• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zmiana silnika- zmiana w dowodzie rejestracyjnym

betus88

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sępólno Kraj.
Witam !
Interesuje mnie sprawa zmiany silnika i wpisanie jej do dowodu. Jak to wygląda, co muszę załatwić i jakie ewentualne dodatkowe papiery muszę wysłać do DVLA ??

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
nie wiem jak jes w angoli ale w polsce silnik jest czescia zamienna samochodu i nie mosisz wpisywac nr silnika chyba ze zmieniasz z beznyny na ON lub odwrotnie albo zmieniasz pojemnosc silnika

betus88

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sępólno Kraj.
Interesuje mnie zmiana pojemności w benzynie i wpisanie tej zmiany w dowód rejestracyjny angielski.

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Po zmianie silnika musisz przedstawic DVLA jakis dowod na to ze rzeczywiscie taka zmiana zostala dokonana, moze to byc np. rachunek z warsztatu ktory to robil lub potwierdzenie z serwisu ze silnik zostal zmieniony i informacja o tym jaki silnik zostal wlozony, raport z inspekcji AA albo RAC. Nastepnie wypelniasz sekcje 7 w V5C "Changes to Current Vehicle of the V5C with the new details" wypelniajac napewno dwa punkty: 28 (engine number - numer silnika) oraz 24 (cylinder capacity - pojemnosc) i wysylasz do DVLA jezeli klasa opodatkowania auta sie nie zmienila (tax class) wraz z krotkim listem informujacych ich o tym ze silnik zostal zmieniony + zalaczasz zalacznik to potwierdzajacy. Jezeli klasa opodatkowania sie zmienila to musisz maszerowac do najblizszego biura DVLA w celu zmiany opodatkowania auta + doplaceniu roznicy.

betus88

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sępólno Kraj.
Ok, a jest możliwość załatwienia wymiany w Polsce gdy będę na wakacjach, tz. wymiany silnika w polskim warsztacie który wystawi mi fakturkę następnie przetłumaczoną co daje mi potwierdzenie wykonania wymiany. Tylko proszę o więcej informacji o raporcie z inspekcji AA albo RAC. Co to jest za inspekcja i gdzie ją wykonać ??

betus88

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sępólno Kraj.
Czyli reasumując: Przyjeżdżam do Polski wstawiam nowy silnik, dostaje fakturę z zakładu gdzie wpisana jest pojemność silnika (?), tłumaczę fakturę, wracam do UK, wysyłam do DVLA wypełniony druczek z nr silnika i pojemnością i przetłumaczoną fakturą. Gdy jest różnica pojemności zgłaszam to żeby ewentualnie dopłacić tax ?? OK ??

dany1107

Nowy
Punktów
0
Miasto
Thetford,Anglia
Odnowie temat.Misiek.Niedawno kupiłem MG ZT. Diesla.Po ogledzinach okazało sie że auto jest spoko,wiec zdecydowałem sie na to autko.Po powrocie do domu olśniło mnie żeby może sprawdzic papiery też.I tu dupa. Otóż okazało sie że w papierach jest 2.5 benzyna.A przecież kupiłem diesla,Wiem mój błąd że nie sprawdziłem wszystkiego odrazu.Pytanie tylko co ja powinienem teraz zrobic.Nie mam nic odnośnie wymiany silnika a do DVLA trzeba to zgłośic,do ubezpieczalni też.Masakra.Prosze o pomoc.

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Z ubezpieczalnią nie będzie problemu, idziesz mówisz co masz i tyle. Gorzej z DVLA, po wysłaniu do nich dowodu z danymi nowego silnika, po pewnym czasie dostaniesz liścik z następującą listą życzeń (jedna do wyboru):
- a receipt of purchase on headed paper from a garage confirming engine number, engine size and fuel type for the replacement engine (rachunek z warsztatu potwierdzający numer silnika,pojemność rodzaj paliwa)
- an inspection report from an organisation such as the AA or RAC (raport inspekcji AA lub RAC) koszt około 75f
- an inspection report provided for insurance purposes or
- written confirmation from the engine manufacturer showing engine number and size (raport inspekcji wykonanej na potrzeby ubezpieczeniowe lub pisemne potwierdzenie producenta silnika z numerem i pojemnością)

Tak więc zostały ci 3 opcje:
-załatwić jedno z powyższych
-jeździć dalej i nie przejmować się, sporo ludzi tak robi (chociaż na diesla miałbyś mniejszy tax, zależy od rocznika)
-wrócić do sprzedawcy i zażądać zwrotu pieniędzy, lub wyprostowania sprawy

Powodzenia

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wioska :D
rachunek z numerem silnika i pojemnością będzie chyba najłatwiejszy do załatwienia

dany1107

Nowy
Punktów
0
Miasto
Thetford,Anglia
Dzieki serdeczne za tak szybką odpowiedz.Z tego co zrozumiałem to wystarczy że pojadę do jakiegoś warsztatu żeby zrobili oględziny i wystawili odpowiedni papier tak? Co do dowodu to czekam aż przyjdzie bo auto kupiłem kilka dni temu dopiero i mam nadzieje że sprzedawca szybko go wysłał.Pozdrawiam.

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Z tego co zrozumiałem to wystarczy że pojadę do jakiegoś warsztatu żeby zrobili oględziny i wystawili odpowiedni papier tak?
Wydaje mi się, że może nie wystarczyć, a receipt of purchase on headed paper from a garage czyli o rachunek za zakup chodzi.
W sumie jak dostaniesz tax book jedź do jakiegoś warsztatu i wyjaśnij o co chodzi, może Ci pomogą.

Powodzenia

dany1107

Nowy
Punktów
0
Miasto
Thetford,Anglia
Rachunek za zakup silnika? Normalnie rece opadaja że nie sprawdziłem tych papierów.Ale wiem gdzie sprzedawca mieszka, i do tego on jeszcze komis prowadzi,wiec wrazie (w) to chyba poprostu mu go zawioze spowrotem.Masakra.Człowiek to chyba na kartce musi sobie pisac co sprawdzac prz zakupie.heh.

Do góry Bottom