• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

MAM AUTO W PL Z V963.JEST JUZ PRZELOZONE I NAPRAWIONE.CZY I JAK MOGE WYROBIC V5C

dino

Bywalec
Punktów
0
Miasto
INOWROCŁAW
Witam.mam pytanie jak w tytule.nigdy nie przerabialem tematu z v963 i nie wiem czy i jak jest mozliwosc ponownego wyrobienia v5c w zwiazku z tym mam to pytanie.Pzdr i czekam na podpowiedz.

Bolo96

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
EU
Masz dokument eksportowy samochodu uszkodzonego, jak rozumiem chcesz go rejestrowac w polsce. Z tego co sie tutaj pojawialo to kiedys wydzialy komunikacji uznawaly V953 a nie V561. Teraz wydano podobno odgorne poleceinie odwrotne do tego co bylo. Sam sprawdzalem na V561 sie da rejestrowac w moim miescie nie pytalem o V953. Teoretycznie ten certyfikat exportowy z opinia diagnosty polskiego ze auto nadaje sie powtornie do poruszania po drogach powinien wystarczyc ale chyba nie w polsce.

Rozwiazania :

1. Wywalczyc w wydziale komunikacji aby zrozumieli co to V953 i dlaczego on jest a nie V561.
2. Zarejestrowac samochod w niemczech, a pozniej na niemieckim dowodzie przerejestrowac do polski. Troche kosztow i jazda na badania techniczne do Niemiec.
3. Zrobic re-export samochodu powtornie do UK [on niestety ma juz status wyexporowanego z UK] i odzyskac V5 na rezydenta UK. Koszty jazda, przebudowa samochodu swiatla, licznik na UK wersje, kierownica moze zostac po naszemu.

Ja wybralem opcje nr 2, znalazlem faceta co mi zalatwil rejestracje powypadkowego samochodu angielskiego ktory kupilem bez zadnych papierow
tylko z faktura zakupu od autohandlarza na ktorej mialem tylko model i numer VIN kupionego auta.

... aaa jeszcze moga byc potrzebne papiery COC do tego auta. Bo coraz czesciej sie dopominaja tego przy rejestracji samochodow bez dowodow rejestracyjnych.

rafpia3811

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Katowice
Pomocy z v963

Witam Mam podobny problem co kolega który załorzył temat ale....
mam auto po przerubce i przegadzie z certyfikatem v963 a w wydziale powiedziano mi ze ta ten certyfikat auta nie zarejstruje jedynie na v561, poniewarz kupiłem auto podobno do rejstracji i po przekładce i opłatoach a nieda sie go zarejstrowac, ale moze da sie w jakis sposób otrzymac z dvla v561 niestety niemam v5 ani nic z tych rzeczy dysponuje jedynie v963 i to wszystko... czy jest jakaś mozliwosc zdobycia v561 tego auta POMOCY!!

Demon

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
London
sprobojcie w tej firmie z krakowa

Czytajcie forum a znajdziecie
** Dodano: 30-04-2009, 17:39 **
Witam
Możemy uzyskać dla Pana dokument do rejestracji Pana BMW.
Czas oczekiwania około 6 tygodni.
Opłata za usługę łącznie z uzyskaniem dokumentu wynosi 1000 PLN, płatne przy odbiorze
Po wyrażeniu zainteresowania proszę o kontakt mail`em
biuro@kotarbamotors.com Firma a zaimuje ise sprowadzaniem aut z wielu panstw miedzy innymi z Angli

** Dodano: 30-04-2009, 17:43 **
http://www.vectormotors.pl/new/vector_index.php tu macie linka do stronki tej firmy naprawde super jakies obejscie zjebanego polskiego systemu no niestety nie za darmo ale zawsze i tak vsie oplaci. Angliki super forum :

jugo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
śląsk
niestety vectormotors juz sie tym nie zajmuje... znacie moze inna firme ktora zajmuje sie takimi rzeczami?

tomcio1

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kraków
Dzwoniłem do nich: zajmują się tym - zmiana certyfikatu v963 na v561 w Londynie - 2500 zł

rafpia3811

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Katowice
Witam, mam takie pytanie Mam dokument exsportowy v963 (wiem ze nie można na niego rejestrować auto w Polsce) ale chodzi mi o to czy można autem jeździć w momencie kiedy jest po przekładce ma zrobiony przegląd w okręgowej stacji i jest ważny do 2010 i jak wykupie ubezpieczenie to czy moge nim spokojnie jeździć na dokumencie v963 i tablicach angielskich, zamierzam auto zarejestrować tyle ze to wymaga czasu....?? POMOCY:)

rafpia3811

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Katowice
ale z tego co pisze na tym dokumencie v963 to jest to dowód rejestracyjnego auta wyeksportowanego mam tablice rejestracyjne angielskie. jest pan tego pewien???

