• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kilka pytań co do przekładki Skoda Octavia I

Pawel_k

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Mam zamiar w niedługim czasie kupić i przełożyć kierownicę w aucie Skoda Octavia I.
Jestem studentem elektroniki więc z elektryką nie będzie problemu, z mechaniką również nie powinno być - pracowałem kiedyś w serwisie samochodów.
Mam nieco ograniczony czas z racji studiów i tu pojawia się moje pytanie.

Po sprowadzeniu auta zdaje się, że na rejestrację jest 30 dni - co jeśli w tym terminie nie zdążę przełożyć auta ??
Czy może lepiej zarejestrować z prawą kierownicą a później na spokojnie przerabiać ??
Ile mniej więcej trwa przeróbka ??

Zapewne będzie to auto z silnikiem benzynowym 1.6 lub 1.8.
Z tego co widzę na www.autotrader.co.uk za cenę 1200 funtów można kupić już Octavię z rocznika 2000 i niedużym przebiegiem (po przeliczeniu na km rzecz jasna :) )
Słyszałem, że w UK nie da się zarejestrować auta po poważnym wypadku.
Czy to prawda ??
Czy auta z UK są naprawdę w tak dobrym stanie jak są opisywane ??

Już raz zostałem oszukany w Polsce, więc trochę ostrożnie podchodzę do tego co pisze sprzedawca. I do przebiegu również - domyślam się, że oni też kręcą.

zweckform

Zaufany warsztat
Punktów
249
Miasto
Grodzisk Mazowiecki
każdy kręci nie tylko polacy
bardzo dużo octavi jest po taxi
są tanie ale w fakalnym stanie

nie wiem ile czasu dziennie chcesz temu poświęcić?
Licząc wieczorami jeśli nigdy tego nie robiłeś to z miesiąc Ci się zejdzie

Jak masz jakieś pytania pisz postaramy się pomóc

Rafał

Pawel_k

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
W zasadzie prosiłbym o odpowiedzi z pierwszej wiadomości.
Chodzi mi głównie o sytuację, co gdy nie wyrobie się z przekładką w miesiącu ??

zweckform

Zaufany warsztat
Punktów
249
Miasto
Grodzisk Mazowiecki
są dwa rozwiązania
1) zgłaszasz auto na celnym - płacisz akcyzę, przekładasz przegląd rejestracja
2) nie zgłaszasz auta robisz przekładkę i dopiero wtedy załatwiasz wszelkie formalności

umowę zawsze można przepisać

Pozdro
Rafał

Pawel_k

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
No dobra, załóżmy, że się wyrobię w ten miesiąc.
Tak dla porównania ile mniej więcej trwa przeróbka w zakładzie i w ile osób ??

I druga sprawa odnośnie opinii o samochodach z UK.
Czy jest tak jak napisał zweckform, że w cenie ok 1000 Funtów nie ma szans na dobrą octavię ??

zweckform

Zaufany warsztat
Punktów
249
Miasto
Grodzisk Mazowiecki
benzyne z 2000 r znajdziesz
policz tylko czy warto robić takie auto
same graty + rejestracja to 5-5,5 tys

Rafał

Pawel_k

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Myślę, że warto - w Polsce za rok 2000 benzyna trzeba dać średnio ok 14tys.
Podliczając:
Auto 5000zł
Transport 1500zł
Części do przekładki 2500zł
Przegląd ok 200zł
akcyza (od 5000zł) 150zł
Recykling + opłata na rzecz miasta + tablice 1000zł

Co do pozostałych opłat to pozostaje coś jeszcze ?? Ewentualnie ile kosztuje ??

zweckform

Zaufany warsztat
Punktów
249
Miasto
Grodzisk Mazowiecki
Auto 5000
transport 1500
części 3500
rejestracja 1760 zł

czyli w 12 tys powinieneś sie zamknąć

można ograniczyć koszty i zrobić na deske z przed liftu tylko wygląda to jak z dupy wys...

Rafał

Pawel_k

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
A jak się ma sprawa do stanu technicznego aut z UK ??
Pierwszym postem, który napisałeś trochę mnie zaniepokoiłeś.
Mam nadzieję, że anglicy nie bawią się w takie rzeczy.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
akcyze zaplacisz nie od 5 tys ale od ok 12 tys,30 dni to jest na oplacenie akcyzy,przy tym roczniku wyjdziesz na mały plus i ale dowiadczenie które przy tym zdobedziesz bezcenne,
Anglicy to taki sam lud jak polacy trafiaja sie uczciwi oraz tacy co przez 5 lat nie wymieniaja oleju w silniku ale na myjke jeżdżą 3 razy w tygodniu,

