• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

307cc moduły szyb drzwi

gekonos

Początkujący
Punktów
0
Miasto
turek
witam
przekładałem dla siebie jakiś czas temu 307cc

udało mi się kupić boczki/tapicerke w europejskim wydaniu to i przełożyłem instalacje w drzwiach

przełożyłem, silniczki z modułami, znaczy się podpiąłem pod przełożoną instalację

wszystko działa

potrzebuję pomocy jak przerobić silniczki lub moduły
obudowy nie są uniwersalne więc bez cięć lub jakiś innych patentów się nie obejdzie

proszę o pomoc i porady

gekonos

Początkujący
Punktów
0
Miasto
turek
udało mi się częściowo :-D

należy tylko przerobić obudowy modułów przy silniczkach, podciąć, wyciąć, zeszlifować ;-) aby moduły zamienić miejscami
lecz pojawił się problem jak u kogoś już na forum
nie działa sterowanie w drzwiach prawych
na tą chwilę złożyłem wszystko, najważniejsze że działa sterowanie w lewych drzwiach wszystkimi szybami

a czy może ktoś mi podpowiedzieć czy wystarczy przełożyć samą wkładkę (od kluczyka) zamka czy potrzebny jest kompletny zamek z lewych drzwi europejskich?

dmodee

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mielec
Witam!

Podepna się pod temat.
Mam 307cc Lift 2006r po przekladce, instalacje drzwi zamieniłem miejscami, planetem zmieniłem w bsi konfiguracje na kierownice z lewej strony.
jak w lifcie i czy się da przerobic moduły sterownia szybami prawy na lewa i lewy na prawą.
Dzieki za odpowiedzi

zender

Bywalec
Punktów
6
Miasto
laski
Witam . Mam jedno pytanie . Przełożyłem sobie 307cc 2005r ostatni wypust przed liftem , przełożyłem miejscami prawo lewo - lewo prawo moduły w drzwiach . Wszystko mi działa w obecnej chwili lecz sterowanie przednimi szybami i lusterkami mam na odwrót , nie chce zmieniać tego poprzez pp , bo nie będzie mi chodziła lewa szyba a nigdzie nie mogę dostać sterownika EU , czy może ktoś podpowiedzieć czy da się to przepinowac i jak ? A także jak ewentualnie wyłączyć buzer - alarm pozostawionego kluczyka w drzwiach lub jak go podłączyć pod lewe drzwi .

Bardzo proszę o podpowiedz , ja staram sie wszystkie ciekawostki i moje doświadczenia wrzucać na forum a sam nigdy nie dostałem podpowiedzi .

Z ciekawostki dodam ze da się przełożyć wkładkę i bębenek z prawych drzwi na lewo i zamykanie z kluczyka działa bez konieczności kupowania nowego zamka , kosztowało mnie to 2 g pracy i trochę myślenia .

zender

Bywalec
Punktów
6
Miasto
laski
Witam ponownie . A wiec tak . Przeprogramowałem bsi na LHD i wszystko działa jak należy oprócz szyby pasażera . W związku z tym ze nigdzie nie moglem dostać sterownika , przekombinowałem sam sterownik tak ze działa z guzika pasażera , nie jest to może ideał , bo szyba nie chodzi z automatu po jednym naciśnięciu guzika ale otwiera się i zamyka bez problemów , niestety , za każdym razem po kliknięciu przez pasażera w cc kierowca musi ja przyuczyć na końcu żeby się opuszczała o pol centymetra w celu otwarcia drzwi , ten patent dobrze się sprawdził u mojego klienta w kombi , tam jest ramka i nie trzeba pamiętać za każdym razem żeby ja przyuczać .
Podzielę się w wami jak to przekombinowałem , Ja chciałem się dowiedzieć jak albo gdzie szukać żeby to uruchomić i nikt mi nie chciał z szanownych kolegów forumowiczów podpowiedzieć .
W załączniku są dwa zdjęcia na których jest zaznaczony przekaźnik , ja dolutowałem dwa przewody do dwóch pinów , żeby sprawdzić które to są trzeba wyjąć moduł wraz silniczkiem i podpiąć kontrolkę próbna z żarówką !!! i po kolei sprawdzać piny przekaźnika , na niektórych jest + i zaświeci się żarówka , na dwóch jest masa i to ona steruje silnikiem w prawo i w lewo , jak już znajdziemy dwa piny które po podaniu masy sterują silnikiem góra dol , dolutowujemy dwa przewody i wypuszczamy je poza obudowę . Dalej przerabiamy przełącznik na sterowanie masa , zamieniamy dwa piny na przełączniku 2 z 5 i tym sposobem mamy sterowanie masa a pod 3 i 6 pin podłączamy dwa przewody które dolutowaliśmy do modułu . Jeszcze w przełączniku obracamy diodę o 90 stopni żeby nam świeciło podświetlenie a także ja dałem przekaźnik który podaje masę na pinie 2-gim dopiero po kluczyku .

