• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zakupilem auto RHD od anglika co dalej?

woojtas1985

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Malbork
Witam. Czytalem kilka postow ale pozostawilo mi to kilka niejasnosci zwiazanych ze sprowadzeniem i rejestracja.
Mianowicie: Mieszkam w UK juz spory czas. Kilka mc temu zakupilem auto od Anglika. Autem po kilku tygodniach przyjechalem do Polski i od 3 mc jezdze nim w Polsce na angielskich papierach i ubezpieczeniu. Wlasnie wpadlem na pomysl przekladki. Czy czekaja mnie jakies problemy z przekladka-czyt. rejestracja i oplatami? Jestem od roku zameldowany w PL ale w UK jestem juz od 8lat gdzie pracuje. Zastanawia mnie tez temat akcyzy ze wzgledu na to iz nie oplacilem jej jeszcze bo nie sadzilem,ze zostawie auto w Pl. W DVLA nie podalem w sumie,ze opuszczam UK (bo tego jeszcze wtedy nie wiedzialem,ze jest konieczne;) co z pewnoscia teraz zrobie po powrocie do UK. PS MOT i TAX mam jeszcze kilka dobrych miesiecy. Mam nadzieje,ze uda sie komus w miare prosto opisac mi co mnie moze czekac. Moge sprzedac auto w UK ale i tak wolalbym zarejestrowac je w PL. Auto to audi a4 b7 1.9tdi

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
czytales ale nic nie doczytales
jest kilka tematow
a w nich opisy dokladnie co i jak sie robi
w jakiej kolejnosci
lacznie z tym co sie sklada i kiedy do UC i US

auto jest na Ciebie zarejestrowane ??
jesli tak to poradnik jest tutaj
http://angliki.info/threads/opis-procesu-rejestracji-anglika.17/

jedyny problem mozesz miec w wydziale komunikacji w swoim miescie
niektore wymagaja np wyciagu z homologacji fabrycznej producenta
o mozliwosci przekladki
wiec tutaj najpierw sie dowiedz jak to widza

ja np musialem rejestrowac w Pomorskim bo u mnie nie chcieli w Piasecznie wogole zarejestrowac

woojtas1985

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Malbork
no oki ale tak jak napisalem wyzej samochodem poruszam sie juz po Polsce 3mc na angielskich dokumentach. co w tym przypadku? nie zadeklarowalem jeszcze,ze sprowadzilem auto bo nie wiedzialem,ze wpadne na pomysl przekladki.
Mieszkam w Pomorskim ale wiem,ze u nas urzad komunikacyjny raczej przychylny nie jest...

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
mozesz nawet rok jezdzic
kto Ci udowodni kiedy wrociles do kraju
skoro jak napisales mieszkasz i pracujesz w UK

normalnie zglaszasz w celnym z data np dzisiejsza
auto jest Twoje wiec mozesz nim jezdzic
nikt tego w PL nie zabrania
na wakacje jak przyjezdzasz do PL tez nie musisz zglaszac do celnego tego faktu ;)

jedynie umowe musisz miec ,jak napisano w poradniku dwujezyczna,z data kiedy kupiles auto
jesli takowej nie masz ;)
ale to tez mozna obejsc piszac odpowiednie oswiadczenie w UC
w UK nikt nie spisuje umowy kupna auta i o tym w UC wiedza bardzo dobrze
jak pismo ma wygladac powiedza juz w UC

mozesz tez jesli zadeklarujesz to w UC zglosic auto do zwolnienia z akcyzy
czyli na tzw mienie przesiedlencze (teraz to sie jakos inaczej nazywa)
ale to wiaze sie z deklaracja powrotu do Polski na stale
o tym tez jest temat na forum i dokladnie napisano co i jak
sam przez to przechodzilem niedawno

btw
nie myslales zeby przeczekac jeszcze troche az zatwierdza mozliwosc rejestracji anglikow w PL
ominie Cie przekladanie (chyba ze chcesz to zrobic koniecznie )

