• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

LAND ROVER FREELANDER - Temat zbiorczy

machos89

Nowy
Punktów
0
Miasto
Przemyśl
Panowie mam problem ze sprzęgłem po przekładce. Mianowicie jest ono strasznie płytkie, tak jak by było na wykończeniu, jak patrze pod skrzynią to w momencie naciśnięcia sprzęgła ten wysprzęglik ma bardzo mały skok. Co może być tego przyczyną?? Dodam, że przed przekładką było wszystko OKI.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
nie napisałeś który rok i czy benzyna czy diesel ale jesli widzisz wysprzeglik przy skrzyni to zapewne jest to benzyna z 98-01r i teraz, czy skracałeś ten przewod plastikowy ? jeśli tak to zapowietrzyłeś jeśli nie skracałeś to zagiąłeś go za bardzo na podłużnicy,jedyny znany mi sposob na odpowietrzenie sprzegla w benzynie i w starym leylandzie TD to zdiac kapturek z pompki i wypiąć z uchwytu wysprzeglik(przy skrzyni) i ręcznie wciskac kilka razy i sie odpowietrzy,w nowszych benzynach i w dieslach BMW jest przy wysprzęgliku odpowietrznik
p.s. sprawdź też mocowanie,uchwyt wysprzeglika, często potrafi być pękniety i sie odgina to też zmniejsza ruch roboczy,wysprzeglik jest mocowany pierscieniem plastikowym i tez moze byc luźny ale to najmniej prawdopodobne

machos89

Nowy
Punktów
0
Miasto
Przemyśl
Panowie mam problem ze sprzęgłem po przekładce. Mianowicie jest ono strasznie płytkie, tak jak by było na wykończeniu, jak patrze pod skrzynią to w momencie naciśnięcia sprzęgła ten wysprzęglik ma bardzo mały skok. Co może być tego przyczyną?? Dodam, że przed przekładką było wszystko OKI.

Faktycznie zapomniałem napisać . Samochodzik jest z 99 roku 2.0 TD

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
no to zrób jak napisałem

KZ1

Anglikomaniak
Punktów
1
Miasto
Katowice
Czy ktoś przerabiał Freelandera po lifcie (2003-2006r) i została mu angielska poduszka pasażera? Pilnie taką potrzebuję 797-128-907 lub pw

tomgdansk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Witam
ponawiam prośbę o opis przeróbki puszki od klimy do frelka, niestety nigdzie nie znalazłem może ktoś poratuje fotkami jak to zrobić.
pozdrawiam

ALIBRAVO71

Nowy
Punktów
0
Miasto
WAWA
FREELANDER

Witam jestem z warszawy wyczytałem ze gdzies z wawy kolega przerabiał możesz podac jakieś namiary ??

ostatnio moj koles przerobil 2001 freelandera gdzies w wwie wlasnie na kolumnie opla. Pokazywano mu obie kolumny-tj opla i land rovera - wygladaly identycznie i zapewniano ze to jest ten sam wyrob-podobno jest nawet ten sam nr katalogowy. Ile w tym prawdy? Pytam bo tez mysle o sprowadzeniu td jako, ze na stale mieszkam w uk a dosyc mam wynajmowania< na co dzien w pl tata by nim smigal>

ps rys00 lub marlena- co u was byloby tansze w kwestii przerobki? Sprinter czy transit? T4/t5 czy viano?
Pozdro

Landek

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bielsko
Troche Prwdy...)))

Witam
Jestem nowym użytkownikiem Forum- a zarazem włascicielem przerobianego właśnie Freelandera 2001 r.
Szukałem informacji na temat przeróbek.
Część z nich znalazłem na różnych forach.
Muszę przyznać,że nie wszystkie były zgodne z prawdą....niektóre wprowadzały w bład::weez:

