• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Brak V5, procedura uzyskania nowego V5 na nowego wlasciciela ?

krzepki

Początkujący
Punktów
0
Czyli V62 musi wpełnić znajomy z Anglii na siebie ? i odeślą mu dokumenty do niego na adres angielski , tak ?

R0bsonn

Nowy
Punktów
0
Jesli wszystko dobrze zrozumiałem to mozna zarejestrowac auta w polsce poniewaz mam export certyficate czyli v561? Czyli auta kupione na licytacji z copartu z kat C moga po naprawie byc zarejestrowane ?

brentmotors

Anglikomaniak
Punktów
7
Miasto
gorzow wlkp
jezeli masz dokument v561 to mozesz zarejestrowac
jezeli kupisz samochod osobowy z kat c to musi on przejsc tzw VIC test w UK zeby go ponownie zarejestrowac
mozesz na niego dostac certyfikat exportowy v963 bez robienia vic testu ( a czy na ten dokument zarejestrujesz w PL to pytaj sie w swoim WK)

pojazdy z kat C inne niz auta osobowe nie wymagaja VIC testu ( busy,motocykle,ciezarówki,traktory etc) mozna na nie wyrobic v5

R0bsonn

Nowy
Punktów
0
musze robic ten VIC test w Angli jesli chce rejestrowac auto w PL? Oczywiscie rozchodzi sie o auto osobowe. Musiałbym jechac do Angli kupic auto później w PL naprawić i znow do Anglii?? Wyczytałem na forum ze jesli mam v561 to poprostu naprawiam , oplacam akcyze robie przeglad itp i rejestruje auto . Na stronie ministerstwa infrastruktury i administracji w zakladce transport jest wzór dowodu tymczasowego v561 który posiada wszystkie dane auta wiec czy nie moge poprostu zarejestrowac auta??

brentmotors

Anglikomaniak
Punktów
7
Miasto
gorzow wlkp
musze robic ten VIC test w Angli jesli chce rejestrowac auto w PL ?- nie musisz,ale jak nie zrobisz to nie dostaniesz v5c (mozesz wyrobic jedynie v963-a czy na to zarejestrujesz to pytaj u siebie w WK bo nie wszedzie to honoruja)

v561 to nie jest dowod tymczasowy,tylko certyfikat exportowy, nie dostaniesz go jezeli masz kat c

Matti07

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Cardiff
Mam do was pytanie czy na certyfikat v963 jest możliwość opłacenia akcyzy?? I jak długo oczekujecie na ten certyfikat pytanie do osób przebywających w UK.

brentmotors

Anglikomaniak
Punktów
7
Miasto
gorzow wlkp
certyfikaty przychodza różnie od 2 tygodni do 2 miesiecy - nie ma reguly
przynajmniej u mnie,a kilka w miesiacu załatwiam

co do akcyzy to najlepiej w celnym zapytac

tacim

Początkujący
Punktów
0
Dzięki Waszym radom i przewertowaniu neta wysłałem faxem wniosek o certyfikat exportowy v561 czy jakoś tak się nazywa. Dowód rejestracyjny melepeta zgubiłem po tłumaczeniach :) . Czekałem dokładnie miesiąc i w skrzynce mam dokument.

pakiato90

Początkujący
Punktów
0
muszę się upewnić czy dobrze zrozumiałem. Nie mam dokumentów kat. D pojazdu tylko jakąś tam umowę zakupu. Faxem wysyłam V756 by uzyskać V5C.
Czy muszę jeszcze dołączyć V62?
25F czy muszę opłacić jak dokonać płatności jakiś adres?

tacim

Początkujący
Punktów
0
Ja wysłałem faxem nie dostaniesz v5c chyba dokument imporotowy. Żadnych opłat wsio za free. Motocykl zarejestrowałem bez problemu.

tacim

Początkujący
Punktów
0
Ja dostałem odpowiedź z DVLA , że skoro V5c był wydany a były właściciel zgłosl go jako pojazd opuszczający UK to nie można dostać kolejnego V5C tylko wysyłałem faxem na moje dane jako nowego kipera ten V756 i pocztą do RP doszło.

orunia1

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Kupilem samochod bez dokumentow V5, sprawdzilem w VOSA nie wymaga przegladu VIC [ma czysty rekord w VOSA]. Jak uzyskac jakies dokumenty tak aby bylo mozliwe zarejestrowanie samochodu w innym panstwie na nowy V5 z moimi danymi lub na dokument V756 lub jakis inny exportowy - mam tylko dokument zakupu tego samochodu gdzie jest numer VIN i numery rejestracyjne.

Zlozyc aplikacje V62 z moimi danymi ? Nieznam danych poprzedniego uzytkownika.
Jakis normalny numer do DVLA na ktory mozna sie dodzwonic z zagranicy nie 0870-2400010 ?
Do czego jest potrzebny dokument V5

kosa26

Początkujący
Punktów
0
Witam, kupiłem jakiś czas temu auto w Polsce sprowadzone z Niemiec, zarejestrowałem je w Polsce po około 3 latach zostało zabrane mi auto przez CBS po sprawdzeniu okazało się ze auto jest legalne ale niemieckie dokumenty są podrobione i wyszły ze to jest anglik, teraz papiery mi zabrali i potrzebuje odzyskać v5c z Anglii aby zarejestrować go ponownie , lecz nie wiem jak mam to zrobić czy jest ktoś w stanie mi pomóc ? Pozdrawiam

Do góry Bottom