• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Działania które zmuszą Polskę do umozliwnienia rejestracji anglików

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
wszyst Ok
ale nie zeby kretyn pisał teksty o ZWELACH
siedzi w Irlandii i cwaniakuje

1olek

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Dublin
towarzystwo wzajemnej adoracji sie dobralo :p z omnibusem na czele :p

Marcineq1986

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Witam. Nie zgadzam się z kolegą o Loginie Majster. Cytryna zwana dalej Wielorybem jak pieszczotliwie określa się C5tkę, jest moim pierwszym Anglikiem ... i nigdy anglikiem nie jeździłem ... a jednak kupiłem ... i jestem zadowolony. Nie mam ochoty się już przesiadać na lewą stronę.
Sam obserwuję sytuację w Polsce w sprawie umożliwienia rejestracji naszych autek... i jak na razie się nie zapowiada ... Sam z chęcią dopiszę się do listy jeżeli będziecie znowu wysyłać coś w tej sprawie. Jak na razie pozostaje mi Teściowa w Hiszpanii i zarejestrowanie Cytyrynki u niej.

hickey

Początkujący
Punktów
0
Miasto
uk
witam,
czy to prawda, ze polskie ubezpieczenie z brytyjskim przegladem (MOT) jest niewazne ?
musze miec polski przeglad zeby polskie ubezpieczenie bylo wazne ?
jezeli tak to dlaczego moglem wykupic ubezpieczenie na caly rok w Polsce na angielski samochod ?

zweckform

Zaufany warsztat
Punktów
248
Miasto
Grodzisk Mazowiecki
mogłeś wykupić ale masz 30 dni na dostarczenie dokumentów na przerejestrowane auto w innym przypadku zapomnij o jakimkolwiek ubezpieczeniu

Pozdr

Cougar

Gaduła
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Witaj Hickey. Poruszyłeś temat rzekę więc już Ci wyjaśniam. Na tym forum są trzy rodzaje osób;
1. Właściciele warsztatów - są to osoby co trudnią się przekładkami i należą do największych przeciwników RHD w Polsce. Głównie negują bezpieczeństwo nie tyle samych kierowców RHD co innych uczestników ruchu, którzy rzekomo znajdą się w śmiertelnym niebezpieczeństwie jak pojawi się z przeciwka ktokolwiek jadący RDH. Ich najczęściej powtarzanym tekstem jest opowieść o młodym człowieku jadącym w BMW na złamanie karku w RHD. Ogólnie staram się zrozumieć tę grupę ponieważ dbają o swój zarobek i jak wmówią takiej czy innej osobie, że RHD jest niebezpieczne a ubezpieczenie anglika w PL niemożliwe to co i raz ktoś uwierzy i jeden klient więcej.
2. Ludzie bez pojęcia o jeździe anglikiem a negujący możliwość bezpiecznej jazdy RHD w PL - są to osoby, które podobnie jak właściciele warsztatów prezentują podobne poglądy ale robią to kierując się z bliżej nieznanych mi pobudek z uwagi na fakt, że nie przejechali anglikiem często ani metra. Od nich też usłyszysz, że nie możesz ubezpieczyć anglika w PL.
3. Ludzie jeżdżący RHD w PL lub w UK -są to osoby, którym pozostałe dwie grupy nie mogą już wciskać kitu o niewyobrażalnej trudności jazdy RHD w PL ponieważ mieli możliwość jazdy RHD w PL lub jeżdżąc RHD w UK na tyle przyswoili sobie jazdę z fajerą z drugiej strony, że wiedzą, iż sobie poradzą i w PL. Powiem, że moim zdaniem mają rację i sobie poradzą z palcem w d... (o ile mają automat;) ).
Twoje pytanie o ubezpieczenie powinno być skierowane uważam do osób co jeżdżą w PL anglikiem i korzystają z ubezpieczania polskiego mając ważny przegląd w UK na swoje auto lub takich co zapoznali się z przepisami i zobaczyli, że jednak można ubezpieczyć RHD w Polsce. Nie precyzując kogo pytasz o ubezpieczenie narażasz siebie i innych ewentualnie zainteresowanych ubezpieczeniem anglika w PL na dezinformację szerzoną przez osoby z dwóch pierwszych wspomnianych grup. Ja z uwagi na fakt, że jeżdżę RHD w PL od początku marca na polskim ubezpieczeniu zapoznałem się z przepisami, przeprowadziłem serie rozmów z osobami znajdującymi się zarówno w ubezpieczalniach jak i z instytucjami dla nich nadzorczymi. Efekt taki, że jak jeździłem anglikiem na polskim ubezpieczeniu tak i będę jeździł, jak przechodziłem kontrole policji tak i będę przechodził a teksty gości, że jak trafię na "kumatego" policjanta to będę miał problem nie robią na mnie wrażenia. Nawet twierdzę odwrotnie. Wolę tych "kumatych", którym można wyjaśnić pewne rzeczy w przeciwieństwie do licznych osób na tym forum. Na infolinie ubezpieczycieli nie masz co dzwonić bo siedzą tam z zdecydowanej większości osoby co się na furtkach umożliwiających ubezpieczenie RHD w PL znają tak jak pozostałe dwie pierwsze wspomniane przeze mnie grupy. Temat ogólnie był już wałkowany więc mogłeś trochę wcześniej poczytać. Co by potwierdzić regułę dodam, że od każdej są wyjątki więc jak jakiś właściciel warsztatu twierdzi, że jednak można ubezpieczyć RHD w PL to nich nie czuje się urażony:)

