• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Działania które zmuszą Polskę do umozliwnienia rejestracji anglików

1olek

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Dublin
W temacie jest adres mailowy gdzie mozna pisac w tej sprawie ;)

P.S. Pozdrowienia dla kolegi z Czestochowy ja tez z tamtad jestem :thumb2:

voltra

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Kraków
www.picasaweb.google.pl
Przepraszam za chwilową nieobecność :jezor: rozmawiałem z kilkoma urzędasami i potwierdzili to co napisał Pan Ginalski, że KE umorzy sprawę i nie będzie można rejestrować anglików. Mimo wszystko złozyłem kolejne pisma, nie ma co rezygnować. Tak jak pisałem, mam ograniczony dostęp do forum z przyczyn niezależnych odemnie, więc prośba do Was... Gdyby coś ważnego się działo to dajcie znać na maila: zajdeltomek@gmail.com odbieram natychmiast w telefonie. Kiedy robimy to spotkanie?

Pozdrawiam
T.

elcomo

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Poznań
Ależ angliki można rejestrować w PL nie ma przepisu który tego zabrania. Jest jedynie problem z dopuszczeniem do ruchu czyli przegląd w PL ale zgodnie z prawem można go zrobić na terenie całej Unii Europejskiej. Można jeździć na przeglądy do DE i tam je robić co roku i jeździć w Polsce zgodnie z prawem zarejestrowanym autem RHD jak Polskie stacje diagnostyczne nie chcą zarabiać to ich problem...
WK nie ma podstawy prawnej aby odmówić rejestracji auta z kompletem dokumentów z UK + badanie techniczne w DE dopuszczające je do ruchu.

Sam osobiście uważam, że takim autem jeździ się niewygodnie i przekładam kierownicę. Jeździłem anglikiem po kraju parę miesięcy i jeździ się kiepsko jeżeli mówimy o normalnej jeździe a nie toczeniu się lub kulaniu i to w cyklu mieszanym, zamierzam w pełni wykorzystywać walory swojego auta a będzie z tym problem w RHD
Gdybym jednak chciał zarejestrować RHD w PL to właśnie tak bym zrobił i jest to zgodne z obowiązującym prawem.

smooth

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Opole
elcomo napisał:
Ależ angliki można rejestrować w PL nie ma przepisu który tego zabrania. Jest jedynie problem z dopuszczeniem do ruchu czyli przegląd w PL ale zgodnie z prawem można go zrobić na terenie całej Unii Europejskiej. Można jeździć na przeglądy do DE i tam je robić co roku i jeździć w Polsce zgodnie z prawem zarejestrowanym autem RHD jak Polskie stacje diagnostyczne nie chcą zarabiać to ich problem...
WK nie ma podstawy prawnej aby odmówić rejestracji auta z kompletem dokumentów z UK + badanie techniczne w DE dopuszczające je do ruchu.

Sam osobiście uważam, że takim autem jeździ się niewygodnie i przekładam kierownicę. Jeździłem anglikiem po kraju parę miesięcy i jeździ się kiepsko jeżeli mówimy o normalnej jeździe a nie toczeniu się lub kulaniu i to w cyklu mieszanym, zamierzam w pełni wykorzystywać walory swojego auta a będzie z tym problem w RHD
Gdybym jednak chciał zarejestrować RHD w PL to właśnie tak bym zrobił i jest to zgodne z obowiązującym prawem.

Skąd tyś sie urwał? Bzdury piszesz.

elcomo

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Poznań
Bzdury to ty kolego tutaj posuwasz a jak znasz podstawę prawną która zabrania rejestracji anglika z ważnym badaniem technicznym to proszę zacytuj i podaj źródło...

smooth

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Opole
Znaj dobre serce. Ludzie tu po sądach walczą, a Ty wyskoczyłeś jak filip z konopi. Ehhh...tu masz trochę:

Nadal nie można w Polsce zarejestrować samochodu, w którym kierownica znajduje się po prawej stronie - informuje radio TOK FM. Naczelny Sąd Administracyjny oddalił skargę w tej sprawie.
Problemem odmów rejestracji w Polsce takich pojazdów w ubiegłym roku zajmowała się już Komisja Europejska, która domaga się zmiany przepisów dotyczących tej kwestii.

Sprawa rozpoczęła się, gdy Grzegorz Dorobek, właściciel opla vectra z kierownicą umiejscowioną po stronie prawej, odwołał się od decyzji starosty koneckiego z czerwca 2008 r. odmawiającej rejestracji jego auta. Decyzję starosty utrzymały jednak Samorządowe Kolegium Odwoławcze w Kielcach oraz tamtejszy Wojewódzki Sąd Administracyjny. Właściciel pojazdu w związku z tym odwołał się do NSA.
daniem właściciela auta odmowa rejestracji jest złamaniem przepisów Unii Europejskiej. Kielecki WSA w kwietniu ub. roku orzekł jednak, iż prawo europejskie nie może stanowić podstawy do domagania się rejestracji tego typu pojazdu. Ponadto kielecki sąd zgodził się z argumentacją organów wydających odmowę, według której "umieszczenie kierownicy po prawej stronie zdecydowanie wpływa na pogorszenie bezpieczeństwa użytkowników drogi". Natomiast, jak wskazywał kielecki sąd, dążenie do zwiększania bezpieczeństwa ruchu powinno być jednym z podstawowych celów w danym kraju.

