• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mazda 6 po lifcie, zaczynam rozkręcać

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
tak

irtyko

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Podlaskie
mam w lewej lampie (patrząc na samochód z przodu) przerobione tak jak to jest na zdjęciach i dodatkowo wstawiona odwrotnie niż była(tak będzie dobrze?, teraz co trzeba z prawą zrobić ? wyciąć w ten sam sposób ? czy co ?
JARO piszesz że obrócić przesłonki ? bez wycinania ale przysłonke zamknąc czy zostawić otwarta na fabryczne wcięcie ? czy jak ?
bo macie różne zdania :p

http://angliki.info/threads/lampy-i-ich-przerobienie-lub-wymiana.1549/
tu napisali że Mazda 6 - przełożyć soczewki ^^ to już w ogóle zbija mnie z tropu

w tym temacie uzytkownik anbora napisał
"w tych lampach ( soczewki) masz przysłonę którą możesz przesunąć wtedy lampy świecą płasko bez podbicia . Aby uzyskać podbicie na prawą stronę, można zeszlifować kawałek blaszki tworzącej kąt świecenia."
ja to rozumiem tak że można podcinać ale można też nie podcinać , wtedy nie oświetla pobocza tak ?

irtyko

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Podlaskie
nie mogłem z edytować to dopisze pod spodem, po odwróceniu przesłony ta niebieska ramka nie pasuje, u was też tak było ?

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
nie bieska ramke zostaw w spokoju
odkrecasz cala metalowa przyslone
wywalasz blaszke ze sprezynka ( ta do doslaniania)

i teraz zostaje si jedna blacha wygieta w ksztalt litery U
obcinasz od strony przyslanki(w samum rancie )
obracasz przyslone i lekko chewtasz migomatem

i wszystko jest OK
zadnego szlifowania katów

jak cos to zadzwon to ci wytlumacze

bo z tego pisania to wielki H....

irtyko

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Podlaskie
Witam! :)
Czas zakończyć temat, auto przełożone i gotowe do jazdy :)
Na wstępie wielkie podziękowania wszystkim którzy pomagali mi w kwestiach z którymi sobie nie radziłem :)

Może taki skrót: przekładałem :
Mazde 6
2006r po lifcie 2.0d 143km
Tak jak wszyscy oczywiście zacząłem od rozkręcania wersji angielskiej (europe też miałem do rozkręcenia), po drodze robiłem opis każdej wtyczki i dużo zdjęć żeby się nie pogubić przy składaniu, to tęż praktycznie każda śrubka jest oryginalnie na swoim miejscu
w samochodzie po za deską rozdzielczą i tunelem środkowym, wymieniłem boczki, podsufitkę, fotele, oraz 3 wiązki przewodów elektrycznych, to też w samochodzie nie ma ani centymetra ciętych przewodów.
Wymieniłem też parę rzeczy w silniku np: filtr paliwa zwykły na podgrzewany, pompę abs rf7 z kontrolą trakcji
po za wspawaniem ściany grodziowej, to wszystko robiłem sam i pierwszy raz :)
ostatnio przerabiałem światła i diagnosta nic nie wiedząc powiedział (o widzę że Pan nawet europejskie światła wstawił ) :)
po złożeniu i odpaleniu wszystko działa tak jak trzeba, miałem mały problem ze wspomaganiem, ale po wymianie akumulatora wszystko śmiga jak trzeba :)
jeszcze raz wielkie dzięki :)

aktualnie wali śnieg jak szalony to nie mam jak cyknąć fotki, jak się uspokoi to zrobię i odam
Pozdrawiam

irtyko

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Podlaskie
Odkopie troche temat, jakiś czas nie odwiedzałem forum a w między czasie dostałem parę wiadomości priv o wstawienie fotek końcowych

Pozdrawiam

r0wl3n

Nowy
Punktów
0
Witam,
Przepraszam że się podepnę, ale mam pytanie odnośnie prawej lampy (od pasażera) - czy jak wymę soczewkę i wymontuję przesłonę, zetnę ją tak jak na wcześniej załączonych zdjęciach, to czy trzeba ja obrócić? Bo na zdjęciu po włożeniu soczewki widać, jakby dźwigienka byla z drugiej strony, niż przed przeróbką.

Wole się upewnić, zanim zdemontuje, odetnę i rozłożę ręce...

Drugie pytanie, z czego ta przesłonę, bo chciałbym wiedzieć czym ją dociąć.

Mój problem jest taki, że mam amerykańska wersje 6-tki a poprzedni właściciel zamontował prawy reflektor z Anglika...

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
jeśli ja zetniesz to nie musisz obracać

r0wl3n

Nowy
Punktów
0
rys00 wybacz, że się upewnię, ale nie chce spier***** sobie lampy. Po tym jak zetnę przysłonę tak jak w załączonym zdjęciu, to montuje wszystko z powrotem tak jak było, tak?

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
tak jeśli zetniesz jak na foto zamykasz przesłone z prawej i montujesz, jeśli nie chcesz wycinać usuwasz ruchoma część i przeginasz nóżki,tylko uważaj żeby środek wypadł w tym samym miejscu bo będzie trudno ustawić światła
i widze że nie jest to jeszcze na "gotowo" z lewej strony wycięcie musi być równe bez tego ząbka

Ostatnia edycja:

r0wl3n

Nowy
Punktów
0
Ząbkiem nazywasz to co na zdjęciu? Czy są jakieś konkretne dane jak wymierzyć to wycięcie, ile w dół i skąd zacząć? Zrzut ekranu 2016-11-09 o 23.27.35.png

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
tak ten ząbek do zeszlifowanioa i troche bardziej środek, jako szablonu użyj prawej strony

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
można Jarku ja wycinam kolega sam zdecyduje

r0wl3n

Nowy
Punktów
0
Czyli można tą przysłonę wyciągnąć obrócić i normalnie, bezproblemowo zamontować obróconą? Rozumiem, że to całe żelastwo ze zdjęcia powyżej jest symetryczne i można to obrócić lewo/prawo i nie będzie problemu z zamontowaniem z powrotem do soczewki? Bo jeżeli tak, to ja nawet nie rozpatruje opcji wycinania, jeżeli to da ten sam efekt :p

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
można tylko uważaj na te 2 nogi równo je wyprostuj ,przegnij i nie ułam :) dlatego ja wole wycinke, wystarczy zaznaczyć,to jest tak miękka blaszka że spokojnie zrobisz to na szlifierce

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
ta sprezyne wy pieprz
razem z reszta
a przyslone obroc

Do góry Bottom