Jeśli ktoś ma inny patent , niech się podzieli albo podpowie , słyszałem ze niektórzy się podpinają pod bsi , ale tak to trzeba dodatkowo ciągnąc kable przez drzwi .

Załączniki

• ster1.JPG
    ster1.JPG
    190,5 KB · Wyświetleń: 83
  • ster2.JPG
    ster2.JPG
    205 KB · Wyświetleń: 78
  • 271220141517.jpg
    271220141517.jpg
    353,3 KB · Wyświetleń: 77

zender

Bywalec
Punktów
6
Miasto
laski
Witam . Wiec rozpracowałem wczoraj ostatecznie , jak odpalić szybę pasażera bez wymiany modułu w 307cc . A mianowicie przełącznik pasażera przerabiamy tak jak pisałem w poście wyżej . Trzeba z drzwi do drzwi puścić dwa 2 kable , i wlutować je w przełącznik kierowcy . W załączniku przesyłam foto , gdzie się wlutować , O to otwarte , Z zamknięte , M masa ( masa została dolutowana w celach testowych ) . Pod O i Z podpinamy piny w przełączniku pasażera 3 i 6 . Szyba działa zgodnie z oryginałem , działa domykanie jak i otwieranie , sterownik się nie przeprogramowuje . Jeśli chcemy mieć dodatkowo automat w guziku pasażera , trzeba ciągnąc 4 kable i dodatkowo się wlutować w dwóch miejscach . Na foto ja dolutowałem się z góry ale to było zrobione tylko w celach testowych , w finale przewierciłem płytkę w 2 miejscach wiertlem 1.2 i dałem kabelki od spodu . Ten patent będzie działać w każdym francuzie w którym trzeba wymieniać moduł pasażera , prawdopodobnie do 2005r

Załączniki

• IMG_0617.jpg
    IMG_0617.jpg
    812,5 KB · Wyświetleń: 74

theo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Konin
Nie wiem czy ktoś się jeszcze będzie bawił w przekładkę 307cc, ale akurat mi się trafił w tanich pieniądzach to robię :)
Ale do sedna, moduł prawy idzie przełożyć do lewych drzwi bez większego problemu (trzy wycięcia i po temacie) do prawych drzwi najlepiej zamówić moduł od EU ale wystarczy od zwykłej wersji 307. Nacięcia w obudowie należy również zrobić ale nie trzeba kombinować z ciągnięciem dodatkowych kabli.
P.S. Moduł do 307cc na tą chwilę kosztuje powyżej 200 zł, a od zwykłej 307 kupiłem za... 10 zł :)

Pozdrawiam

Tomajaro

Nowy
Punktów
0
Mam na placu 307 cc i z braku modułu ie zabieram się za nią. Jak udało Ci się poprzekładac moduły z lewych do prawych i na odwrót.

Tomajaro

Nowy
Punktów
0
Zakładając od zwykłej 307 nie będzie Ci opuszczać szyby przy otwieraniu jak sobie z tym poradziles

theo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Konin
Przerobiłem podobnie ja od C4 w lewych drzwiach a w prawych wstawiłem moduł od zwykłej 307 (jedyna wada to trzeba przepinować przełącznik szyby prawej bo działa odwrotnie :p ).
Wszystkie szyby opuszczają się przy otwieraniu dachu, bez żadnego kombinowania z tym.

Karol#91

Nowy
Punktów
0
a masz może zdjecia jak przelożyłeś prawy sterownik na lewą stronę? gdzie robiłeś te wycięcia?

theo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Konin
Nie, wolę pracować niż zdjęcia robić :)
Zresztą w tym przypadku jak będziesz mieć to w dłoniach i przyłożysz jedno do drugiego to sam wpadniesz na to gdzie ciąć :)
Jak bym robił jeszcze takie przeróbki to dorzucę zdjęcia, możliwe że za m-c będzie u mnie C4 a tam sterowniki są niemalże jednakowe.

Do góry Bottom