woojtas1985

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Malbork
nie chce przeczekac tego okresu i wole przelozyc ze wzgledu na to,iz wyprzedzanie wymaga czasami sporo wysilku i wiaze sie to z wiekszym niebezpieczenstwem. nie jestem kierowca od wczoraj i doswiadczenie mam duze ale ze wzgledow bezpieczenstwa postanowilem przelozyc auto. No i z tego co wyzej juz przeczytalem wnioskuje iz nie bede mogl mienia przesiedlenczego zrobic bo nie zadeklaruje,ze sostane na stale w Polsce choc i meldunek tu mam wlasnie na stale ale pracuje w UK i mieszkam. teraz pozostaje jeszcze pytanie bo wlasnie konczy mi sie ubezpieczenie angielskie i co dalej? ubezpieczalnie praktycznie juz tego nie robia. mam opcje w PZU ale wiaze sie to z tym iz musze rowniez zadeklarowac,ze samochod zostanie zarejestrowany. z tego co wyczytalem na forum dowiedzialem sie,ze musze zglosic w DVLA fakt iz samochod zostawilem w PL - czyli opcja SORN itd zeby uniknac kary za konczace sie ubezpieczenie i to,ze auto jest w PL. Myslalem zeby jeszcze jezdzic na angielskich blachach ale jak wyrejestruje samochod z UK to czy nadal bede mogl nim legalnie na angielskich blachach jezdzic majac polskie ubezpieczenie? nie sadzilem,ze w okol tego tematu jest tyle zamieszania i tyle przeszkod stoi nam na drodze. Przekladac chcialem pod koniec listopada stad te wszystkie pytania co i jak. Moze ktos ogarniety w tym temacie moglby mi podac swoj nr tel na priv zebym mogl to wszystko lepiej ogarnac. W celnym i tez skarbówce wole sie nie pytac bo jak oni mnie pokieruja to wiadomo,ze bedzie wszystko nie tak i skoncze na jakis karach za grom wie co ;)

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wioska :D
w PL póki masz ważny mot i ubezpieczenie to nikt ci nic nie zrobi. masz papiery i jeździsz. (praktykuję od roku) co do polskiego OC to jak nie masz znajomego agenta będzie ciężko. ale możesz w UK wykupić ubezpieczenie dalej i jeździć po polsce.

ile koni ma ten audik że miewasz problemy z wyprzedzaniem ?

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
majac angielski MOT TAX i ubezpieczenie mozesz popylac do bolu PL
nie musisz go tez wyrejestrowywac w UK bo po co
bedziesz mial wszystko co potrzebne do poruszania sie autem
a gdzie ono jest ich (DVLA) teoretycznie nie interesuje
niby jest nakaz zgloszenia jesli auto jest wywozone na dluzej niz rok
ale kto to sprawdza
zglaszanie SORN i jezdzenie na polskim ubezpieczeniu to bezsens
i masz tylko 30 dni na to zeby auto zarejestrowac
po tym terminie ubezpieczenie traci waznosc przez obce tablice
oczywiscie ubezpieczalnia nic Ci nie zrobi jesli auta nie zarejestrujesz do tego czasu
to nie ich interes

a pytania do UC , US i WK nic nie bola kolego
sam sie u nich dowiadywalem co i jak
oni naprawde nie gryza
nie musisz sie im przedstawiac z imienia nazwiska i podawac pesel
zeby sie dowiedziec co potrzebne do rejestracji auta sprowadzonego z UK
a na forum masz wszystko ladnie i czytelnie opisane
wiec do lektury
kompletowania dokumentow
i jak bedziesz gotowy zalatwic sprawe