rafpia3811

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Katowice
A może zna pan jakies rozwiązanie by móc zarejestrować auto w Polsce?? Tak wiem wywieść do Angli.... Albo Do Niemiec i zarejestrować tye ze ja nie mam pojecia jak to załatwic...

rafpia3811

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Katowice
ale Może zna pan Kogoś kto Załatwia wyjazdy do Anglii czy Niemiec po to by zarejestrować auto.... Czy nie pozostaje mi nic innego jak pociąć auto na żyletki?? bo ta firma z Krakowa... trwa to już zbyt długo... :mur:

rafpia3811

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Katowice
Hmmm teoretycznie tak... ale z tego co już wyczytałem to jest możliwość uzyskania dokumętów do rejestracji auta tylko musi być przegląd stwierdzający tożsamość auta w Anglii i chodzi o to czy so jakies firmy co sie tym zajmują... bo w Niemczech można rejestrować na v963 a mi jest potrzebny dokument z angli v561 który jest w zasadzie tym samym co v963 a może istnieje jakaś zamiana tych dokumentów w angli..

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
V561 to certyfikat eksportowy auta
V963 to certyfikat eksportowy zezlomowanego auta z ktorym nie mozna juz nic zrobic
Nie ma mozliwosci przemianowania V963 na V561, a jak sa to juz na pewno nie w sposob legalny. Historie o rejestracji w Niemczech na V963 wlozylbym miedzy bajki ale na ten temat sie nie wypowiadam bo w zyciu nie mialem do czynienia z niemieckimi przepisami rejestracji aut.

dedorsz

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kraków
uwaga do Misiek

Misiek się myli

V963 to zaświadczenie o eksporcie samochodu z odzysku.
jest to dokument jaknajbardziej z mocą urzędową.
jest możliwośc przemianowania V963 na V561 i to całkowicie w legalny sposób. sam przerabiałem ten temat.

Aby uzyskać certyfikat V561 należy:
1. sprowadzić auto do angli (w niczym nie przeszkadza przekładka auta, może być już po przekładce)
2. wykonać test VIC w autoryzowanej stacji (VOSA Vehicle & Operator Services Agency) - tylko anglicy moga ten test wykonać
3. jeżeli test wypadnie pozytywnie, to nastepnie należy złożyć wniosek do DVLA o wydanie certyfikatu eksportu V561 (należy pamiętać, aby podać polski adres zamieszkania)
4. czekać na listonosza, nawet do polski DVLA może przesłać nowy certyfikat V561

ja mam to już za sobą.

po drodze polskiej zanim anglicy przysłali mi nowy certyfikat V561 poruszałem się autem po przekładce z dokumentami:
1. polski przegląd techniczny
2. polskie ubezpieczenie OC
3. certyfikat eksportu samochodu z odzysku V963

i było ok.

W anglii dochodzi problem z podatkiem drogowym - nalezy wykupić, aby móc jeźddzić autem, ewentualnie ratuje nas laweta, albo zaryzykować i poruszać się bez opłaty drogowej.

Dyrektor Depratamentu Transportu przy ministerstwie infrastruktury wydał kilka zarządzeń z zakresu rejestracji aut sprowadzanch z UK, w tym między innymi pisał o certyfikacie V963. Są tam sprzeczne informacji, sprawę będę wyjaśniał z ministrem. Urzędnicy zasłaniają się zmianą ustawy Prawo o ruchu drogowym i w związku z tym deaktualizują dyrektywy dyrektora w sprawie rejestracji w naszym kraju pojazdu sprowadzonego z UK z certyfikatem V963.

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Mozliwe ze się myle ale informacje tą zaczerpnąłem z urzedowego dokumentu nr V526 w Wielkiej Brytanii ktory o V963 mowi tak:
Note: DVLA is unable to issue a V561 if the vehicle is
registered as Category “C” Salvage, but can instead issue
a V963 Vehicle Salvage Export Certificate (this is not for
re-registration purposes).
N.B. this only applies to cars.

Zaznaczam także, że przez drogę rejestracji z V561 oraz V963 nigdy nie przechodzilem i przechodzic najprawdopodobniej nie bede dlatego dobrze ze napisał na forum ktos kto ma także doswiadczenie praktyczne :thumb:

brentmotors

Anglikomaniak
Punktów
7
Miasto
gorzow wlkp
Misiek sory bzdury gadasz V963 pozwala na rejestracje ale nie w UK-jest to certyfikat exportowy auta powypadkowego z kategoria C i auto nie zostalo zezlomowane jak piszesz tylko jest powypadkowe z mozliwoscia naprawy, a jezeli zrobisz VIC check w UK bez problemu mozna dostac V5 i nim jezdzic . niektore urzedy w PL akceptowaly v963 teraz juz coraz gorzej.Sam kiedys rejestrowalem na V963

Ludzie zastanowcie sie co piszecie, jezeli nie macie pojecia to probujcie "pomagac"-wprowadzacie tylko zamieszanie

Do góry Bottom