• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Auto bez road taxu a transport na kołach

Demon

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
London
Wiatam tak jak w temacie kupilem auto z aukcji z Cat C zrobiłem juz mu specjalny przegląd , wysłałem papiery do DVLA .Lecz obawiam sie ze dowodu nie doslą mi przed odjazdem to akurat mniejszy problem.Kupiłem juz ubezpieczenie i prom.
Lecz na auto nie mam road taxu . Prom zabukowałem na pozną godzine nocną.Moze uda mi sie przejechac.
A co jesli zatrzyma mnie policjia.Na auto posiadam fakture.
Dzieki za odpowiedzi pozdrawiam.

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Jesli zatrzyma Cie policja w UK to bedzie problem, moze byc kara ale jezeli bedzie jasne ze eksportujesz auto to powinni przymknac oko jezeli dobrze zagadasz, w pozostalej czesci Europy nie obchodzi mundurowych czy masz Road Tax bo Road Tax jest wliczony w cene paliwa.

BTW:
http://forum.angliki.info/ubezpieczenie-tax-mot-itp-vt106.htm

Demon

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
London
Dzieki Miś tak też podejrzewałem.Staruje w Piątek nocą mam nadzieje ze nie spotkam policji na mojej drodze. A jesli spotkam to oby byli przyjacielsko nastawieni. Natomist na odprawie promowej nikogo nie interesuje czy mam road tax prawda?

kuba777

Początkujący
Punktów
0
Miasto
gdynia
Podobno mandat za jazde bez taxu wynosi tylko 30funtow wiec oplaca sie zaryzykowac

klimek

Nowy
Punktów
0
Miasto
Londyn-Rzeszow
Unikaj Londynu bo tam pełno kamer które szczytują rej. (nie wiem jak jest w innych miastach i na autostradach)No i oczywiscie każdy policyjny samochód szczytuje rej. przejezdzajacych sam i automatycznie wyswietlij im sie na monitorze jesli przejedziesz koło suk.

andrzeys

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Białystok
bez road tax jak cie policja zatrzyma to auto odrazu idzie na lawete... ale tylko policja w uk moze sie tego przyczepic, nikogo innego to nie interesuje, no jescze sluzba miejska w uk.

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Nie wprowadzaj ludzi w blad. Jazda bez motu = mandat a nie zadne auto idzie na lawete.
What will happen if you don't make a SORN

If you don’t make a SORN or tax your vehicle you could be stopped by the police.

You’ll get an automatic penalty of Ł80, as well as paying for a new tax disc.

You could also get a County Court Judgment against you, and be fined a minimum of Ł1,000.

The maximum penalty for making a false SORN, when the vehicle is actually used or kept on a public road, is Ł5,000 and imprisonment.
Źródło DVLA.

andrzeys

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Białystok
A ty nie badz taki madry... :smiechu: Zobacz lepiej co napisales :dol: mieszkam od pary lat w anglii i wiem jakie tu sa prawa. jezeli bedziesz sie poruszal autem bez rad tax to laweta jak nic, jezeli auto bedzie stalo na drodze publicznej bez road tax to moga je jeszcze przed wzieciem na lawete zablokowac na pewien okres, zeby wlasciciel nie poruszal sie nim a mial czas na wykupienie road tax, wiec poruszajac sie bez waznego road tax powinniscie miec wygodne dobre buty na nogach :thumb:
http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/OwningAVehicle/UntaxedVehicle/DG_4022059
Pod tym linkiem jest wszystko napisane jezeli mi nie wierzycie :)
A ty auto-mis nie wprowadzaj ludzi w blad bo se tylko problemow narobia przez ciebie.

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
andrzeys, wlasnie moj powyzszy cytat jest zaczerpniety ze strony ktora podales, jest to strona rzadowa i wszelkie informacje na niej zawarte sa prawidlowe i wyraźnie jest napisane co sie dzieje w przypadku zatrzymania przez patrol policji w momencie gdy poruszasz sie autem bez Road Taxu
You’ll get an automatic penalty of Ł80, as well as paying for a new tax disc.

