• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nowe przepisy od 1 Stycznia 2015r

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
Każdy jest kowalem swojego losu, ja też nie mogę narzekać, co nie znaczy że nie może być normalnie...

Shark

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
mazowieckie
Cytat z rozporządzenia.

h) uwaga dotycząca wprowadzenia w dowodzie rejestracyjnym adnotacji o umieszczeniu w pojeździe
kierownicy po prawej stronie oraz zamieszczania tej informacji w CEP oraz udostępniona na stronie
internetowej historia pojazdu.gov.pl - wyjaśnienia w tym zakresie przedstawiono przy uwadze PISKP
w pkt 1 lit d. Odnosząc się do wskazanych w uwadze „niekontrolowanych w żaden sposób zmian
konstrukcyjnych (przełożenia kierownicy z prawej na lewą stronę)” należy wskazać, iż projekt odnosi się
do wykonania wyroku TSUE oraz wiąże się z dużym zainteresowaniem społecznym w zakresie
dopuszczenia do ruchu drogowego w Polsce pojazdów z kierownicą po prawej stronie bez konieczności
przekładania umiejscowienia kierownicy. Jednocześnie w przypadku dokonania przebudowy pojazdu
polegającej na przystosowaniu pojazdu z kierownicą po prawej stronie do ruchu prawostronnego
(pierwotnie przewidzianego do ruchu lewostronnego) zdaniem resortu takie zmiany powinno być
dokonane przez przedsiębiorcę prowadzącego działalność gospodarczą, który zgodnie z klasyfikacją
działalności (rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 24 grudnia 2007 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji
Działalności (PKD), Dz. U. z 2007 r., Nr 251, poz. 1885 oraz z 2009 r., Nr 59, poz 489) prowadzącego
konserwację i naprawę pojazdów samochodowych. Dokumentem potwierdzającym dokonanie
przebudowy pojazdu powinno być np. oświadczenie wystawione przez przedsiębiorcę prowadzącego
działalność gospodarczą w ww. zakresie. Należy jednocześnie wskazać, że przebudowa powinna być
dokonana zgodnie z dokumentacją konstrukcyjną producenta pojazdu. Powyższe postępowanie jest
podyktowane spełnieniem art. 66 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu
drogowym (Dz. U. z 2012 r. poz. 1137, z późn zm.), który stanowi, że pojazd uczestniczący w ruchu ma
być tak zbudowany, wyposażony i utrzymany, aby korzystanie z niego nie zagrażało bezpieczeństwu osób
nim jadących lub innym uczestników ruchu, nie naruszało porządku ruchu na drodze i nie narażało
kogokolwiek na szkodę.

Już wiele lat temu powinien być wprowadzony taki przepis!! Znacznie uprościło by to rejestracje profesjonalnie przerobionych samochodów, nie byłoby także wielu niepotrzebnych pytań a także wyeliminowałoby to większość partaczy !!!
Partacze którzy prowadzą działalność bo takich też nie brakuje wystawiając dokument i podpisując sie pod nim dwa razy sie zastanowią zanim odwalą fuszere.

mike412

Początkujący
Punktów
0
czyli norma w tym kraju..teoretycznie możliwość ma być za miesiąc a praktycznie nic nie wiadomo, ehh

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
od stycznia jak co roku

apollo

Zaufany warsztat
Punktów
73
Miasto
Konin
www.przerabiacze.pl
od stycznia jak co roku
Stało się to już nową świecką tradycją że zawsze po nowym roku można rejestrować angole bez przeróbki.
Mam nadzieje że teraz będzie naprawdę można je rejestrować dzięki czemu zapanuje ogólna radość i szczęście. Myślę że jest to naprawdę wielki krok w stronę postępowych cywilizacji. Jeśli ja był bym posłem na pewno głosował bym za, nie potrafił bym odmówić tego szczęścia jazdy z kierownicą po prawej stronie tym którzy tego potrzebują.
Mimo iż przerabiam auta to nie stawiam swojego zarobku wyżej niż czyjegoś marzenia o jeździe opłaconym i ubezpieczonym w Polsce angolem.

adsik

Anglikomaniak
Punktów
16
Miasto
Mazowsze
nie potrafił bym odmówić tego szczęścia jazdy z kierownicą po prawej stronie tym którzy tego potrzebują.

Marcin chciałeś napisać chyba "...tym których nie stać na auto z kierownicą po lewej stronie i chcieli by się popisać przed sąsiadami/znajomymi fajnym autem..." - Taka mentalność polaka :) Tak tak, ja też lubię mieć lepsze auto niż sąsiad dom obok, ale jest to LHD by czuć się bezpiecznie na drodze i nie pajacować się anglikiem

Jazda anglikiem w naszych realiach jest jedynie dla rozważnych kierowców. A jak wiadomo rozważny kierowca nie będzie woził swoich dzieci w angliku, bo nie zapewni to bezpieczeństwa jeśli będzie musiał wyprzedzić np autobus.

romano

Bywalec
Punktów
6
Miasto
Rzeszów
Zdaje się to temat dot. rejestracji anglików RHD w Polsce bez konieczności robienia go na LHD a nie jakies <ciach>o tym czy RHD jest dobrze wyprzedzać autobus czy rower czy nawet furmankę.
Wiadomo że lepiej jest LHD wyprzedac w PL ale jazda to nie tylko wyprzedzanie.....
Od 99 roku jezdziłem LHD w Anglii, a RHD w Polsce miałem chyba z 30 szt i ani razu żadnej stłuczki, nie że jestem zajebistym kierowcą (bo LHD w Polsce miałem "tłuka 2 razy) tylko dlatego, że to nie ma wiekszego znaczenia dla przeciętnego kierowcy.
Po co o tym piszecie. Są na to inne miejsca.
A jeszcze do autobusów, to co? ma się zakazać jeździć wycieczkowym polskim autobusom do Anglii, czy też niemieckim, francuskim. Pomyślcie Ci co tak się tego boją.
A propos rejestracji po 01-01-2015r, czytałem kiedys artykuł jakiegoś mądrego redaktora, że dopusci się na przeglądzie RHD max 3 letnie , starsze juz nie. I wcale bym sie nie zdziwił. Pozatym cały ten mlyn przez pompują media.

* 1 punkt regulaminu -Marlena.

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
Dopuści się trzy letnie a starsze nie... No to teraz mamy jasność, dalej biedaka nie będzie stać... Oj widzę kogoś fantazja ponosi.

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
Naczelnik mnie poinformował ze na ten moment tylko regulacje dotyczące przeglądu go wstrzymują , ze to stacje diagnostyczne nie maja jeszcze jasnych wytycznych ale niewątpliwie wielki dzień nadejdzie wkrótce i " nareszcie będę mógł zapłacić naszemu biednemu państwo frycowe i podetrę gębę sąsiadowi moją ( 318ti compact 2003 - 6 tys pln w stolicy dla zainteresowanych)" uff będzie się działo.

Norton

Początkujący
Punktów
0
pluciorx, czyli juz nie bedzie koniecznosci wypelniania VAT24 celem uzyskania zwolnienia Vat25?, dobrze rozumiem ?

Do góry Bottom