• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

co zrobic jezeli nie mam umowy kupna

robrom-77

Nowy
Punktów
0
Miasto
polska
mam pytanie czy jeżeli nie posiadam umowy kupna samochodu od anglika ale na dowodzie rejestracyjnym który otrzymałem już na swoje nazwisko widnieją dane sprzedającego to czy wystarczy to do rejestracji takiego auta w Polsce. Proszę o pomoc.

Marlena

Zaufany warsztat
Punktów
80
Miasto
Rawa Mazowiecka
www.przekladkianglikow.pl
Możesz się wykłócić w starostwie i muszą Ci zarejestrować. Tylko troszkę stracisz czasu i nerwów.

liso123

Nowy
Punktów
0
Miasto
Lubli
najlepiej spisz po polsku umowe kupna z sprzedaży np. z bratem lub mamą, ty jako właściciel zagraniczny, a ktoś z rodziny jako nabywca w Polsce.

Patman

Bywalec
Punktów
0
Miasto
zgorzelec
Jak chcesz miec angielskiego własciciela auta to wpisz w dowod jakies dane z ksiazki telefonicznej.Wyslij do DVLA,po 2 tygodniach przysla nowy dowod z danymi anglika. Podaj im tylko swój angielski adres. Wyślesz do DVLA odcinek o stałym exporcie i masz dowód rej. z angielskim właścicielem....potem juz tylko umowa kupna sprzedazy...Koszt manipulacji to max 2 tyg oczekiwania na list(nowy dowod) oraz koszty zwiazane ze znaczkiem pocztowym.

pieciu11

Nowy
Punktów
0
Miasto
polska
Dołączę się do pytania. Chce kupić od handlarza anglika, posiada V5C(na jakiegoś kolesia z anglii) i ważny MOT, gdy zapytałem u umowę kupna sprzedaży, powiedział że spisze sobie Pan z tym anglikiem, czy nie będzie wtedy problemów z zarejestrowaniem? Bo umowa będzie fikcyjna a po drugie w jaki sposób taki handlarz mógł przywieźć samochód do polski, jeśli nie posiada umowy kupna sprzedaży z anglikiem?
Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź.

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
powiedział że spisze sobie Pan z tym anglikiem, czy nie będzie wtedy problemów z zarejestrowaniem?
Dobrze powiedzial, musisz spisac umowe z tym anglikiem a nie z handlarzem zeby uniknac problemow i tlumaczen w polskich urzedach.
a po drugie w jaki sposób taki handlarz mógł przywieźć samochód do polski, jeśli nie posiada umowy kupna sprzedaży z anglikiem?
W UK nie ma czegos takiego jak umowa kupna-sprzedazy wiec jak najbardziej mogl przywiezc auto chociazby na wpis w V5C dotyczacy handlarzy.

oktawian

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Zielona Góra
Wpisać cokolwiek ani i tak tego nie sprawdzają .

Patman

Bywalec
Punktów
0
Miasto
zgorzelec
W Uk nie ma jako takich dowodów osobistych wiec pisz co chcesz. Pamietaj aby miejsce zakupu bylo w jakies miasto w UK a nie w PL

mariuszd

Początkujący
Punktów
0
Miasto
pułtusk
kupuję samochód od polaka - jest on właścicielem w v5c
miejsce sprzedaży - lepiej jeśli to będzie uk ?
umowa - wystarczy tylko po polsku ?
czy jako kupujący muszę uzyskać od dvla nowy dowód na swoje dane czy nie muszę ?

micab

Gaduła
Punktów
1
Miasto
k/szczecina
miejsce sprzedaży wpisz UK, jak wpiszesz PL to będą problemy przy opłacie akcyzy,
u mnie w urzędzie umowa dwujęzyczna przechodzi bez problemów, więc taka po polsku też powinna być ok,
jeżeli chcesz ten samochód rejestrować w PL a nie w UK, to nie potrzebujesz dowodu na swoje nazwisko,

TAGserwis

Nowy
Punktów
0
Miasto
Poznań
a w przypadku kiedy auto będzie skradzione lub czymś obciążone ? przecież spisując umowę na słupa popełniamy przestępstwo, jeśli kiedykolwiek ktoś będzie chciał sprawdzić dany pojazd np w serwisie po nr VIN i okaże się np skradziony to kto będzie winny? nie kolejne słupy tylko aktualny posiadacz auta...Np w Gnieźnie niedawno zatrzymano kilka osób handlarzy ale także z wydziału komunikacji za takie właśnie sprawy.
Kilka osób także za fałszowanie dokumentów nawet mimo tego, że auta nie były skradzione.

