uwaga do Misiek
Misiek się myli
V963 to zaświadczenie o eksporcie samochodu z odzysku.
jest to dokument jaknajbardziej z mocą urzędową.
jest możliwośc przemianowania V963 na V561 i to całkowicie w legalny sposób. sam przerabiałem ten temat.
Aby uzyskać certyfikat V561 należy:
1. sprowadzić auto do angli (w niczym nie przeszkadza przekładka auta, może być już po przekładce)
2. wykonać test VIC w autoryzowanej stacji (VOSA Vehicle & Operator Services Agency) - tylko anglicy moga ten test wykonać
3. jeżeli test wypadnie pozytywnie, to nastepnie należy złożyć wniosek do DVLA o wydanie certyfikatu eksportu V561 (należy pamiętać, aby podać polski adres zamieszkania)
4. czekać na listonosza, nawet do polski DVLA może przesłać nowy certyfikat V561
ja mam to już za sobą.
po drodze polskiej zanim anglicy przysłali mi nowy certyfikat V561 poruszałem się autem po przekładce z dokumentami:
1. polski przegląd techniczny
2. polskie ubezpieczenie OC
3. certyfikat eksportu samochodu z odzysku V963
i było ok.
W anglii dochodzi problem z podatkiem drogowym - nalezy wykupić, aby móc jeźddzić autem, ewentualnie ratuje nas laweta, albo zaryzykować i poruszać się bez opłaty drogowej.
Dyrektor Depratamentu Transportu przy ministerstwie infrastruktury wydał kilka zarządzeń z zakresu rejestracji aut sprowadzanch z UK, w tym między innymi pisał o certyfikacie V963. Są tam sprzeczne informacji, sprawę będę wyjaśniał z ministrem. Urzędnicy zasłaniają się zmianą ustawy Prawo o ruchu drogowym i w związku z tym deaktualizują dyrektywy dyrektora w sprawie rejestracji w naszym kraju pojazdu sprowadzonego z UK z certyfikatem V963.