You could also get a County Court Judgment against you, and be fined a minimum of Ł1,000.
Nie widze tam niczego o lawecie, tym bardziej nie ma niczego o lawecie lub zakonfiskowaniu mienia na stronie ktora podales.
Jedynie na dole tej strony jest informacja ze auto moze zostac zablokowane:
Your vehicle could be clamped by one of DVLA's wheelclamping partners. You’ll need to pay to have your vehicle released as well as producing a valid tax disc or a surety fee if no disc is available. If you fail to pay, your vehicle will be impounded, incurring storage charges. If you don’t pay the release or storage fees, your vehicle could be crushed or sold.
ale jak zapewne doskonale sie orientujesz opisana powyzej sytuacja dotyczy samochodow zaparkowanych (a nie poruszajacych sie) na drogach. Jakbys mial jakiekolwiek watpliwosci to mozesz wiecej o tym poczytac takze pod tym linkiem - http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/OwningAVehicle/UntaxedVehicle/DG_4022072

Takze nie obchodzi mnie czy mieszkasz w Anglii czy na innych Wyspach Owczych, ja patrze na przepisy ktore sa jasne a nie na domysly ludzi ktorym sie wydaje ze pozjadaly wszystkie rozumy bo mieszkaja w Wielkiej Brytanii.

Podsumowujac powyzsze jezeli prowadzisz auto bez road taxu i zatrzyma Cie policja to otrzymasz mandat w wysokosci 80GBP + bedziesz musial dreptac na poczte lub innego miejsca gdzie oplacisz road tax. Dodatkowo policja moze skierowac sprawe do instytucji podobnej do polskiego Sadu Grodzkiego gdzie moga Cie ukarac grzywna w wyskosci od 1000 do 5000GBP oraz skazac na kare wiezienia (zapewne tylko i wylacznie w notorycznie powtarzajacych sie sytuacjach).
Tak sie maja brytyjskie przepisy do jazdy bez Road Taxu i zatrzymaniu przez policje.
Istnieja osobne regulacje ktore mowia o tym co moze sie stac jezeli auto stoi na drodze publicznej ale o to tutaj nikt nie pisal.

andrzeys

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Białystok
nom, bedziesz musial dreptac na poczte bo autkiem juz se nie pojedziesz :klaszcze:
nie bede sie sprzeczal z toba o ten temat ktory dobrze znam z zycia a nie domyslow, a ty jezeli sadzisz ze jak nie pisze to nie ma, to juz twoja sprawa.

express79

Początkujący
Punktów
1
Miasto
norfolk
jeszcze mi cos do glowy przyszlo.
ja widze,ze piszesz,ze wykupiles insurance. ale czy Ty jestes tego swiadom,ze w razie 'W' to ubezpieczenie jest nic nie warte (zeby nie pisac ch...a warte) jesli brak taxu? oczywiscie dokument jest wazny,a tym bardziej uznajá go za granicá UK za wystraczajácy.ale po wypadku-lipa. wszytsko z wlasnej kieszeni.

strzeles

Nowy
Punktów
0
Miasto
UK
nom, bedziesz musial dreptac na poczte bo autkiem juz se nie pojedziesz :klaszcze:
nie bede sie sprzeczal z toba o ten temat ktory dobrze znam z zycia a nie domyslow, a ty jezeli sadzisz ze jak nie pisze to nie ma, to juz twoja sprawa.

Mylisz sie i to bardzo. 3 lata temu jechalem w UK bez taxu, motu i ubezpieczenia. Dostalem mandat (IN10) czyli za jazde nieubezpieczonym pojazdem i 200funtow. Co ciekawe, moglem kontynuowac jazde do domu. A co do jazdy autem do Polski bez taxu i kolizji w czasie trasy tez moge podyskutowac, bo znam temat z autopsji.

