• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A4 B6-pierwsza przekładka, pomocy..

sawik

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
pabianice
przez 10 l wymieniał 4 wiązki :)

Albertkowalski

Uczestnik
Punktów
0
Może to głupie pytanie ale zaryzykuję.
Co by było w przypadku gdyby nie rozwijać głównej wiązki instalacji a w całości ją obrócić stronami, wraz z całymi wiązkami które idą do bagażnika i przednich lamp?
Spodziewam się że takie rzeczy jak włączenie kierunkowskazu w lewą stronę skutkowałoby tym że migał by z prawej strony, ale może jakieś małe przepilowanie w kostce kolumny kierowniczej i byłoby ok?

Albertkowalski

Uczestnik
Punktów
0
"Zaczynamy od odwinięcia głównej wiązki z izolacji,zostawiamy wszystkie ,,odnogi'' i rozgałęzienia,z rozplątanej wiązki przeciągamy z lewej na prawą stronę kostkę brązową od wentylatora nagrzewnicy i kostkę od schowka pasażera kable są na tyle długie że z powodzeniem wystarczą.
Skupiamy się na przedłużeniu wiązki idącej do prawych drzwi,pod prawe nadkole i wiązki idącej na prawym progu,musimy te kable przedłużyć na całą szerokość auta,tak żeby można było wszystko przenieść na lewą stronę,wiązka z lewej strony nie wymaga przeróbek".

Czyli rozumiem że finalnie po przedłużeniu tej wiązki prawych drzwi itd... nie odwracamy wiązki głównej. Tylko ją przesuwamy z prawej strony na lewą co w konsekwencji spowoduje to że mamy za długą wiązkę główną którą musimy gdzieś upchać z lewej strony pod kierownicą?

Ostatnia edycja:

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
poszukaj dawałem opis i zdjęcia a4 b6/7, przedłużasz wiązki z prawego progu (ok połowa kabli reszta zostaje po długości) i zawijasz wiązkę w połowie nic nie upychasz nie ma na to miejsca

Albertkowalski

Uczestnik
Punktów
0
Zdjecia znalazłem ale nie wiele z nich rozumię. Opis tylko autorstwa "Mazurek". Z ktorego wynika ze przedłurzamy wiązke prawego progu, pr. drzwi i pr. nadkola. Nie wiem jak mogę zostawic połowę kabli prawego progu skoro głowną wiązkę przesunę w lewo a wtedy ta połowa kabli będzie za krótka?

Idąc tym tropem i przedłurzać te 3 wiązki to w sumie jest do przedłurzenia tak na oko około 50-70 kabli. Mnie to przeraża.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
jest ok 30 i jeśli cie to przeraża to nie rób

Albertkowalski

Uczestnik
Punktów
0
30? Jak zostawie tą cześć wiazki progowej o ktorej pisałeś w spokoju?
Tylko nie rozumiem jak starczą mi przewody .chyba że tą część wiązki progowej muszę wyplątać z wiązki głównej z lewej strony?

Albertkowalski

Uczestnik
Punktów
0
Masz rację. Do przedłużenia u mnie tej wiązki progowej prawej będą 33 przewody.
1. A co robię z wiązką idącą na prawe nadkole? Też przedłużam (11 kabli)?
2. I z wiązką prawych drzwi (10 kabli)? Tylko przedłużam czy też obracam?
3. I jeszcze z wiązką silniczka wycieraczek? Rozumiem że tej nie trzeba przedłużać bo będzie na lewej stronie?
Wielka prośba o odpowiedź. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

czapliniak

Anglikomaniak
Punktów
105
Miasto
Działdowo
Wiesz.. Powiem Ci tak.
A4b6 było drugim autem jakie w życiu przekładalem.
Po przeczytaniu tego co było na forum nie miałem tego rodzaju dylematow

Albertkowalski

Uczestnik
Punktów
0
Moje jest pierwsze:( i pierwsze takie zderzenie z elektryką.
Wolę popytać niż popieprzyć.

Ostatnia edycja:

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
odwiń wiązkę zobaczysz co i jak, większość kabli prawego progu( wszystkie plecionki) po przecięciu wystarczą musisz je tylko zlutować, wiązke prawego nadkola też wypleciesz, nagrzewnica schowek i prawa poduszka też wystarczą( jak niechcesz wyjmować pinów to przecinaj kable i po kolei przenoś na prawo, nie możesz zrobić bołdy bo nie wejdzie nawiew na szybe musi być jak najmiej kabli i na płasko), wiązkę do lewego słupka drzwi przenosisz na prawo prawe na lewo ( zamienić trzeba 4 kabelki w kostce radia) zamieniasz też dwa piny w kostce klimy, przedłużasz też 6 kabelków do pedału gazu lub dajesz białą kostke z europy, ja przedłużam jeszcze wtyczke siwą do bsi o ok 10 cm, wiązka do silniczka wycieraczek przechodzi na lewo ( wtyczka do pinowania ) obracasz wiązkę w klapie silnika z lewej na prawo, obierasz z gumy wiązkę silnika i układasz jak masz na zdjęciach lub dalesz z europy, podcinasz otwór w belce żeby zamocować puszkę bezpieczników, zamieniasz wiązki w drzwiach i pinujesz od szyb i to tyle.
p.s. uważaj na plecionki od CANów nie możesz się pomylić

Albertkowalski

Uczestnik
Punktów
0
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Co do pinowania wtyczek to część opisów widziałem na forum, jakby któregoś brakowało to pozwolę sobie jeszcze się odezwać. Ale do wtyczek jeszcze daleko.
I najważniejsze. Jaki alkohol kolega preferuje a jutro wysyłam kuriera.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
ciemno-brązowy 40 volt :)

Albertkowalski

Uczestnik
Punktów
0
Moze ktoś wie czy rozni sie wiazka wnetrza od 2.0 tdi i benzyny? Słyszalem ze brakuje przewodow od swiec zarowych?

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
Przewody świec żarowych to w wiązce silnika, w wiązce kabiny będzie to brak przekaźnika , brak elektrycznej nagrzewnicy, i inne sterowanie pompy paliwa itp, jak najbardziej do przerobienia ze schematami, nie polecam ci takich kombinacji będziesz miał więcej kombinacji niż przerobienie wiązki

Albertkowalski

Uczestnik
Punktów
0
Chciałbym jeszcze dopytac o wiązki drzwi idące do słupkow. Kolega rys00 poleca "wiązkę do lewego słupka drzwi przenosisz na prawo prawe na lewo" Natomiast kolega Mazurek zeby nie przenosic.
Co daje przeniesienie, a co daje jej nie przenoszenie stronami?
Jeśli zamieniamy potem wiązki w drzwiach zasadnym wydaje sie aby je zamienic stronami, czy tak?

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
jak dasz lewą na prawo to będziesz miał mniej do przedłużania a lewa z wiązką bezpieczników zostanie w całości, nie ma znaczenia możesz nie przenosić jak wolisz

Do góry Bottom