• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Działania które zmuszą Polskę do umozliwnienia rejestracji anglików

1olek

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Dublin
przeciez to jest normalne i logiczne ze przy zgodzie na rejestracje RHD w PL trzeba wprowadzic pewne obostrzenie dotyczace zakazu ubezpieczenia itp kierowcy niedoswiadczonemu ale o tym jest w innym watku pt "mozliwosc rejestracji anglika w PL" ten watek dotyczy jak zmusic rzad zeby na to zezwolili wiec nie róbmy bigosu i nie mieszajmy, zreszta po co pisac dwa razy to samo w dwoch watkach skoro to juz zostalo napisane.

divorski

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
kraków
Każdy powinien od conajmniej pół roku temu pisać o odstępstwo "przepisu"kierownicy z prawej strony do ministerstwa infrastruktury przez jakąś kancelarie adwokacką wyspecjalizowaną w pisaniu takich pism to nie kosztuje dużo około 50pln za pismo ale masz napisane prawnie i dobrze ja tak zrobiłem i doszedłem do NSA pan Dorobek złożył wcześniej ale jeszcze ja zostałem na polu walki i myślę że niedługo dostanę wezwanie na moją sprawę kasacyjną.Unia wymaga do odszkodowań wyczerpania wszystkich możliwości w polsce i ja już wyczerpałem i będę pisał do uni o odszkodowanie.Nie wiem czy po tym wyroku z 27.01 opłaca się pisać do ministerstwa bo ci odpiszą że wyrokiem NSA nie dadzą zgody na rejestracje więc zostaje pozew zbiorowy nawet jeśli po 10 osób będzie składać takie pozwy to dobrze pozdrawiam.

smooth napisał:
divorski napisał:
Teraz za póżno na wnioski ja pisałem kilka miesięcy temu na tym forum żeby składać do ministra pisma o rejestracje RHD ja tak robiłem i opisywałem co mi odpowiedział minister ale napiszę że za pierwszym razem odpowiedział mi że będę miał problemy z wyprzedzaniem a za drugim razem ponieważ on jest drugą instancją napisał mi że już w 2009 dał za dużo zezwoleń paranoja co te pseudo demokraci rządzący z nami robią wstyd nasz kraj nie nadaje się do uni hańba a za odszkodowania będą płacić z naszych podatków a nie z własnych kieszeni to ich wali

Możesz napisać jak wyglądają szczegóły? Co taki wniosek powinien zawierać? Jakie dokumenty trzeba tam przesłać?

manolo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrow Maz.
"Ustawodawca krajowy skorzystał z możliwości (...), że postanowienia prawa europejskiego nie stanowią przeszkody w stosowaniu zakazów i ograniczeń przywozowych, wywozowych i tranzytowych uzasadnionych względami porządku publicznego, bezpieczeństwa publicznego i ochrony zdrowia" - mówił sąd. Dlatego, jak wskazał NSA, polski ustawodawca uznał, że dopuszczenie do nieograniczonej rejestracji pojazdów z kierownicą po prawej stronie zagrażałoby bezpieczeństwu publicznemu'
Jakiej znowu 'nieograniczonej'?! Czy Pan Dorobek domagal sie takich przywilejow dla wszystkich?! Przeca to kuzwa jego wlasnosc uzytkowana wczesniej w innym kraju unijnym. Moze spojrzec na to z drugiej strony - to tak jakby mi ktos zabronil przywiezienia i uzywania moich skarpetek, albo telewizora bo przejsciowki zagrazaja bezpieczenstwu energetycznemu panstwa. Uczepili sie tych dyrdymalow, bo sie dupy nie chce ruszyc i popracowac nad nowymi przepisami. Najlepiej jak nic sie nie dzieje, status quo ponad wszystko!

