• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

czy ktos juz zarejestrowal anglika bez przekladki w polsce i ubezpieczyl tak jak mowia nowe przepisy

highend

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bielsko-Biala
Ja mam zastrzeżenie do rozporządzenia, w którym jest napisane, że urzędy wbijają w dowód adnotację "Kierownica z prawej strony".

Dzisiaj rejestrowałem sprintera po przekładce, gdzie diagnosta wpisał iż kierownica i osprzęt zostały przełożone ze strony prawej na lewą. Czyli mam auto LHD.
W dowodzie rejestracyjnym wbito mi "Kierownica z prawej strony". Rozporządzenie czytałem i pretensji do Wydziału Komunikacji nie mam.
Jednak jest to kompletnie BEZ sensu i niezgodne z prawdą. Co jak np. pojadę do Niemiec i ktoś przetłumaczy to na niemiecki i zobaczy, że w dowodzie wbite, że kierownica z prawej, a naprawdę z lewej?
To rodzi same problemy. Chory kraj. Chora Polska.

Cytat z rozporządzenia dotyczącego rejestracji „anglików”:

„zg) „KIEROWNICA PO PRAWEJ STRONIE” – dotyczy pojazdu sprowadzonego z terytorium państwa członkowskiego, rejestrowanego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jako:

– konstrukcyjnie przystosowany do ruchu lewostronnego (z kierownicą umieszczoną po prawej stronie pojazdu) albo

– konstrukcyjnie przystosowany do ruchu lewostronnego (z kierownicą umieszczoną po prawej stronie pojazdu), który został następnie przebudowany i przystosowany do ruchu prawostronnego (z kierownicą umieszczoną po lewej stronie pojazdu).”

źródło:
http://www.prawo.pl/dz-u-akt/-/dokument/Dz.U.2015.670/18194501/1884760

Czy ktoś to w ogóle przeczytał? Gdzie się odwoływać gdzie iść z tym do sądu. Podobnie jak Pan Grzegorz Dorobek ja nie odpuszczę bym miał w dowodzie wpis NIEZGODNY z PRAWDĄ.

sabinka

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Warszawa
trzeba było gdzie indziej zrobić przegląd żeby nie wypisywał zdania kierownica przełożona

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Co to w ogóle za idiotyczny pomysł żeby wpisywać że przełożono kierownicę? A co to ma za znaczenie? A czy diagności wpisują też np. "Wstawiono lewą przednią i prawą tylną ćwiartkę" albo " auto zespawano z dwóch części"???

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Jak dla mnie to całe to ogłoszenie to jedna wielka bajka więc nie ma się co zastanawiać o co tam chodzi

zweckform

Zaufany warsztat
Punktów
248
Miasto
Grodzisk Mazowiecki
takich ogłoszeń jest kilka
zadzwoń a dowiesz się że firma oferuje przerobienie Twojego auta na ciężarowe aby ominąć płacenie akcyzy

JacekF90

Nowy
Punktów
0
@pawelgawel każdy w konspiracji zrobił przegląd i nikt się nie chwali.
A tak poważnie, wczoraj próbując dodzwonić się do Ministerstwa, niestety się nie dodzwoniłem, natomiast na wczorajszy dzień, stacje diagnostyczne wciąż nas dyskryminują, przynajmniej u mnie w świętokrzyskim.

highend

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bielsko-Biala
trzeba było gdzie indziej zrobić przegląd żeby nie wypisywał zdania kierownica przełożona

tak wiem o tym.
jednak akurat w przypadku tego auta NIE było to możliwe..... a diagnosta robił przegląd w marcu jak nie było tego durnego rozporządzenia.
i mogłem iść wtedy go zarejestrowac, a ja niepotrzebnie czekalem..... no i weszlo rozporzadzenie i dupa ;)
mi tam wisi co tam jest wpisane :) to tylko Sprinter :D :)

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
rozporzadzenie moze i nielogiczne
ale z takim wpisem nie wcisniesz przekladanca jako oryginalny LHD
co nie raz sie przytrafialo i bylo opisywane na niejednym forum

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
Co gorsza wydaję mi się że z takim wpisem przekładka będzie oznaczać dla policjanta niezgodność danych i może zatrzymać DR - za to na kolejnym badaniu można będzie uzyskać badanie w którym nie ma wpisu żadnego na ten temat i na tej podstawie uzyskać DR bez takiego wpisu.

Vlad

Początkujący
Punktów
1
Miasto
WZ
Wywołam wilka z lasu.:)
Jako, że dziś pierwszy dzień roboczy od kiedy obowiązują nowe wytyczne dla przeglądów aut RHD. Chciałbym zapytać, czy komuś już udało się zrobić przegląd z pozytywnym wynikiem dla "anglika" i zarejestrować auto z kierownicą po prawej na polskie blachy? Czy i tym razem znowu stoi coś na przeszkodzie?

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
Wywołam wilka z lasu.:)
Jako, że dziś pierwszy dzień roboczy od kiedy obowiązują nowe wytyczne dla przeglądów aut RHD. Chciałbym zapytać, czy komuś już udało się zrobić przegląd z pozytywnym wynikiem dla "anglika" i zarejestrować auto z kierownicą po prawej na polskie blachy? Czy i tym razem znowu stoi coś na przeszkodzie?
Nie moje ale już są: badanie.jpg

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Plucior ty chyba przez całą noc czekałeś pod SKP co? Nie zdziwili się że ktoś rano stoi pod bramą? ;)

mac5

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Śląsk
Podajcie w jakich firmach ubezpieczacie swoje auta. Przed chwilą byłem u agenta generali, zrobił duże oczy i powiedział że wyceny takich aut robi tylko centrala.
A ja właśnie wróciłem z blachami z W.K. i muszę dzisiaj ubezpieczyć auto!

Do góry Bottom