• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

LAND ROVER FREELANDER - Temat zbiorczy

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
do 2004 r nic z wiązkami nierobisz, do przepinowania ylko 4 kabelki w czarnych kostach i po jednym w bialych dla centalnego i gonga

Ja26

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Opole
Dzięki jeszcze raz ale że nie jestem elektrykiem czy mógłbyś mi powiedzieć które to kabelki (kolor) , zapomniałem dodać że wiązkę elektryczną dałem całą europejską poza tymi nieszczęsnymi drzwiami. I jeszcze jedno w jaki sposób wyszarpać w najprostszy sposób poduszkę środkową tylnego mostu .
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
Jak zmieniłes wiązke to nic nie pinujesz drzwi są "szczęsne" bo nic nierobisz :), co do poduszki to myslisz o tej wprasowanej w obudowe ? jesli tak to musisz wyjac most i wycisnąć na prasie od tej strony co troche wystaje jesli nie chcesz wyjmować mostu to wytop gume a tulejke przetnij w 2 miejscach brzeszczotem lub dorób sobie sciągacz (takie połączenie wciskacza do cylinderków ze sciagaczem do np. łożysk)

Ja26

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Opole
Jeśli chodzi o poduszkę to chodzi mi o tę blisko wału mocowana do sanek ,ona jest teraz wykręcona tylko jest tak śprytnie przez konstruktora wmontowana że tak się zastanawiam czy po wykręceniu pozostałych dwóch jestem w stanie most przesunąć na tyle aby wyciągnąć ją z tego jarzma w sankach czy muszę sanki poluzować ?
Pozdrawiam serdecznie
I jeszcze jedna sprawa mnie nurtuje. Moje auto nie posiada poduszki dala pasażera a chciałbym ją mieć , czy wystarczy ją zamontować na swoje miejsce i podpiąć do instalacji bo widzę że kostka jest , czy trzeba jeszcze domontować jakiś czujnik do tej poduszki ?

Ja26

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Opole
Mam taki problem z klimatyzacja we Frelku .Dzisiaj po nabiciu jej niby wszystko działa kompresor chodzi jak należy a wentylator dmucha sobie ale nie schłodzonym powietrzem ,wkładam rękę do klimatyzatora a rurka w nim jest zimna a w początkowej fazie wręcz oblodzona natomiast sama chłodniczka już nie jest taka zimna, na domiar złego cosik dziwnie syczy podczas pracy w samej chłodniczce , zaznaczam tylko podczas pracy syczy ,szczelność całego układu była sprawdzana i jest ok. Może ktoś mi podpowie co to może być

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
zawór rozprężny

Ja26

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Opole
Dzięki za szybką odpowiedż ale gdzie to jest czy aby w samej chłodniczce a jesli tak to pewnie bez wymontowania klimy się nie obejdzie :-(

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
na scianie w komorze silnika wchodzą w niego 2 rurki, prostokątny z mosiądzu

Ja26

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Opole
Jeszcze raz dzięki własnie poczytałem sobie na ten temat i znalazłem schemat klimatyzacji no i niestety bez rozbiórki się nie obejdzie
Pozdrawiam

Ja26

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Opole
Chciałbym sobie zregenerować sprzęgło wiskotyczne i nigdzie nie mogę znależć danych odnośnie co za olej i w jakiej ilości się leje do sprzęgiełka ,może ktoś wie coś na ten temat
Pozdrawiam

lekfe

Nowy
Punktów
0
Miasto
Gryfice
kontrolki czerwona SRS i pomarańczowa HDC po przekładce?

Witam jesten nowy mam freelandera po przekładce od 3 dni i palą się owe kontrolki. SRS po odpaleniu gaśnie na sekunde potem pali cały czas, HDC zapala się różnie najczęsciej po około 30 sekundach .Coś tam wyczytałem że jest to powiązane z czujnikami biegu 1 i wstecznego.Dodam że nie palą mi się światła wsteczne oraz nie działa mi tylna wycieraczka przy biegu wstecznym i włączonych przednich .Łudzę się że to wina czujnika biegu wstecznego????? Odnośnie kontrolki SRS sprzedawca powiedział mi że po przekładce trzeba skasować błąd czy trzeba?????Pozatym jest super. Pozdrowienia

Ja26

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Opole
Hej
Odnośnie SRS to nie trzeba kasować żadnych błędów kontrolka mówi że nie jest podłączona któraś z poduszek miałem podobną sytuację i okazało się że urwałem taśmę przy kierownicy więc stawiałbym na instalację elektryczną poduszek łącznie z napinaczami, dodam że sam mam autko po przekładce i bawiłem się instalacją elektryczną
łącznie z wymianą jej całej i wszystko hulało jak należy
Pozdrawiam

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
Chciałbym sobie zregenerować sprzęgło wiskotyczne i nigdzie nie mogę znależć danych odnośnie co za olej i w jakiej ilości się leje do sprzęgiełka ,może ktoś wie coś na ten temat
Pozdrawiam
w sprzęgle wisko nie ma oleju, jesli myslisz o wysprzęgliku to leje sie dot4

Ja26

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Opole
Troche to dziwne bo oglądałem na you tube jak regenerują wisko i właśnie tam lali do niego bardzo gęsty olej podobny do silikonu bezbarwnego i dokładnie odmierzany tylko nie wiem co to jest

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
faktycznie masz racje miedzy tarczami jest olej silikonowy z dodatkiem wiskozy ma konsystencje ciekłego miodu, musisz zapytać w serwisie lub poszukac w necie, doczytałem ze rózna jest gęstosc na różne rynki handlowe, zbyt mała gęstosc powoduje słabszy efekt hamowania przy skretach ale też późniejsze lub wcale załączanie tylnej osi, jedyne co moge ci doradzić to że potrzebujesz klucz chyba 32 i odkręcasz to zgodnie ze wskazówkami zegara czyli w prawo, jesli jest rozszczelnione to wysycha i jest efekt silnego hamowania na skreconych kołach, doraźnie można to naprawic wstrzykujac rzadszy olej strzykawką,lecz bez przesady bo zrobi sie jak wyżej napisałem przednionapędowiec

angeelo

Forumowy grafik
Zaufany warsztat
Punktów
90
Miasto
Działdowo Warm-Maz
podpowie ktoś czy po lifcie jest taki sam magiel jak i przed? czy coś zmienili? rocznik 2005, gdzie i za ilę mogę kupić oryginalny magiel land rovera?

Do góry Bottom