• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A4 B6-pierwsza przekładka, pomocy..

Danio667

Początkujący
Punktów
0
Nie ma ktoś może zdjęć z przekładki? Chodzi mi głównie o instalację, jak ją ułożyć, bo się trochę motam..

bartek_jar

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Jarosław
podepne sie pod temat wymienialem licznik w audi a4 b6, tzn ktos mi to robil bo kombinacji auto pali itp generalnie jezdzi wszystko wyswietla, tylko oklamuje ze wskazywaniem paliwa, tankuje do pelna, po przejechaniu 400 km nadal pelno, wskazowka oscyluje pomiedzy pelnym a przed ostatnia kreska.Na liczniuku GB bylo ok, wiec podejrzewam ze trzeba moze cos zakodowac odpowiednio

marko88

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kalisz
Odświeżę trochę. Przerobiłem już jakiś czas temu swojego małysza, wszystko działa jak należy. Zastanawia mnie czy prawidłowo mam podłączone poduszki w desce i kierownicy. Instalacji nie obracałem, natomiast kabel poduszki pasażera (po lewej stronie) przeciągałem na prawą stronę wraz z kablami do schowka i wentylatora nagrzewnicy, w kierownicy tez przeszły z prawej na lewą. Czy to ma znaczenie? Wydaje mi się że raczej nie ma takiej możliwości żeby tylko jedna z tych poduszek odpaliła w razie uderzenia?

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
Wszystko jest ok, pzdr

czapliniak

Anglikomaniak
Punktów
105
Miasto
Działdowo
Niby wszystko jest ok, ale... Jak wyskoczy Ci błąd zapalnika bocznej poduszki powietrznej kierowcy to szukasz u pasarzera

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
Definicja usterki jest nieistotna, numer jest ważny.każda poduszka w aucie ma swój numer i każdy fachowiec wie która gdzie jest.

czapliniak

Anglikomaniak
Punktów
105
Miasto
Działdowo
Dobrze robcie tak jak wam kaze mazurek.
Sensory boczne zderzeniowe na srodkowych slupkach oraz na tylnych slupkach nie sa przepinowane, poduszki boczne w fotelach rowniez nie sa przepinowane, dochodza napinacze pasow, wiec nie wciskaj ludziom kitu. Dodatkowo jesli poduszka pasazera jest deaktywowana a nie jest odpowiednio przepinowana to przy czolowym zderzeniu potluczesz sobie twarzyczke o kierownice a wyskoczy jasiek w desce.

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
Nie wiem co bierzesz ale to ci szkodzi. Wszystko zostaje na swoim miejscu i niczego nie ruszaj,poduszki czołowe szczególnie jeśli masz wyłącznik poduszki pasażera to musisz zamienić miejscami tak jak to zrobiłeś bo gdybyś tego nie zrobił wylanczalbys poduszkę kierowcy,pozostałe czujniki i zapalniki zostają na swoim miejscu i nie ma potrzeby ingerencji. Wiele lat minęło odkąd zajmuje się tym i jeszcze nigdy nie zdarzyło się żeby podczas kolizji coś zawiodło, idiotyczne posty ludzi którzy spadli z nieba kilka miesięcy temu bo wcześniej nikt o nich nie słyszał,bardzo często powodują niezłe zamieszanie i narażają na poważnie zagrożenia nieświadomych forumowiczów, radzę wszystkim dobrze się zastanowić i na wszelki wypadek zapytać kilka razy zanim dojdzie do tragedii, szczególnie jeśli chodzi o takie układy jak ABS ESP AIRBAG
pozdrawiam

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
i tak i nie, zależy jakie auto i co w nim da się kodować, dla pewności dobrze jest wypiąć wtyczkę np. prawego pasa i zobaczyć jaki wyskoczy błąd w 3/4 aut będzie "strona prawa" ale może być określenie "po stronie kierowcy"

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
Rysoo proszę cię, co kodujesz w airbag? w a4 bo o tym tutaj mowa.
Każda poduszka czujniki i sensory zostają tam gdzie były,zmieniasz tylko czołowe,co pilnować, co kodowac...
Czepliniakowi się nie dziwię że pierdoły pisze bo pewnie ze dwa auta przerobił i ciągle się uczy,ale inni to już raczej wiedzą o co kaman.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
za szybko przeczytałeś co napisałem i nie potrzebne nerwacje ale racja nie ma co pisać o innych autach jęśli kolega pyta konkretnie o A4, napisałem żeby jeśli ma się wątpliwość odłączyć wtyczkę z np. fotela, inny układ jest z matą inny bez maty i inny z wyłącznikiem, hm........... Andrzej zauważ że w audi A4 w kostce żółtej fotela kierowca ma zawsze kabelki biały i zielony a w pasażera biały i szary czy w angliku czy w Europie no i ............ ?

Ostatnia edycja:

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
Rysoo ja się denerwuje na ciebie? za kogo mnie masz, pozdrowionka

sawik

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
pabianice
tak się sklada ze akurat w audi trzeba pinować wszystko albo nic
ale zeby air miał ręce i nogi trzeba by było przepinować sensor
bo opisy są "strona kierowcy , strona pasazera " a nie lewo prawo wiec nie wiem o jakich nr mówisz ????

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
tak się sklada ze akurat w audi trzeba pinować wszystko albo nic
ale zeby air miał ręce i nogi trzeba by było przepinować sensor
bo opisy są "strona kierowcy , strona pasazera " a nie lewo prawo wiec nie wiem o jakich nr mówisz ????
Cóż mogę napisać....
Długo jeszcze musisz się uczyć.... I zdrówka życzę.

czapliniak

Anglikomaniak
Punktów
105
Miasto
Działdowo
Tak w kwestii jasności nikt nie pisał że nie będą poduszki działać. Kontrolka na pewno świecić nie będzie.
Ale jeśli np. na VCDS pokaże nam błąd bocznego zapłonnika poduszki powietrznej kierowcy to nie musimy szuka u pasażera Więc robi się to dla ułatwienia przyszłemu użytkownikowi auta.

Człowiek uczy się całe życie.
Mazurek zaś udaje najmądrzejszego.
Zresztą temat należny zakończyć. Kto będzie przekładał w najbliższym czasie niech nie podłącza fotela i zobaczy jaki będzie błąd.

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
Poziom wypowiedź bardzo niski, mącicie ludziom w głowach, co z tego co będzie wyświetlać?ważne że będzie działać jak należy.Jeśli chodzi o mnie temat uważam za niepotrzebnie rozdmuchany, zamiast porad mamy zament i teraz dopiero laik będzie musiał myśleć co jest dobre a co złe. Pozdrawiam wszystkich.

K0nrad0

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Podkarpacie
Zaczynamy od odwinięcia głównej wiązki z izolacji,zostawiamy wszystkie ,,odnogi'' i rozgałęzienia,z rozplątanej wiązki przeciągamy z lewej na prawą stronę kostkę brązową od wentylatora nagrzewnicy i kostkę od schowka pasażera kable są na tyle długie że z powodzeniem wystarczą.
Skupiamy się na przedłużeniu wiązki idącej do prawych drzwi,pod prawe nadkole i wiązki idącej na prawym progu,musimy te kable przedłużyć na całą szerokość auta,tak żeby można było wszystko przenieść na lewą stronę,wiązka z lewej strony nie wymaga przeróbek.
Czyli w przypadku A4 B6 nie ma tak łatwo jak w Passacie B5 FL, gdzie wiązkę można wyciągnąć, odizolować, obrócić i ponownie zaizolować?

Do góry Bottom