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
Znów zaczyna sie glupia dyskusja
tak jak napisal Rafał (zweckform) mozesz wykupic na 30 dni i to wszystko
w wiekszosci firm ubezpieczycieli wykupujesz na caly rok , a po 30 dn. musisz doniesc polskie papiery
jezeli ich nie doniesiesz , jezdzisz dalej i panowie z radiowozów tez ci nic nie powiedza , wszystko OK

ale schody zaczynaja sie jak po tych 30 dn. bedziesz mial wypadek , stuczke np. z twojej winy to zapomnij o
ze ubezpieczyciel wyplaci kase poszkodowanemu

i tyle

zweckform

Zaufany warsztat
Punktów
248
Miasto
Grodzisk Mazowiecki
widzę że nie ma co brać udziału w tej jałowej dyskusji
rubcie co chcecie tylko później nie lamentujcie jak będzie trzeba pokryć szkody z własnej kieszeni

Pozdr

hickey

Początkujący
Punktów
0
Miasto
uk
mogłeś wykupić ale masz 30 dni na dostarczenie dokumentów na przerejestrowane auto w innym przypadku zapomnij o jakimkolwiek ubezpieczeniu

to dlaczego ubezpieczalnia bez problemu ubezpieczyla mi auto na caly rok nie wspominajac nic o dostarczeniu dokumentow na przerejestrowanie ?

p.s.
czy ktos dysponuje linkiem z przepisami dotyczacymi jazdy autem rhd po Polsce ?

Cougar, nie zauwazylem Twojej wypowiedzi bo nie odswiezylem stronki,
dzieki, ja tez tak do tego bede podchodzil, akurat mam automat i jazda dla mnie z kiera po prawej to zaden problem, jezdze ostroznie i rozwaznie wiec nie mam obaw o swoje bezpieczenstwo z racji kierownicy po prawej stronie,

Panie Jaro i tu sie mylisz, dzisiaj dowiedzialem sie od kolegi, ze jego szwagier jezdzi juz ponad 4 lata na pl ubezieczeniu i mial stluczke nie z jego winy, ubezpieczalnia bez problemu wyplacila pieniadze,

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
Panie Jaro i tu sie mylisz, dzisiaj dowiedzialem sie od kolegi, ze jego szwagier jezdzi juz ponad 4 lata na pl ubezieczeniu i mial stluczke nie z jego winy, ubezpieczalnia bez problemu wyplacila pieniadze,

no to mamy jeden kraj a region to inne przepisy
tak jak z przegladami angoli

1olek

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Dublin
czy to prawda, ze polskie ubezpieczenie z brytyjskim przegladem (MOT) jest niewazne ?