Martino.K

Początkujący
Punktów
0
Miasto
UK
Odświeżając wątek...

Czy na umowie kupna-sprzedaży i w dowodzie rejestracyjnym "anglika" musi być wpisany ten sam adres i ta sama osoba ?

Ja mam zamiar wpisać na obu dokumentach tą samą osobę ale

- na umowie wpiszę polski adres zamieszkania tej osoby
- dowód przyjdzie na nazwisko danej osoby ale na mój adres angielski (tak chyba będzie szybciej ?) Dowód sam dostarczę klientowi...

Z tego co zdążyłem zorientować to Anglicy nie chętnie podają numer z dowodu tożsamości...Czy jest to całkowicie niezbędny detal w umowie kupna-sprzedaży ? Czy można się bez niego obejść ?

Z góry dziękuję za pomoc !

** Dodano: 26-05-2009, 14:10 **
Ktoś wie jak to powinno wyglądać...?

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Czy na umowie kupna-sprzedaży i w dowodzie rejestracyjnym "anglika" musi być wpisany ten sam adres i ta sama osoba ?
Nie musi

Z tego co zdążyłem zorientować to Anglicy nie chętnie podają numer z dowodu tożsamości...Czy jest to całkowicie niezbędny detal w umowie kupna-sprzedaży ? Czy można się bez niego obejść ?
Nie powinni robic problemow, jak nie beda chcieli podac to mow ze nie kupujesz auta w takim razie.

Martino.K

Początkujący
Punktów
0
Miasto
UK
Wielkie dzięki Auto-Mis

Czy wiesz może jaka może być różnica w okresie oczekiwania na dowód rejestracyjny wysłany na adres w UK a Polską ?

Oliverr

Początkujący
Punktów
0
Miasto
śląsk
Brak umowy Kupna sprzedaży

Witam...

Mam mały problem..od 2007 roku jestem właścicielem auta...nie spisałem umowy kupna sprzedaży, bo w angli tego nie potrzeba..wróciłem do polski w lutym i postanowiłem
przerobić auto i zarejestrować w pl.. byłem dziś w urzędzie komunikacji i dowiedziałem się ,że
potrzebna umowa kupna sprzedaży ;] dla mnie to totalny bezsens jestem właścicielem auta już od 2 lat i skąd mam teraz tą umowę wytrzasnąć ... jest jakiś sposób na to ?? ktoś przez to przeszedł ?? proszę o pomoc

pozdrawiam

Oliverr

zweckform

Zaufany warsztat
Punktów
248
Miasto
Grodzisk Mazowiecki
Sposób jest bardzo prosty choć niezbyt legalny
Napisz sam tą umowę i a za sprzedającego niech podpisze się np Twoja Żona

PS.
Jak masz auto od 2 lat i legalny pobyt to możesz załatwić sobie mienie przesiedleńcze

Pozdrawiam
Rafał

Oliverr

Początkujący
Punktów
0
Miasto
śląsk
wiem ,że tak też można niestety nie mam już danych od poprzedniego właściciela :)
a na serio nie idzie tego ominąć przecież to oczywiste ,że auto nabyłem legalnie skoro mam
dowód rejestracyjny z UK...nie rozumie urzędasów w angli wysyłam jeden świstek i auto przerejestrowane, a u nas koszmar <Lol2> niech teraz pan cudotwórca pokaże jak poprawił życie w Polsce :ke: a do powrotów namawiał :)

Marlena

Zaufany warsztat
Punktów
80
Miasto
Rawa Mazowiecka
www.przekladkianglikow.pl
Czy v5 masz na siebie?
Jeśli tak to muszą Ci zarejestrować. Piszesz wtedy tylko dodatkowe oświadczenie.

I nie pisz lewej umowy - to nie jest zgodne z prawem. W momencie kradzieży auta (które było sprowadzone) firma ubezpieczeniowa wysyła do poprzedniego właściciela pismo czy na pewno od niego kupiłeś i wtedy leżysz jak wymyślisz fikcyjne dane.

Do góry Bottom