woojtas1985

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Malbork
wracajac do kwestii ubezpieczenia: mam teraz problem bo w anglii nie uznali mi znizek z Polski! czemu: bo mieszkajac 8lat w uk poruszalem sie co chwile polskimi autami z polskim ubezpieczeniem....i sprawa wyglada tak iz: mieszkajac w UK dluzej niz 3mc znizki nie sa honorowane. Tak stwierdzilo tesco insurance. A bez tych znizek pelne ubezpieczenie mialoby mnie kosztowac 400F miesiecznie za 2005 1.9tdi wiec to raczej paranoja nawet na zarobki w uk. Dlatego tez musze wyrejestrowac auto z UK zebym nie dostal listu z sadu o nieubezpieczone auto.
Wiec sprawa wyglada tak iz w poniedzialek odstawiam auto do przekladki. Teraz pytanko co do tej umowy kupna sprzedazy bo takowej nie posiadam. Czy mam ja poprostu sam spisac z danymi osoby od ktorej owe auto kupilem?
A co do wyprzedzania to bez zartow - koni ma troszke i leci jak trzeba ale zza tirow czy osobowych aut wiadomo,ze nic nie widac...a wiadomo,ze kazdy z nas czesto takowe manewry uskutecznia ;)
Jedyne w tej sytuacji jest to,ze mam w miescie osobe ktora ma bardzo dobre opinie jezeli chodzi o przekladki i rowniez przegladem 0 nie musze sie martwic.

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
heh.
ja na codzień jeżdżę RHDkiem po polsce i europie zachodniej i mam zerowe problemy z wyprzedzaniem.

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
jakas totalna bzdura ze po 3 miechach znizek nie mozna miec z PL
ja jezdzilem rok polskim autem zanim zakupilem w UK
i nie bylo problemu ze znizkami
tylko odpowiednio list musi byc napisany przez polska ubezpieczalnie
niestety nie mam teraz jak dostac sie do kompa na ktorym mam skan
mniej wiecej chodzi o to
ze znizki z polski maja przejsc na ubezpieczyciela w UK
tym samym rezygnujesz ze znizek w polsce -to jest najwazniejsze z tego wszystkiego
data moze byc np wczorajsza ;)
i ubezpieczalnia musi je zaakceptowa
co im do tego ile jestes w UK to nie emmigration tylko ubezpieczalnia

wedlug ich przepisow nie mozna miec znizek w PL i w UK jednoczesnie
tak samo jak do niedawna znizki byly tylko na jedno auto

umowe to chyba logiczne ze spisujesz z osoba od ktorej auto kupiles
z data kiedy to auto oczywiscie nabyles
nie bede pisal czy mozesz to sam zrobic ;)
chyba ze chcesz do UK jechac tylko po umowe ;)
jesli jej nie masz albo sie boisz sam napisac
to pozostaje oswiadczenie w UC ktore napiszesz tak jak Ci powiedza
na bank pomoga

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
nie wiem jak w przypadku angola , ale jak znajomy wracał z holandii i przywiózł auto które tam na niego było rejestrowane nie musiał mieć żadnej umowy , poprostu opłacił akcyzę itd i zarejestrował.

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
ja mialem umowe ;)
ale zawsze jest opcja z oswiadczeniem i tyle ;)

mac5

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Śląsk
jakas totalna bzdura ze po 3 miechach znizek nie mozna miec z PL
ja jezdzilem rok polskim autem zanim zakupilem w UK
i nie bylo problemu ze znizkami
tylko odpowiednio list musi byc napisany przez polska ubezpieczalnie
niestety nie mam teraz jak dostac sie do kompa na ktorym mam skan
mniej wiecej chodzi o to
ze znizki z polski maja przejsc na ubezpieczyciela w UK
tym samym rezygnujesz ze znizek w polsce -to jest najwazniejsze z tego wszystkiego
data moze byc np wczorajsza ;)

Czy polska ubezpieczalnia napisała ci takie pismo ?
Przechodzę teraz ten etap z Aviva UK, i "naszą" Avivą - gdzie mam zniżki.
Unfortunately as per the proof attached in the e-mail that we have received the policy is still in force (10.11.2015 ).
Kindly Resend the proper proof confirming the cancellation date and No Claims Discount Years earned from the
previous insurance company in pdf format .
Please send this together with your Aviva Direct policy number within the next 14 days
I nie wiem co im odpisać, czy rzeczywiście polska ubezpieczalnia może "przenieść" zniżki ?

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
chyba wyraznie napisalem
Warta wystawila mi takie zaswiadczenie
oczywiscie znizek w PL nie stracilem
to pismo to pic na wode
chcieli takie w UK to dostali

mac5

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Śląsk
Już wiem, że Aviva PL nie wstawia takich zaświadczeń :/
Mógłbyś wrzucić mi treść tego zaświadczenia ? Może być na priv.

Do góry Bottom