Sprawa, na wniosek właściciela auta, rozpatrywana była również przez Komisję Europejską. W październiku ubiegłego roku, już po wyroku WSA w Kielcach, KE upomniała Polskę za odmowę rejestracji aut z kierownicą po prawej stronie, twierdząc, że jest to łamanie unijnego prawodawstwa, i żądając zmiany przepisów.

KE jest zdania, że Polska łamie unijną dyrektywę o homologacji typów układów kierowniczych z 1970 r., dyrektywę ramową o homologacji pojazdów silnikowych z 2007 r. a nade wszystko art. 28 unijnego traktatu gwarantujący swobodę przepływu towarów na wspólnym unijnym rynku. Do tego - uważa KE - sprowadza się polski wymóg, by przed rejestracją pojazdu w Polsce przełożyć koło kierownicy na lewą stronę. Nie ma ku temu powodów, skoro - jak argumentowała KE - tego rodzaju samochody z powodzeniem są rejestrowane i jeżdżą w innych krajach UE, nie tylko Wielkiej Brytanii.

Pełnomocnik Dorobka, mec. Przemysław Majewski dowodził zaś przed NSA, iż polskie orzecznictwo w tym zakresie jest niejednoznaczne i powoduje niepewność. Na poparcie swego argumentu wskazywał decyzję starosty kwidzyńskiego z października 2004 r., który zarejestrował inny pojazd z kierownicą po stronie prawej."

Podstaw prawnych nie chce mi się szukać ale pewnie znajdziesz w tym wątku:

http://forum.angliki.info/rejestracja-anglika-z-kierownica-po-prawej-stronie-vt46.htm

divorski

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
kraków
prawusy całej Polski łączmy się !!!!!!!!!

Wszystko co piszecie na forum ma trochę sensu ale nie do końca.Wyroki sądów samorządów i innych zbędnych i betonowych instytucji na czele z Ministerstwem infrastruktury które decydują o naszym życiu w tym temacie czyli o używaniu naszej własności są gówno warte i już wam tłumaczę dlaczego : kilka dni temu jadąc ulicami Krakowa moim nie zarejestrowanym prawuskiem o rejestracje którego walcze już 18-miesięcy widzę na pasie obok starego London Limited w wieku około 30-stu lat zarejestrowanego jako zabytek na żółtych blachach z kierownicą po prawej stronie{numery spisałem i posiadam}.
Pytanie do instytucji wymienionych powyżej : czy auto zabytkowe z kierownicą po prawej stronie może poruszać się po drogach których nie ma jak twierdzi ministerstwo infrastruktury bez ograniczeń i czy można takim samochodem jechać do pracy.Mam nadzieje że pytanie jest proste i mały jacuś już zna odpowiedż a sądy chyba nie będą szukać przepisów negatywnych i przeczących.:smiechu:

1olek

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Dublin
Bzdury to ty kolego tutaj posuwasz a jak znasz podstawę prawną która zabrania rejestracji anglika z ważnym badaniem technicznym to proszę zacytuj i podaj źródło...

nie pisz takich bzdur, najpierw sie sie zorientuj a potem pisz

P.S. Ten temat jest dla tych co chca rejestrowac angliki bez przekladki, swoje brednie pisz tutaj: http://angliki.info/f38/rejestracja-anglika-z-kierownica-po-prawej-stronie-22.html

divorski ale mnie rejestracja 30 letniego anglika w PL nie interesuje ;) zabytek to zabytek i rzadzi sie innymi prawami.

divorski

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
kraków
rej

olek nie zrozumiałeś ja też nie jestem zainteresowany 30-sto latkiem tylko równym traktowaniem jak 30-sto letnim zaytkiem z kierownicą po prawej można jeżdzić codziennie do pracy to dlaczego nie zabytkiem z kierownicą po przawej nie można?I jakimi prawami rzadzi się RHD zabytkowe że może poruszać się po drogach w Polsce na polskich blachach tylko żółtych.W poruszaniu się stanowi takie samo zagrożenie jak nie zabytkowe w rozumieniu ministerstwa infrastruktury

1olek

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Dublin
Zagrozenie tak, ale jesli chodzi o zabytek to auto na ktore raczej sie chucha, dmucha i nie jezdzi nim na co dzien, one nawet badan technicznych nie potrzebuja. Ubezpieczenie wykupujesz na dni w ktore zamierzasz jezdzic. Wiadomo ze mozna jezdzc na codzien ale raczej hobbysci tego nie robia i wyjezdzaja od swieta. Uwazam ze to slepa uliczka i tym tropem nic sie nie osiagnie. Zabytek to zabytek.

