• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

czy ktos juz zarejestrowal anglika bez przekladki w polsce i ubezpieczyl tak jak mowia nowe przepisy

Kurzy1981

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Sundon Park
Panowie a tak naprawde to ktos wymienia te lampy , czy tylko naklejki albo ustawia tak aby nie oslepialy?

mac5

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Śląsk
Panowie a tak naprawde to ktos wymienia te lampy , czy tylko naklejki albo ustawia tak aby nie oslepialy?
Ja założyłem europejskie. Diagnosta baaaardzo się im dzisiaj przyglądał [nawet jedną wyregulował ;) ] Największe obawy miałem o te sławne lusterka, niepotrzebnie ;)
Ogólnie przegląd poszedł gładko - dało się odczuć stres przy pisaniu zaświadczenia, bo do komputera zbiegła się cała brygada do pomocy ;)
- czy wszyscy mają wpisane w zaświadczeniu iż pojazd posiada kierownicę po prawej stronie ? :))))))

SAI

Początkujący
Punktów
0
A co z autami sprowadzonymi bezposrednio z Japonii, czyli nie z kraju czlonkowskiego? Trzeba im robic przeglad, ubezpieczyc i zarejestrowac w jednym z krajow UE zeby moc je zarejestrowac potem w Polsce?

Vlad

Początkujący
Punktów
1
Miasto
WZ
A udało się komuś z Was przejść przegląd bez wymiany lamp na europejskie ograniczając się tylko do tych nalepek bądź ustawienia reflektorów? W szczególności, czy Subaru Impreza (tzw blob) przejdzie przegląd bez wymiany przednich lamp?

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
lampy musisz wymienic
naklejki sa tylko ''na chwile'' dla podroznych

lebiodak

Nowy
Punktów
0
Miasto
Piotrków Trybunalski
Witam
mam pytanie chcialem zarejestrowac anglika w polsce bez przekladki tak jak mowia nowe przepisy - to co trzeba zmienic czyli lampy i ewentualnie licznik oraz lusterka to wiem Tylko interesuje mnie jakie dokumenty potrzebne do zarejestrowania i co musze oplacic po sprowwadzeniu auta (dodam ze jestem juz posiadaczem auta od pewnego czasu)

Witam,
Właśnie dzisiaj zarejestrowałem moją superb ii. Przegląd zrobiony, oczywiście w gre wchodzi tylko wymiana przednich reflektorów. Lusterka to pomyłka jakiegoś cymbała co pisał tą ustawę. Wszystko poszło szybko i sprawnie. Pozdrawiam

Oczywiście przegląd zrobiłem w PL, przegląd i rejestracja w łódzkim. Tylko w dowodzie adnotacja "kier po prawej str" :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

albatros

Nowy
Punktów
0
Witam,
Mam pytanie, jak w obecnej sytuacji na sprawę procesu rej pojazdu rhd zapatruje sie UC wyliczając akcyzę?
W przypadku pojazdu przełożonego na lhd UC albo decyduje się na wyliczenie akcyzy z kwoty zakupu, albo posługuje się wartością z euro taksu.
Wiadomo, że w większości przypadków pojazdy w UK są o około 30- 40% tańsze w porównaniu z rynkiem kontynentu (tu mowa głównie o pojazdach używanych).
Użycie euro taksu przez UC nie było by fair. Proszę o informację koledzy, którzy mieliście już do czynienia ze sprawą.

Vlad

Początkujący
Punktów
1
Miasto
WZ
lampy musisz wymienic
naklejki sa tylko ''na chwile'' dla podroznych

Dopytam jeszcze o tylne lampy. W niektórych autach jest pojedynczo światło cofania i przeciwmgłowe. W RHD są one zamienione miejscami. Trzeba w tym przypadku wymieniać też tylne lampy, czy przechodzi się przegląd bez zamieniania czegokolwiek?

lebiodak

Nowy
Punktów
0
Miasto
Piotrków Trybunalski
witam,
jesli chodzi o akcyze, liczą normalnie wg euro taxu, chyba ze auto jest uszkodzone, wtedy musisz brać rzeczoznawce i inne cyrki, i nie ma gadki bo można sobie tylko zaszkodzić.
jesli chodzi o tylne lampy jezeli auto jest symetryczne tak jak moja spb ii są dwa przeciwmgielne i dwa wstecznego wiec nic nie trzebabyło wymieniać, takze przy zakupie anglika najlepiej na to zwracać uwagę, pozdrawiam

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Przecież nawet jeśli zachodzi potrzeba przerobienia przeciwmgielnego z tyłu to i tak to jest pikuś. Prostsze nawet niż wymiana lamp w przodu (bo nie trzeba ściągać zderzaka w wielu przypadkach)

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
przepisy mowia jasno
przeciwmgielne jesli jest jedno
ma byc od strony osi jezdni

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
mowa o swietle zespolonym z lampa
a nie osobno w zderzaku

bubu

Nowy
Punktów
0
Miasto
toporzysko
wersja angielska ma przeciwmgłowe z prawej, cofanie z lewej, europa odwrotnie, ja dziś byłem grand cherokee na przeglądzie i kazal mi przerobić, nie pomyslalem ze zarowki mogą być przepalone a pech sprawil ze akurat od cofania z prawej a przeciwmgielne z lewej a lampy mam jakies <tuningowe> i myslalem ze tak ma być.

piotrasta

Nowy
Punktów
0
orientuje się ktoś czy w ubezpieczalni jest jakaś zwyżka z powodu że auto to anglik?

sabinka

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Warszawa
czy ubezpieczył ktoś moze w liberty swój samochód (rzadaja kopi wszystkich dokumentów poświadczonych notarialnie żeby ubezpieczyć auto)

Do góry Bottom