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
panowie według takiego toku myslenia powinni całkowicie zabronić wjazdu na teren polski autem rhd poniewaz zagraża to w bezpieczeństwie ruchu drogowego, żygac się chce od tego wszystkiego , jak ktos tu wcześniej juz pisał człowiek dla państwa a nie odwrotnie , ta cała sprawa przecież to tylko ziarenko w tym co tu sie dzieje , gdzie nie pójdziesz tam cię okradaja na podstawie tych niby prawnych ustaw :cenzura: :cenzura: :cenzura:

voltra

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Kraków
www.picasaweb.google.pl
Niestety mail do Pana Octaviena Ginalskiego nie dochodzi:

Delivery to the following recipient failed permanently:

octavien.ginalski.@ec.europa.eu

Technical details of permanent failure:
Google tried to deliver your message, but it was rejected by the recipient domain. We recommend contacting the other email provider for further information about the cause of this error. The error that the other server returned was: 501 501 5.5.4 Invalid Address (state 14).

----- Original message -----

MIME-Version: 1.0
Received: by 10.213.1.145 with SMTP id 17mr2589817ebf.46.1265230097916; Wed,
03 Feb 2010 12:48:17 -0800 (PST)
Date: Wed, 3 Feb 2010 21:48:17 +0100
Message-ID: <e59231611002031248l560921b5pf59949340e5bcc33@mail.gmail.com>
Subject: W sprawie rejestracji RHD
From: Tomasz Zajdel <zajdeltomek@gmail.com>
To: octavien.ginalski.@ec.europa.eu
Content-Type: multipart/alternative; boundary=000e0cdf9efc8ba49e047eb856d4

** Dodano: 03-02-2010, 22:06 **
octavien.ginalski@ec.europa.eu Poprawny adres. Bez kropki przed @. Mail wyslany :t3:

** Dodano: 03-02-2010, 22:08 **
Dostalem auto odpowiedz ze do 12 lutego jest nieobecny i nie odpowiada na maile. ;->

standerus

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kraków
Długo nie zaglądałem.
Mi trochę ręce opadły po tym zasranym NSA. Niezbyt mam pomysł co dalej, czas leci, leci, oc się kończy w lutym, przegląd w kwietniu 2011.
Zastanawiam się nad graniem va bank i zarejestrowaniem tego auta na głupa, korzystając z braku pokumania ludzi w starostwie ;->
Idea jest taka - powoli będę robił ruchy do przekładki, ale trochę inaczej pomyślanej, chcę przełożyć bebechy do innego auta, bo u mnie problemem głównym jest rama i mocowania na niej.
A drogę oficjalną zamierzam wykonać. Pewne ruchy musze powtórzyć - jeszcze raz pismo d ministra odstępstwo i dalej niech leci, w końcu UE sprawę rozpatrzy, a w zasadzie wiadomo jaki będzie wyrok...

divorski

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
kraków
Panowi i Panie jakaś dziwna cisza nastała po tym wyroku i o to tym matołom chodzi musimy z tym walczyć ja dowiedziałem się że będę miał sprawe w NSA w listopadzie facet w sądzie poinformował mnie że i tak dobrze trafiłem że tak szybko do tego czasu mamy czas na jakieś decyzje wszyscy chętni niech się nie załamują i piszą nowe pomysły ja teraz piszę do tuska i prezydenta jak byśmy wszyscy do nich napisali to może problem by nabrzmiał jak pituś i musiałby wystrzelić próbujmy każdej opcji i nie dajmy się gnoić bo mamy racje pozdrawiam wszystkich wytrwałych i prawuski łączmy się a niech nas nie rozbija ten bezsensowny wyroczek to świadczy tylko kto jest sędzią w naszej sprawie tylko my.

** Dodano: 07-02-2010, 20:21 **
adres do p.Ginalskiego podałem dobry i próbuj jeszcze raz mnie za pierwszym razem też nie przyjęło więc napisałem drugi raz i poszło.

voltra

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Kraków
www.picasaweb.google.pl
Wysłałem mu (Ginalskiemu), kolego jak będziesz miał tą sprawę w Krakowie to chętnie przyjadę wesprzeć :zdrowie: Wysłałem do Ministra tez, zobaczymy jakie będą odpowiedzi. Jak Twoja sprawa wylądowała w sądzie? Chciałbym też tak zrobić. Pozdrawiam