** Dodano: 01-10-2009, 20:50 **
jeszcze mi cos do glowy przyszlo.
ja widze,ze piszesz,ze wykupiles insurance. ale czy Ty jestes tego swiadom,ze w razie 'W' to ubezpieczenie jest nic nie warte (zeby nie pisac ch...a warte) jesli brak taxu? oczywiscie dokument jest wazny,a tym bardziej uznajá go za granicá UK za wystraczajácy.ale po wypadku-lipa. wszytsko z wlasnej kieszeni.

zwroc uwage ze tax road jest wymagany tylko na drogach UK&ROI. Mialem kolizje juz na terytorium Francji autem bez waznego tax road i mialem wazne temporary insurance. Nie zaplacilem ani funta z wlasnej kieszeni.

** Dodano: 01-10-2009, 20:56 **
Nie wprowadzaj ludzi w blad. Jazda bez motu = mandat a nie zadne auto idzie na lawete.

Tez wprowadzasz w blad. W angielskim prawie nie ma mandatu za brak motu. Kiedys trafili mnie za brak motu, wkurzyli sie, ze to bylo 10 m-cy po terminie, wiec postanowili ukarac. Ale nie mogli za brak motu, to pan policjant wymyslil, ze auto ma zbyt niskie zawieszenie i jest to niebezpieczne. Dostalem 4 pkt i 60 funtow, po m-cu po odwolaniu mandat zostal anulowany.

przemek82

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Sława,Polska
andrzeys, samochód może pojechać na lawecie jak panowie z VOSA Cię sprawdzą anie policja,nigdy jeszcze nie słyszałem żeby ktoś za brak tax-u miał wzywaną lawetę,za brak ubezpieczenia owszem

adamek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
londyn
:devil: :devil: :devil: :devil: :devil:

potwierdzam
autko bez waznego TAXU (ZEBY GO WYKUPIC MUSISZ MIEC WAZNE UBEZPIECZENIE ,DOWOD REJESTRACYJNY ,NO I PRZEGLAD)
w przypadku jego braku auto jest zcholowane na policyjny parking i masz mozliwasc je odebrac tylko z waznym przegladem i polisa -bez tego powiedzmy sobie szczerze bye bye autko
koszt operacyjny to okolo 200-300 funtow w zaleznosci kiedy je odbierzesz plus koszty kary orzekanej przez sad 200 do 900
przechodzilem to na wlasnej skorze
2 razy zostalem na ulicy gzie muj samochodzik pojechal w droga strone na lawecie
raz za brak taxu
nastepnym razem
brata autkiem za brak ubezpieczenia (autko sprawne z taxem przegladem i ubezpieczeniem imiennym na brata ,ale nie namnie) :wack:
tez poplynelo
aha no i punkty po 3 za wykroczenie

a to ze komus cos sie tam udalo czy ze uprosil policjanta na to czy tamto to chwala mu za to
ale niewprowadzajmy ludzi w blad
bo w razie draki jak pisal kolega wszystko z wlasnej kielni trzeba zaplacic

pozdrawiam

oktawian

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Zielona Góra
:wack: :ke: Od kiedy w UK są punkty ?

smooth

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Opole
adamek napisał:
w przypadku jego braku auto jest zcholowane na policyjny parking i masz mozliwasc je odebrac tylko z waznym przegladem i polisa -bez tego powiedzmy sobie szczerze bye bye autko
koszt operacyjny to okolo 200-300 funtow w zaleznosci kiedy je odbierzesz plus koszty kary orzekanej przez sad 200 do 900

Taaa ... a przegląd to Ci zrobią policjanci na tym parkingu. :ke:

garbat

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Aleksandrów Łódzki
Piszecie ze MOT, logbook i ubezpieczenie jest niezbędne do wykupienia ROADTAX

Chciałbym wykupić jakieś krótkoterminowe ubezpieczenie i wtedy wykupić tax, może mi ktoś napisać przez jaką firmę najlepiej ubezpieczyć auto, żeby na poczcie nikt się nie doczepił?

A co myślicie o wykupieniu tax-u drogą online ?

Dzięki

Do góry Bottom