• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

407 coupe xenon skrętny, co przełożyć w lampach

esiukw

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Krk
Witam
Rozebrałem lampy i zastanawiam się które blaszki przełożyć. Czy wystarczy ta górna, czy ta ruchoma też trzeba jakoś wymienić.
Proszę o sugestie i pomoc

esiukw

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Krk
Dodam lepiej zdjęcie i powiedz mi czy ta górna czy dolna
[img=http://www112.zippyshare.com/thumb/kR7mnDuN/file.html][/img]
[/url][/IMG]

esiukw

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Krk
Czy mógłbyś mi pokazać na zdjęciu co i jak ?? Bo wydaje mi się że ten wąski ruchomy trzeba wymienić. Proszę o pomoc

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
obracasz całość czyli przesłone i ta blaszke, dokupić samą blaszkę będzie trudno chyba że znajdziesz uszkodzone lampy z dobrą soczewka, jeszcze jedno tą blaszka ruchoma to górna linia światła jeśli dobrze pamiętam to silniczek ją opuszcza na zakrętach

Ostatnia edycja:

esiukw

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Krk
tylko że ta przesłona( to ta mała blaszka) własnie robi krawędzie a tej górnej chyba w ogóle się nie rusza, chyba że sie myle ??

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
ta górna daje światło w dół i masz tam z jednej strony większe wycięcie, i jej może do poówy nie być, w wersji beż skrętu jej właśnie nie ma, dolna blaszkaodcina wiązke świała w góre żeby nie oślepiać działa to na zasadzie lustra czyli odbicia, włóż jakąś żarówke i zobaczysz

esiukw

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Krk
soczewki wysłałem do przeróbki :))
A co do tej górnej blaszki, myślisz żeby ją wyjąc żeby większa część drogi była oświetlona, czy zostawić jak Bóg przykazał ?? :)

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
włóż żarówke podepnij pod akumulator i zobaczysz jaki masz strumień światła wybierzesz lepszą opcje

ghostwriter

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Tarnów
W 407 coupe z xenonem skrętnym temat jest bardziej skomplikowany niż w zwykłej halogenowej lampie z 407. W zwykłej do obrócenia jest przesłona, w xenonie skrętnym są dwie przesłony jedna górna która w wersji europejskiej i angielskiej jest identyczna natomiast ta dolna do której zamontowany jest elektromagnes który obniża przesłonę odcinającą światło mijania niestety nie da się przerobić. Przesłona jest specjalnie wytłoczona pod elektromagnes, a część ruchoma odcinająca światło jest odpowiednio podcięta oraz wyprofilowana łącznie z przetłoczeniem który wzmacnia element. Fizycznie nie ma możliwości jej zamiany bądź odwrócenia ponieważ nie zmieści się od strony odbłyśnika. Jedyne rozwiązanie to wymiana samej dolnej przesłony na taką z wersji europejskiej. Pracy jest sporo, ale nie jest to niewykonalne. Soczewka jest skomplikowana ponieważ zawieszona jest na stelażu razem z modułem skrętu i trzeba uważać żeby czegoś nie urwać bo części są małe i delikatne. Temat ogarnąłem, czas pracy jak poświęciłem to ok 4 godziny na lampę. Xenon działa moduł skrętu również bez najmniejszego problemu.

Do góry Bottom