divorski

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
kraków
Zacząłem od wydziału komunikacji w Krakowie odmówili mi i zaproponowali pisać do ministra inf.o odstępstwo kierownicy z prawej i śmieszne dla mnie było pisać o coś do czego nie ma przepisu ale napisałem.w odpowiedzi otrzymałem niezbity argument odmowy minister stwierdził że będę miał problem z wyprzedzaniem śmieszne odwołałem się do tegoż samego ministra bo jest on również drugą instancją odpisał mi że w 2009 roku wydał już za dużo zezwoleń póżniej napisałem do wojewódzkiego sądu w W-wie odpisali mi bzdury nie związane z moją sprawą przekleili uzasadnienie z wyroku z 2007 odnośnie rejestracji tira a nie mojego auta to skandal takie lekceważenie petenta przez wszystkie urzędy.Moja sprawa kasacyjna w W-wie odbędzie się dopiero w listopadzie tak mnie poinformował sąd.Nie wiem czemu tak proste sprawy są blokowane przez rząd myśle że to nie lobby dilerskie macza w tym palce bo i tak nikt w polsce nie zmusi mnie do kupna nowego auta u dilera polskiego jak będę chciał kupić nowe to na słowacji albo w niemczech już się zawiodłem na polskich salonach autoryzowanych.Muszę dążyć do zarejestrowania mojego angliczka choćbym musiał iść do samego diabła :devil: i prosić go o przypalenie dup naszym decydentom pozdrawiam. :t3:

** Dodano: 08-02-2010, 09:59 **
bez kropki przed małpą

voltra napisał:
Niestety mail do Pana Octaviena Ginalskiego nie dochodzi:

Delivery to the following recipient failed permanently:

octavien.ginalski.@ec.europa.eu

Technical details of permanent failure:
Google tried to deliver your message, but it was rejected by the recipient domain. We recommend contacting the other email provider for further information about the cause of this error. The error that the other server returned was: 501 501 5.5.4 Invalid Address (state 14).

----- Original message -----

MIME-Version: 1.0
Received: by 10.213.1.145 with SMTP id 17mr2589817ebf.46.1265230097916; Wed,
03 Feb 2010 12:48:17 -0800 (PST)
Date: Wed, 3 Feb 2010 21:48:17 +0100
Message-ID: <e59231611002031248l560921b5pf59949340e5bcc33@mail.gmail.com>
Subject: W sprawie rejestracji RHD
From: Tomasz Zajdel <zajdeltomek@gmail.com>
To: octavien.ginalski.@ec.europa.eu
Content-Type: multipart/alternative; boundary=000e0cdf9efc8ba49e047eb856d4

** Dodano: 03-02-2010, 22:06 **
octavien.ginalski@ec.europa.eu Poprawny adres. Bez kropki przed @. Mail wyslany :t3:

** Dodano: 03-02-2010, 22:08 **
Dostalem auto odpowiedz ze do 12 lutego jest nieobecny i nie odpowiada na maile. ;->

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Osobiscie mam gdzies to czy wkoncu bedzie mozna rejestrowac angliki czy nie ale jako ciekawostke podam Wam ze w Kanadzie maja bardzo podobny problem co my z samochodami z UK.

Krótki opis sytuacji:

W Kanadzie nigdy nie było problemow z rejestracją samochodow z kierownicą po prawej stronie bo tamtejszy rzad nie widzial zagrozenia ze strony tych samochodow (im taki gwaltowny naplyw tych aut jak do naszego kraju raczej nigdy nie grozil i nie grozi). Ostatnio jednak po ich drogach jezdzi coraz wiecej i wiecej aut RHD (import z Japonii) i rząd nagle sie obudzil i zacząl widziec problem w postaci samochodow z kierownicą po prawej stronie. Ale że u nich rzad jest w miare normalny to zasygnalizowal problem najpierw spoleczenstwu i otworzyl sie na dialog bez blokowania tych samochodów - po prostu powiedział "musimy coś z tym zrobić". W miedzyczasie zlecił też przeprowadzenie badan które okreslily, ze auta z kierownica po prawej stronie stwarzaja 30-sto procentowe wieksze zagrozenie aniżeli "normalne" samochody.
Po tych badaniach zaczeli szukac rozwiazań które pozwoliłyby na bezpieczną jazdę po kanadyjskich drogach anglikami (wlasciwie to japonczykami w ich przypadku) i mają tam kilka pomyslow (sprawa jest rozwojowa) ale nie o tym chcialem napisac.
Chcialem napisac Wam o sposobie w jaki oni probuja rozwiazac ten problem - mianowicie posiadacze anglikow założyli stowarzyszenie (związek) osób z samochodami RHD, ktore na bieżąco, wspólnie z rządem probuje rozwiazac problem jaki zaistniał.
Moze w PL tez powinnismy/powinniscie pojsc tą drogą i założyc podobne stowarzyszenie i oficjalna droga probowac rozwiazac ten problem? W PL jak narazie widze jest tak ze jedna osoba gdzies tam walczy w NSA, druga sie skarzy Unii, trzecia pojdzie palic opony pod sejm ale tak naprawde skutkow zadnych.