O rejestracji zabytka tutaj: http://www.gazetapodatnika.pl/artykuly/rejestracja_pojazdu_zabytkowego-a_3045.htm

divorski

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
kraków
też chciałbym mieć zarejestrowane moje auto i jeżdzić nim w sobotę i niedzielę lub tylko na wakacje albo zarejestrować na jeden dzień żeby wyjechać legalnie z tego kraju z powrotem do Anglii

smooth

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Opole
olek nie zrozumiałeś ja też nie jestem zainteresowany 30-sto latkiem tylko równym traktowaniem jak 30-sto letnim zaytkiem z kierownicą po prawej można jeżdzić codziennie do pracy to dlaczego nie zabytkiem z kierownicą po przawej nie można?I jakimi prawami rzadzi się RHD zabytkowe że może poruszać się po drogach w Polsce na polskich blachach tylko żółtych.W poruszaniu się stanowi takie samo zagrożenie jak nie zabytkowe w rozumieniu ministerstwa infrastruktury

Masz 100% racji w tym pytaniu. To jest nonsens.

Jeśli mogę spytać to na jakich dokumentach teraz poruszasz sie swoim anglikiem po naszych drogach?

divorski

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
kraków
Po prostu mam wszystko w dupie i mam tylko OC polskie angielskie tablice i brak przeglądu od jesieni 2008 postanowiłem walczyć z debilnym systemem i już doszedłem do NSA w listopadzie będę miał sprawę pozdrawiam

---------- Dodano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ----------

Oczywiście ciągle i bezustannie poruszam się moim autkiem po polskich marnych drogach bez problemów

smooth

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Opole
Nie boisz sie że coś sie stanie z Twojej winy? Z OC w takim przypadku, bez przeglądu pewnie sie wypną na ciebie jakby cos sie stało....oczywiscie odpukać.

divorski

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
kraków
Nie boję się w tym dzikim kraju niczego mam dobrego prawnika i w razie czego mogę oskarżyć ministerstwo za utrudnianie rejestracji ponieważ przeszedłem już całą procedurę aż do Naczelnego Sądu Administracyjnego w którym mam sprawę kasacyjną od decyzji ministra.Muszę walczyć i szkoda że tak mało osób doszło tak wysoko bo zaledwie kilka na całą polskę wiecej jest kibiców w tej sprawie niż prawdziwie zainteresowanych mogliśmy ich wszyscy położyć na łopatki ale wiesz że jednostka dużo nie zrobi a kupą można wszystko zasypać nawet ministerstwo pozdrawiam.

1olek

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Dublin
powiem szczerze, nie wyobrazam sobie zebym latal do Polski po to tylko zeby walczyc z urzedasami, mieszkam w Irlandii i nie wiem kiedy wroce, poki co nie mam takiego zamiaru, ale jak by juz do tego doszlo chcial bym moc zarejestrowac mojego anglika, dlatego sledze temat.

divorski

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
kraków
elcomo daj spokój , podstawą prawną w polsce jest upierdzielić obywatela w jakim świecie się obracasz w niebieskim?

divorski

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
kraków
Już można rejestrować nasze Angliczki RHD.Komisja europejska przegłosowała pozytywnie nasz problem.Udowodniliśmy naszą walką z betonowym rzadem i debilnymi urzędasami że mamy rację unia wysłuchała naszych argumentów i przyznała nam racje.Nie można gnoić polskiego obywatela bo polacy są mądrym narodem i potrafimy walczyć o swoje i jak się czują te debile którzy zabronili nam rejestracji może zejdą z drzew te urzędasy i zaczną o nas obywatelach myśleć.Do końca roku na pewno będzie można rejestrować bo jeszcze urzędasy papierkowo i ustawowo będą się ociągać jak to w Polsce ale już nie maja wyjścia jeżeli będą robić dalej problemy unia poda rząd polski do Strasburga i będą płacić karę ale i tak z naszych pieniędzy a oni za nic nie odpowiadają betony polityczne pozdrawiam wszystkich walczących i walczmy z betonami o wszystko.

adame

Nowy
Punktów
0
Miasto
Jastrzembna
jestem jednym z wielu tak sadze posiadaczem auta angielskiego w polsce tagrze borykam sie z problemami rejestracji auta angielskiago niewiem czy to prawda ale w panistwach ue nie ma problemu rejestracji auta prucz naszego kraju:-(

smooth

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Opole
Już można rejestrować nasze Angliczki RHD.Komisja europejska przegłosowała pozytywnie nasz problem.Udowodniliśmy naszą walką z betonowym rzadem i debilnymi urzędasami że mamy rację unia wysłuchała naszych argumentów i przyznała nam racje.Nie można gnoić polskiego obywatela bo polacy są mądrym narodem i potrafimy walczyć o swoje i jak się czują te debile którzy zabronili nam rejestracji może zejdą z drzew te urzędasy i zaczną o nas obywatelach myśleć.Do końca roku na pewno będzie można rejestrować bo jeszcze urzędasy papierkowo i ustawowo będą się ociągać jak to w Polsce ale już nie maja wyjścia jeżeli będą robić dalej problemy unia poda rząd polski do Strasburga i będą płacić karę ale i tak z naszych pieniędzy a oni za nic nie odpowiadają betony polityczne pozdrawiam wszystkich walczących i walczmy z betonami o wszystko.

Podziwiam Twój optymizm. :)

Do góry Bottom