Witajcie,
Ja również spędziłem zaledwie 5h by znaleźć maksymalnie podobny do mojego przypadek i niestety, nie znalazłem.
Tak więc... zakupiłem Jaguara X-Type 3.0 w Hiszpanii od Anglika (przegląd hiszpański, brak ubezpieczenia, jest dokument V5) i oczywiście pojazd jest zarejestrowany w Anglii. Od razu zaznaczam iż pojazd jest z kierownicą po poprawnej stronie (LHD) Sprawa wygląda tak iż zakupiłem go na aukcji ebay za dość korzystne pieniądze. Myślałem że to interes życia ale patrząc po tej akcyzji - Boże..

Tak więc kilka kwestii.
1.) Czy jeśli przywiozę samochód na kołach do Polski, nie będę go rejestrował w kraju i sprzedam innemu polakowi który zechce go zarejestrować, to akcyzje płaci importer czyli ja, tak ?
2) Co w przypadku powyższego ale gdybyśmy na umowie zapisali iż miejscem sprzedaży jest np Monachium? Wtedy wedle umowy importerem jest nowy nabywca samochodu i on płaci akcyzję, tak ?
3) Czy gdzieś bezpłatnie tabela eurotax jest opublikowana? Czy jeśli zadzwonię do UC to powiedzą mi jaka jest cena katalogowa mojego pojazdu?
4) Czy dobrze wyczytałem że w przypadku samochodu powyżej poj 2.0 , cena na umowie musi maksymalnie odbiegać o 50% od ceny katalogowej by w urzędzie nie przyczepili się o to że zaniżyłem wartość samochodu?
5) Czy potwierdzenie aukcji ebay jest potwierdzeniem iż samochód został za taką kwote zakupiony? Czy tak naprawdę bierze się pod uwage wartość rynkową czy kwotę jaką zapłaciłem za pojazd?
6) Czy to że stary właściciel przekaże mi iż kilka miesięcy temu samochód przeszedł kapitalny remont silnika za kwote 1600 funtów, ma coś do rzeczy gdybym tą dokumentację przedstawił? Przykładowo, jeśli remont samochodu był np 30 maja, a na umowie spiszemy iż pojazd nabyłem 28 maja, wyremontowałem (mam rachunek przecież) i dopiero sprowadziłem, to czy koszt naprawy można niejako odliczyć?
7) Trochę odbiegne od tematu, ale czy nie kojarzycie może czy istnieje coś takiego jak europejskie ubezpieczenie tymczasowe? Po ten samochod wlasnie w przyszlym tygodniu jade, znam model, tablice rejestracyjne, ale prawnie nie jestem jego wlascicielem. Chcialbym oczywiscie wrocic na kolach. Macie jakis pomysl..?
P.S RESPEKT!!! Nie wiem jak handlarze przy takiej akcyzie zarabiają na chleb..
Dzięki za poświęcony czas. Szerokości!