• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nowe przepisy od 1 Stycznia 2015r

kriswojtyna

Początkujący
Punktów
0
bo oni odpowiedzieli ci na źle zadane pytanie (źle sformułowałeś zapytanie)

wiercioch

Anglikomaniak
Punktów
11
to co mam im powiedzieć :) że co chce jak nie ubezpieczenie

wiercioch

Anglikomaniak
Punktów
11
czekam na odp z PZU. Agent twierdzi to co Ty, że mogę ubezpieczyć. Tylko u mnie dochodzi fakt, że to ja jestem właścicielem auta w V5c i to ma się dowiedzieć to raz a dwa mówi o tym że jestem zobowiązany do zarejestrowania auta w PL.

piotr3332

Początkujący
Punktów
0
ja mam w AXA, powiedzialem ze auto jest z zagranicy ale nie powiedzialem ze z Anglii, osoba ktora ze mna rozmawiala nie pytala sie z jakiego kraju, tylko powiedziala ze w ciagu 30 dni trzeba przerejestrowac.

wiercioch

Anglikomaniak
Punktów
11
tutaj w PZU powiedział mi, że ubezpieczyciel nie nakłada w ciągu ilu trzeba auto zarejestrować ale jest przepis ogólny odnośnie czasu na rejestrację i o niego chodzi. Że policja może wlepić mandat.

kriswojtyna

Początkujący
Punktów
0
dokladniue jak pisze pluciorx to nie ma nic do rzeczy, nikt nie sprawdzi kiedy przyjechałeś do polski

trzeba czytać między wierszami

mozesz ubezpieczyc auto na rok i
np jak mnie zatrzymałaby policja i chciualaby wyjasnien dlaczego np mam date podpisania umowy oc stycz .2015 a jest lip-2015 i samochód jest nie przerejestrowany
powiedziałbym ze dużo podrózuje i podpisalem oc w styczniu celem rejestracji auta ale musialem wyjechac do uk i tydzien temu wociłem do polski i za tydzien jade znowu do uk
a co nie mogę?

wiercioch

Anglikomaniak
Punktów
11
w sumie racja :) ale i tak muszę przemyśleć bo w maju chciałbym to zarejestrować jako mienie przesiedleńcze, wtedy mini mi 6 miesięcy od kupna. Do tego muszę poszukać innego agenta bo ten z PZU zaśpiewał 1600zł za OC za Jette z 06r :) gdzie online wyszukiwarka znalazła za 450zł

kriswojtyna

Początkujący
Punktów
0
o masz, co to za jetta V12 cyl 7 L silnik?
Jakaś promocja musiała być w PZU
:eek:
:D

wiercioch

Anglikomaniak
Punktów
11
Zeby nie placic akcyzy. Od ilu policza za wersje sportline? Od 20k pln co najmneij to masz ok 600zl

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
Zastanów sie dobrze bo to nie do konca sie opłaca do aut z akcyza 3%, dla tych 600zl to raczej odpuść, w czerwcu nie będzie juz recyclingu wiec na jedno ci wyjdzie. zrobisz wartość - 23% vat - 20%- 10% za przebieg zwyczajowe i wyjdzie ci ze 300zl do zapłaty ? Co to dokladnie za auto ?

wiercioch

Anglikomaniak
Punktów
11
jetta 06r. 2.0 tdi sport... to w PL będzie sportline czy coś. Ale o czym Ty piszesz? Jak mam na mienie rejestrować to mogę na koniec maja, żeby bez recyklingu to wprowadzą coś innego w to miejsce. A co mnie to przeszkadza, że na mienie? Choćby 300zł to i tak w kieszeni zostaje a nie w urzędzie a auto nie idzie na sprzedaż

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
Jasne ze możesz.Idzie lub nie to nieważne, ale to jest narzędzie dla celnego do nękania, a za recycling nie będzie innej opłaty zniesiona została i tak zostaje.

Mienie ma sens jak najbardziej ale przy 18% akcyzy ku bardzo drogich autach, a te 60-100 funtów na akcyzę to szkoda pożałować i miec z głowy cala ta bandę. Lepiej kup cos powyżej z18 % znacznej wartości tak bh opłaciło sie to sprzedać po tym roku

Do góry Bottom