Pawel_k

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Podsumowując to co byście radzili ??
Kupić anglika i przekładać czy kupić w Polsce ??
Zależy mi na dobrym stanie technicznym a w Polsce dochodzą dziurawe drogi.
W Polsce auta powypadkowe to plaga. Obok mnie jest zakład blacharski i co trochę widzę samochody składane z kilku.

muppet14

Nowy
Punktów
1
Miasto
UK
unikaj aut z opisem cat. C lub D -to auta powypadkowe, uszkodzone, wycofane z ruchu i po naprawie otrzymuja takie numery. mozesz to rowniez zobaczyc w papierach wlasnosci auta.
Jak masz na zbyciu troche kasy to za 3funciaki wysylasz sms na numer 83600 car(odstep) 'numer rej' - dostaniesz w pare sekund podstawowe info -rocznik, model, ilu poprzednich wlascicieli i czy jest kradziony. Za 20fuciakow mozesz wynajac firme co ci tak autko przeswietli ze bedziesz wiedzial kiedy swiece byly wymieniane - dostajesz cala historie napraw wykonanych przez warsztaty.
mieszkam w uk 7 lat i powiem ci tak: wystrzegaj sie aut od prywatnych wlasicicieli -szczegolnie pakistanow i polakow, nie kupuj na aukcjach przez neta jezeli nie obejrzales wczesniej auta(ebay i prywatne strony), ksiazki serwisowe prowadzi wielu wlasciciceli jezeli ci powie ze nie ma, uwazaj. NIE MA CZEGOS TAKIEGO W UK JAK OKAZJA, ze niby autko za grosze. Sprawdz dokladnie elktryke - ze wzgledu na wilgoc w UK szwankuje czesto w autach. Powodzenia

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
akcyze zaplacisz nie od 5 tys ale od ok 12 tys,30 dni to jest na oplacenie akcyzy,przy tym roczniku wyjdziesz na mały plus i ale dowiadczenie które przy tym zdobedziesz bezcenne,
Anglicy to taki sam lud jak polacy trafiaja sie uczciwi oraz tacy co przez 5 lat nie wymieniaja oleju w silniku ale na myjke jeżdżą 3 razy w tygodniu,

pomalutku rysiu

jak pojedzie na celny z angolem to dostanie 40% znizki od akcyzy za to
ze auto nie jest sprawne do ruchu
przawostronnego( mniej wiecej to wyglada jak by bylo bite albo silnik uszkodzony ) wypelnia te same papiery, tylko musi sie oto upomniec
w celnym sami mu tego niepowiedza
czyli mniej wiecej jak licza od eurotaxu np. 10.000 zeta 3,3% akcyzy minus 40%

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
u nas nie ma ze bity czy anglik, wycenia z książki a jak sie niezgadzasz to rzeczoznawca

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
niemoge sie na nic odwolac

ale wiem bo sam placilem akcyze razem z Cyrankiem , zreszta kazdemu klientowi podsówamy taka wiadomosc
i celny obniza akcyze o 40% ze wzgledu ze auto jest niesprawne do ruchu i obojetne czy jest kiera po
prawej czy auto jest bite czy silnik uszkodzony
nieraz wymagaja pprzegladu negatywnego ale to zalezy od celnika

krzysiek26

Początkujący
Punktów
0
Miasto
podkarpacie
witam.mi w celnym takze obnizyli wartosc o okolo30%.ale to bylo juz prawie 2lata temu.najpierw liczyli mi od wartosci w polsce czyli od 29tys zl ale grzecznie wytlumaczylem ze taka wartosc ma samochod z kierownica po lewej a nie anglik i dlaczego skoro zaplacilem za auto 2tys f mam placic akcyze od wartosci 29tys zl.na to powiedzieli mi ze nie moga mi policzyc od2tys funtow ale ok moga zmiejszyc kwote do 19tys i od niej policzyc i czy sie na to zgadzam.zgodzilem sie i wszystko zalatwilem w jeden dzien lacznie z rejestracja.czyli jak widac w polsce cuda jeszcze sie zdarzaja.mysle ze w duzej mierze zalezy to od urzednika.pozdrawiam

zweckform

Zaufany warsztat
Punktów
249
Miasto
Grodzisk Mazowiecki
wszystko zależy na kogo trafisz
mi także kilka razy obniżyli o 30% ale kilka razy mimo iż miałem auta puknięte płaciłem od 100% eurotax

Pozdr
Rafał

kristoff

Zaufany warsztat
Punktów
284
Miasto
Wrocław
Ja rowniez zaplacilem akcyze mnejsza o 30 % i to z inicjatywy urzednika bo nic o takiej mozliwosci wczesniej nie wiedzialem

Do góry Bottom