ubezpieczenie musi byc wykupione tam gdzie zarejestrowane jest auto

---------- Dodano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ----------

mial stluczke nie z jego winy

bo to pokryto z ubezpieczenia sprawcy

to dlaczego ubezpieczalnia bez problemu ubezpieczyla mi auto na caly rok nie wspominajac nic o dostarczeniu dokumentow na przerejestrowanie ?

bo maja z tego kase a w razie potrzeby zawsze mogapowiedziec ze czegos nie dostrczyles i anulowac ubezpieczenie. Gdzie Ci ubezpieczyli to auto ? Powiedziales ze to anglik i zarejestrowany w UK a nie w PL ?

hickey

Początkujący
Punktów
0
Miasto
uk
bo maja z tego kase a w razie potrzeby zawsze mogapowiedziec ze czegos nie dostrczyles i anulowac ubezpieczenie. Gdzie Ci ubezpieczyli to auto ? Powiedziales ze to anglik i zarejestrowany w UK a nie w PL ?

powiedzialem, zreszta wszystko jest w dokumentach, a dwa, ze maja na drzwiach napisane "ubezpieczamy angielskie auta"

jak to moga powiedziec, ze czegos nie dostarczylem skoro przy podpisywaniu polisy przedstawiam wszystkie potrzebne dokumenty, gdyby czegos brakowalo to nie moglbym wykupic polisy,

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
powiedzialem, zreszta wszystko jest w dokumentach, a dwa, ze maja na drzwiach napisane "ubezpieczamy angielskie auta"

jak to moga powiedziec, ze czegos nie dostarczylem skoro przy podpisywaniu polisy przedstawiam wszystkie potrzebne dokumenty, gdyby czegos brakowalo to nie moglbym wykupic polisy,

ZADZWON SOBIE NP DO WARTY i zobaczysz co ci powiedza

hickey

Początkujący
Punktów
0
Miasto
uk
wlasnie kolegi szwagier o ktorym wspomnialem wyzej mial roczne ubezpieczenie z warty, a sadze, ze pracownicy warty beda tak samo dobrze poinformowani jak wiekszosc ludzi na tym forum,
ogolnie jest z tym czeski film

hickey

Początkujący
Punktów
0
Miasto
uk
jest na 30 dni i final
a ze wykupione na caly rok to inny temat

nie czaje, jezeli nie mozna ubezpieczyc na caly rok to dlaczego ubezpieczaja ?
przeciez to jest lamanie prawa, a oni to robia z pelna swiadomoscia i pozniej wyplacaja kase w razie wypadku,

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
graniczne 30 dni
i niech inni nie piepsz głupot

przyjezdza mi kobita z WARTY i dla tego wiem

ps.
zreszta zamknac ten temat bo to bez sensu

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
4 lata to kompletny nielegal
sytuacja wygląda tak auto musi być zarejestrowane, czyli w uk jest na szwagra to pytanie płaci tax ? na pewno nie. wypełnia sorn ? na pewno nie. jak wypełnia to prawnie auto nie ma prawa przebywania na drogach publicznych jest wyłączone z ruchu, jak tego nie robi z pewnością ma nałożoną karę którą ma gdzieś bo przecież jest w PL. Na szczęście nie ma wystarczającego przepływu informacji miedzy krajami i takie cuda odchodzą i pewnie długo nie będzie . Jeżdże RHD i jak kolega polecił robie co chce i mam nadzieje że wypadku nie spowoduje bo u nas wszystko jest mozliwe kto jak co będzie intrpretował

hickey

Początkujący
Punktów
0
Miasto
uk
4 lata to kompletny nielegal
sytuacja wygląda tak auto musi być zarejestrowane, czyli w uk jest na szwagra to pytanie płaci tax ? na pewno nie. wypełnia sorn ? na pewno nie. jak wypełnia to prawnie auto nie ma prawa przebywania na drogach publicznych jest wyłączone z ruchu, jak tego nie robi z pewnością ma nałożoną karę którą ma gdzieś bo przecież jest w PL

to co trzeba zrobic jak skonczy sie road tax i zeby go nie placic skoro jestem juz w PL, a auto jest zarejestrowane na mnie ?
kierownica dalej po prawej stronie i nie zamierzam przekladac

Do góry Bottom