To kanadyjskie stowarzyszenie to nazywa sie "Imported Vehicles Owners Association Canada" lub "RHD Canada Association" i mozna duzo informacji o nich znalezc w internecie jakby kogoś interesowała ich sprawa.

smooth

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Opole
A może za temat powinni sie zabrać od innej strony. Jak rząd i to ten którego lider namawiał mnie do powrotu, nie chce mi pozwolić na użytkowanie mojego auta to może powinien je ode mnie kupić. Wiem, wiem ze brzmi to jak absurd ale może pomyslec o pewnym rodzaju dopłatach. Należały by sie one kazdemu kto udowodni ze mieszkał na wsypach, wrócił na stałe o Polski że by wyeliminowac wszelkie naduzycia. Nie wiem ile to by miało być rok może dwa udokumentowanego pobytu na wyspach czy pracy tam, zarejestrowane na siebie auto ileś czasu itd. To na pewno da sie udokumentować. Niech powołoają instytucje która zadba o nasze stare auta, wyceni, zutylizuje, sprzeda na częsci, cokolwiek....i da dopłate na takie same LHD .
Jak nie chcą po dobroci to niech sie dołożą do interesu.
Ten pomysł to może absurd ale jest to jakiś kierunek którym można pójść. Tak mi sie troche zamarzyło, że może być normalnie.

1olek

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Dublin
ale ja np. nie chce zlomowac mojego auta, jest w swietnym stanie, super mi sie nim jezdzi i chcial bym kozystac z niego w PL jak bym wrocil. Po co mi europejskie padlo z cofnietym licznikiem zlutowane z 3 czesci ?

divorski

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
kraków
Czytam i podziwiam pomysły kolegów jesteście lepsi od rządzących macie lepsze pomysły i jestem zaskoczony dyktaturą jaką reprezentuje rząd tylko do kogo uderzyć z tymi pomysłami może napiszemy listy do premiera i prezydenta w tej sprawie że nie pozwalanie na rejestracje RHD to dyktatura a nie demokracja i podobno mają dobry sondarz na przyszłe wybory ja się wypisuje z tej przygnębiającej przyszłości ale moja walka jeszcze nie skończona.Panowie piszcie do "przywódców" zarzućmy ich pismami niezadowolenia jedno pismo do premiera i to samo do jakiejś dobrej gazety z powiadomieniem na piśmie do premiera że media też o tym wiedzą i to samo do prezydenta muszą spaść im sondaże to nie do pomyślenia żeby nami rządzili dyktatorzy.Jest nas dużo co wróciliśmy z wysp do tego kraju i mamy siłę jak 500 osób napisze do władz może zauważą problem przecież potrafimy walczyć jesteśmy narodem walecznym i nie możemy dać się zgnoić jakimś z księżyca wziętym argumentom panowie walczmy nie odkładajmy naszej racji bo będą roić z nami co zechcą i nikt się z nami nie będzie liczył wolność dla RHD. :jupi:

smooth

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Opole
Kolego na prawdę nie wiem co z tym ma wspólnego z demokracja. Trochę naciągasz to pojecie do swojej wizji. Demokracja to wolność w pewnych ramach a w te ramy według polskiego prawa nie wpisuje sie na dziś RHD i tyle. Demokracja to dbanie i interes większości a ta większość Polaków nie chce mieć aut RHD na swoich drogach i tyle. Używanie tego pojecia w kontekście anglików to zwykła demagogia. Na prawdę w pełni popieram tą walke ale na Boga daj już spokój z ta demokracją.

manolo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrow Maz.
wtrace swoje 3 grosze ;)

