z tymi osobami i takie polisy anuluje się z data 30 dnia od podpisania umowy nawet jeśli wypadek ma miejsce np po 6mc. To tak jak masz gwarancje na samochód i nie stosujesz sie do zaleceń producent gwarancja jest anulowana po wizycie w serwisie.

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
na jakiej podstawie takie umowy są anulowane z data wstecz ? w kazdym sadzie sprawa jest wygrana dla posiadającego polisę. Zwykla próba oszustwa jak dla mnie

Ostatnia edycja:

yalin155

Początkujący
Punktów
3
To daje Ci przykład z z nowym samochodem. Twoim obowiązkiem jest zarejestrowanie samochodu w Polsce i masz na to 30 dni jest to warunek w ogole podpisania umowy ubezpieczeniowej przez ubezpieczyciela. I nie ma najmniejszych szas na wygranie takiej sprawy.

yalin155

Początkujący
Punktów
3
Wynika to z niewywiązania się przez własciciela pojazdu z umowy oraz przepisów o oc. Tak nawiasem Agenci w ogole nie powinni sprzedawac takich polis no ale mają z tego kase. Pozatym Twoja sprawa jak chcesz mieć kłopoty prosze bardzo z tego co widze wychodzisz z załozenia że możesz wszystko i nikt Ci nic nie może zrobić miej nadzieje że nie będziesz musiał się przekonywać że nie masz racji.

zweckform

Zaufany warsztat
Punktów
248
Miasto
Grodzisk Mazowiecki
oczywiście że jest to prawda że ubezpieczyciel w razie szkody wymówi polisę
mój znajomy miał taką sytuację on był poszkodowany
ubezpieczyciel sprawcy umył ręce i nie wypłacił odszkodowania
nie pomógł rzecznik praw ubezpieczonych ani prawnik
jedyne co w takiej sytuacji można zrobić to występować ze sprawą cywilną jak wiadomo w Polsce to minimum 3 lata walki i kosztów

wielu z Was coś tam słyszało coś tam myślało ale prawda jest taka że po 30 dniach jeździ się takim autem na własne ryzyko a świstek z polisy ma taką samą wartość jak papier toaletowy

yalin155

Początkujący
Punktów
3
To co wkleiłeś nie ma nic wspólnego i nie tyczy się pojazdów niezarejestrowanych w Polsce

yalin155

Początkujący
Punktów
3
Takie samochody muszą być ubezpieczone w kraju rejestracji, czyli gdy Ty jestes w uk Polskim samochodem płacisz oc Polskie a nie Brytyjskie

Do góry Bottom