Co obudowy klimy... to można ją bardzo łatwo przerobić wystarczy tylko pomyśleć i mieć troszke wyobrazni....
Tenmat maglownicy.. to oczywiście tylko orginał (oplowska odpada) nie trzyma się całości mimo pozorów a bezpieczeństwo to podstawa...
Przeróka intalacji...Nie ma zbyt dużo pracy wystarczy pomyąleć....
Wycieraczki.....Nie trzeba nic giąć,spawać...pasują jak ulał (dlatego zaszokowały mnie oferty przeróbek wycieraczek cena 150 zł za przeróbke +koszt wysyłki) trzeba tylko odwrócić ciegna.... i .......:banan:
Co do przespawania 5 elwmentów w scianie grodziowej..(żeby było dobrze i bezpiecznie wymaga to ..umiejętności spawania.....Odpowiedniego wymieżenia i zabepieczenia matami bitumicznymi co pozwala na dodatkowe wygłuszenie silnika a zarazem wzmacnia sciane....
Serwo też przeniesione razem ze zbierniczkiem....
Nic nie stuka,puka czy pluje wodą z klimy,nadmuch działa lepiej niż w angliku...Wystarczy zmienić smigło....najlepiej z Peugota...pasuje idealnie

Frelek przeszedł wczoraj badanie techniczne na Okręgowej Stacji Diagnostycznej bez żadnych problemów (bez Żadnego załatwiania na lewo) ..
Została tylko rejestracja...))))
Dzieki za informacje zawarte na forum...
Rada dla osób przymieżających sie do przeróbki.....
Dobry mechanik, solidność, informacja....I nie oszczędzać na maglownicy .... Tylko orginał !!!!!!!!!!!!
Pozdrawiam

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
mówisz że ramiona wycieraczek pasuja i nieprzerabiałeś mechanizmu ? :wtf:

Landek

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bielsko
Dokładnie tak ...Nie przerabiałem mechanizmu obróciłem na cięgnach i podgiołem mocowanie od strony słupka,gdzie rzekomo trzeba dospawać śrubke..Wystarczyło przymierzyć i pomyśleć.
Pozdrawiam

tomgdansk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Jestem przed przeróbką wycieraczek i puszki do klimy
czy możesz coś więcej napisać o tych przemyślanych sposobach
może masz możliwośc zrobienia fotek i udostępnienia ich dla szerszej rzeszy
zwolenników drobnych przeróbek
pozdrawiam

Migi

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Wadowice
www.mrugacz.com
Freelander puszka klimy

Witam Wszystkich
Mam pytanko odnosnie puszki od klimy w freelanderze 1998r jak najszybciej ja przerobic tak aby ladnie pasowala. Niestety ktos kto przerabial auto zostawil bezpieczniki po prawej stronie i jest bardzo ciasno. Bardzo prosilbym o jakis opis najlepiej zdjecia jak to wyglada. Pozdrawiam

gregory17

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Siedlce
słabe wspomaganie na wolnych obrotach 2004r Diesel

Witam mam taki problem po przekładce freelandera 2004r. Diesla na oryginalnej maglownicy i przewodach wspomagnie na wolnych obrotach bardzo słabo działa po dodaniu gazu dopiero jest ok gdzie szukać przyczyny czy to może być wina uszkodzonej maglownicy? mechanik twierdzi że pompa daje ciśnienie i przewody drozne, dodam ze przed przekładką było dobrze z góry dziękuje za odpowiedź

Marlena

Zaufany warsztat
Punktów
80
Miasto
Rawa Mazowiecka
www.przekladkianglikow.pl
A pompa wspomagania "wyje"? Możliwe, że mechanik się myli, a ona jest lekko przytarta.

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
sprawdz zawor przelewowy w pompie

moze zaplontaly sie jakies syfy i zawor sie nie zamyka do konca
czesto tak bywa jak magle i przewody leza byle gdzie niezabezpieczone

skrec kolami do konca prawej lub lewej strony zawor sie otwozy moze wtedy wyleci to co tam siedzi

ale niezmienia to faktu ze i tak bedziesz musial wyczyscic caly uklad

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
wymieniałes węże wspomagania czy przedłużałes angielskie ?

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
mowie Ci ze to zawor przelewowy

przy malych obrotach pompa ma mniejszy wydatek niz na wiekszych

gregory17

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Siedlce
pompa nie wyje a co do tego zaworu to gdzie on się znajduje da się go wyczyścić albo wymienić? najgorsze jest to że ten mechanik już wyją magiel i chce wysyłac do regeneracji, da się sprawdzić ten zawór bez magla na aucie kurde nie chce się naciągnąc na niepotrzebną regeneracje

Do góry Bottom