1 grosz - moze sie myle, ale nie slyszalem o jakichs statystykach odnosnie niecheci Polakow do RHD
2 grosz - 'demokracja to dbanie o interes wiekszosci', ktora to 'wiekszosc' znacznie nam sie teraz powiekszyla po wejsciu do UE i wychodzi na to ze wlasciciele anglikow w PL sa jednak dyskryminowani w kontekscie ogolu Europejczykow majacych prawo takie auta rejestrowac
3 grosz - a czy dbaniem o 'interes wiekszosci' jest zgoda na wychowywanie dzieci przez malzenstwa homoseksualne i tego typu podobne

a poza tym szacunek dla tych, ktorym sie chce
sprzedalem swoja fure i teraz zaluje, bo mozna bylo powalczyc

divorski

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
kraków
Nie ma przepisu w polskim prawie zabraniającego rejestracji RHD.Demokracja polega na tym że mniejszość też ma racje i może domagać się swoich praw jeżeli tak nie uważasz to jest dyskryminacja.Czym innym jest jechać do UK na dwa dni i przywieżć sobie porządną furę a co innego jest używać swojego RHD przez 4-lata w UK i nie móc go zarejestrować.Właśnie dlatego uważam że polska władza nie jest w stanie pomyśleć o ludziach którzy wrócili do polski swoją własnością i nie mogą jej zarejestrować.Nie stać polskiej władzy na konsensus w tym temacie i to nazywam dyktaturą.Ja chcę za dwa lub trzy lata wrócić do UK i nie będę przeszkadzał tym którzy są przeciwni rejestracji RHD ale rząd który kategorycznie tego zabrania nie jest demokratyczny mogliby chociaż zrobić jakieś kryteria np; jak ktoś udowodni że to jest jego własność i uzywał jej przez rok w UK może zarejestrować.Naszego rządu nie stać na tego rodzaju myślenie bo wiadomo o czym myślą.Nie jesteśmy państwem demokratycznym pod wieloma względami i wszyscy o tym wiedzą tylko przyzwyczailiśmy się żyć w takim państwie.Ja nikomu nie zazdroszczę że ma więcej albo kupił coś taniej wali mnie to niech każdy ma możliwość używania tego co mu pasuje czy mam sobie obciąć prawą rękę żeby udowodnić że zmieniam biegi lewą?Czy mam się podpalić żeby udowodnić swoją rację? Możesz się śmiać kolego ale ja uważam że o takich drobnostkach powinien decydować urząd komunikacji w każdym mieście a nie minister i sąd :t3:
Ja i tak będę się starał o rejestracje do upadłego porusze wszystkie możliwe opcje będę pisał do przywódców innych krajów uni eur i opisywał jak jestem dyskryminowany w RP ja i wielu zwolenników RHD.RHD całej Polski łączcie się :zdrowie:

voltra

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Kraków
www.picasaweb.google.pl
Ja napisałem i czekam na odpowiedzi, wszystko co dostane to odrazu zeskanuje i wrzuce na forum. Zobaczymy co odpiszą urzędasy... . Ostatnimi czasy jestem mało na forum bo zepsuł się lapek;/. Pozdrawiam wszystkich wytrwałych! :t3:

** Dodano: 17-02-2010, 20:41 **
Właśnie dostałem odpowiedź na swojego maila wysłanego do Pana Oktawiana Ginalskiego członka KE. Wklejam jego treść:

Szanowny Panie,

Dziękuje za Pana e-mail. Faktycznie, zajmuję się sprawą do której Pan nawiązuje.

W odpowiedzi na wezwanie do usunięcia uchybienia, władze polskie usprawiedliwiają szczegółowo zakaz rejestrowania pojazdów z kierownica po prawej stronie biorąc pod uwagę bezpieczeństwo na drogach. Po dokładnym przeanalizowaniu odpowiedzi Służby Komisji europejskiej podejmą stosowne kroki, nie wykluczając na tym etapie zamknięcia sprawy.

Z wyrazami szacunku,

Oktawian Ginalski

1olek

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Dublin
czyli komisja europejska moze zamknac sprawe i rejestracja anglikow bedzie nie mozliwa w pl :(

Do góry Bottom