• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zmiana przebiegu z mil na km BMW E46 2003

Adrianek20

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam wszystkich.
Moje pytanko jak w tytule zmiana przebiegu z mil na km w BMW E46, możecie mi doradzić jakieś sposób którym mógłbym to zrobić. Wymiana licznika nie wchodzi w grę już mam zmienioną tarczę na km/h, tylko pozostał mi jeszcze ten nieszczęsny przebieg. Proszę was o rady co można z tym zrobić

Adrianek20

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Tak posiadam Autocoma który już obsługuje bmw ale nie wiem czy jest tam taka funkcja

kristoff

Zaufany warsztat
Punktów
284
Miasto
Wrocław
Niestety nie operuje Autocomem więc nie wiem jak w nim jest dokładnie. ALe domyślam się że podobnie jak w każdym. Więc poszukaj na liście licznika (Instrument Cluster) i zobacz czy ma funkcję kodowania (Coding).

marekfl

Zaufany warsztat
Punktów
57
Miasto
Kielce
www.mserwiskielce.pl
hmm nie znam autocoma ale raczej musisz rozejrzeć sie za EDIABASEM albo INPĄ

z tego co pamiętam to w INPIE to chyba jest jako "Kombinstrument" ale tam chyba nie dało się tak prosto zrobić jak w VAG'u tylko trzeba chyba bezpośrednio we wsadzie mnożnik wpisać "x 1,6 " ale nigdy tego nie robiłem akurat :)

czemu wymiana licznika nie wchodzi w gre ??? :)

jakie masz auto z jakim silnikiem i czy ASC czy DSC?? :) bo w sumie to za tarczki pewnie dałeś tyle co za licznik EU ;p ;p

na zegarach to nigdy nie próbowałem zmienić :) ale w OBC to masz w instrukcji nawet napisane jak to zrobić :p więc daleko nie musisz szukać :)

mazurek

Gość
Punktów
40
Miasto
Wąsosz
www.mazurek24.pl
A jeśli podepnę licznik od dawcy to zadziała?

marekfl

Zaufany warsztat
Punktów
57
Miasto
Kielce
www.mserwiskielce.pl
A jeśli podepnę licznik od dawcy to zadziała?
Tak jak przełożysz europejski licznik to wszystko będzie działać po Europejsku - jedynie drzwi jak przepiołeś na angielskim liczniku żeby pokazywało dobrze to na Eu będzie ci pokazywać odwrotnie, więc jak zmieniasz licznik to nie przepinaj drzwi.

Musisz zwrócić uwagę czy licznik jest od wersji z ASC czy DSC bo inaczej nie będzie działać ;-)

aha no i zegary benzyna R6 nie pokrywa się z benzyna R4 inaczej obroty będzie czytać z tego co pamiętam ;-)

mazurek

Gość
Punktów
40
Miasto
Wąsosz
www.mazurek24.pl
Jak to rozpoznać,na liczniku jest to jakoś zaznaczone?

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
będą działać ale zapali się diodka przy przebiegu, wyświetlanie drzwi można zmienić na płytce licznika

ryszard410

Anglikomaniak
Punktów
24
Miasto
poznan
najprosciej P.A soft inaczej znany pod nazwa bmw scanner
wymiana zegarow spowoduje blad niezgodnosci vin mozna zmienic vin pa softem w zegarach ale jak w nowych zegarach bedzie pamiec m350 to duba blada z wymiany zegarow. wtedy jak zegary nowe z ta pamiecia wymana vin we wszystkich pozostalych zespolach czyli gra nie warta swieczki

mazurek

Gość
Punktów
40
Miasto
Wąsosz
www.mazurek24.pl
Normalnie wszystko działa,nic się nie wyświetla,nawet przebieg jest ori,oczywiście musze popinować w module z zamkami i szybami bo lewą szybę steruje prawy przycisk.Jutro to ogarnę z pomocą kolegi z forum i z pomocą schematów bo okazuje się że schematy połączeń rhd i lhd są różne.

mazurek

Gość
Punktów
40
Miasto
Wąsosz
www.mazurek24.pl
2006 rok własnie biorę się za pinologię zamków przednich drzwi.

ryszard410

Anglikomaniak
Punktów
24
Miasto
poznan
to kropka bedzie swiecic na bank a w zegarach pamieci nie przekodujesz bo bedzie m350 tyklko pa sof albo inpa i zmien mile na km i po problemie

GonnaWin

Bywalec
Punktów
0
a ja mam pytanko (z góry zaznaczam, że nie znam auta)- czy przy przekładce w e46 trzeba zamieniać miejscami całe wiązki w drzwiach czy można tylko przełożyć kable od sterowana lusterek, a resztę zostawić? bo właśnie gdzieś na forum czytałem, że można tak zrobić i tylko kable we wtyczkach od przycisków sterowania szybami trzeba poprzekładać...

ryszard410

Anglikomaniak
Punktów
24
Miasto
poznan
taka metoda jak piszesz jest mozliwa ale druciara na maxa prelozenie wiazek trwa 15 min a przedluzanie 12 kabli trwa 20 pozdrawiam

GonnaWin

Bywalec
Punktów
0
aha, dzięki za odpowiedź. A żeby na liczniku poprawnie wyświetlało otwarte drzwi i brzęczyk od świateł nie brzęczał po otwarciu prawych drzwi to co trzeba zrobić? bo na forum znalazłem tylko skąpe info na ten temat, że trzeba coś przepinować...
a jeszcze zastanawia mnie jak to jest z głośnikami? bo po takim przełożeniu jak w oryginale jakiejś piosenki czy audycji radiowej ma iść dźwięk z lewa na prawą to teraz będzie szedł z prawa na lewo chyba? :D

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wioska :D
no to przepinujesz sobie głośniki przy kostce radia ;)

Sydnej

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Szczecin
Wiązke audio wypinasz z kostek drzwi a na koniec tylko wpinasz, nic nie trzeba ruszać przy audio. Zegary do przekodowania odpowiednim oprogramowaniem. Zmiana licznika z innego auta powoduje wywalenie kropki która sygnalizuje manipulacje!

Do góry Bottom