• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

zakup samochodu w Angli na firmę w Polsce

camillosss

Początkujący
Punktów
0
Miasto
google
Witam,
Panowie - szybkie pytanie.
Brat znalazl mi samochód w Anglii, w weekend ma zfinalizowac tranzakcję. No i w związku z tym moje pytania.
Czy potrzebne jest zawarcie jakiejs dodatkowej umowy pomiedzy sprzedającym (osoba prywatna) a mną (jednosobowa firma) ?
Czy moze wystarczy standardowy angielski dowód rejestracyjny wypelniana rubryka prze kupnie samochodu - z taka roznica ze zamiast mojego imienia i nazwiska - beda dane mojej firmy razem z NIP'em ?

Poprostu - chce sprowadzony samochód wpisac sobie w koszty - wiec w tym celu potrzebuje jakiegos dowodu zakupu, gdzie bedzie wskazana cena.

Prosze o pomoc w rozwiązaniu tego problemu?

Pozdrawiam
Kamil Buczek

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl

KubaTST

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
TST/KR
nie wiem czy nie potrzebujesz do tego faktury vat, najlepiej zadzwonić i zapytać się w biurze rachunkowym wtedy nie będziesz miał żadnych wątpliwości

camillosss

Początkujący
Punktów
0
Miasto
google
Rozumiem.

A co ze sprawa rejestracji? Jeszcze po strronie angielskiej. Wiem ze tam jakos tak jest ze po zakupie sprzedawca odsyla stary dowód do odpowiedniej instytucji w angli a nastepnie oni przesylaja nowy dowód. Czy ten nowy doówd wyslą mi do Polski? Czy musze podac angielski adres? Choc nie wiem po co w moim przypadku mi nowy dowód angielski, przeciez samochod i tak itak bedzie rejestrowany w polsce.

Zapytam wprost - czy moglby ktos mi to opisac krok po kroku? (chodzi mi o umowe po strnie angielskiej a następnie przywóz.
Sprawa przekladki jest mi znana - chodzi mi jedynie o formalnosci związane z dokonaniem tranzakcji.

[ Dodano: 17-04-2009, 21:44 ]
samochód jest kupowany od osoby fizycznej - wiec faktura vat odpada. Pozostaje tylko umwoa cywilno prawna kupna sprzedaży - tak jak tutaj kolega pokazywał
http://www.admoto.pl/poradniki/strony/umowa_PL_ENG.pdf
p.s. - nie bardzo rozumiem jak wypelnic dane kupującego jesli jestem firmą ? Czy mogę tam podac numer NIP?

p.s. sorki za banalne pytania - nie bardzo sie orientuje w zakupach samochodow i motoryzacji ;-)

KubaTST

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
TST/KR

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
camillosss napisał:
p.s. - nie bardzo rozumiem jak wypelnic dane kupującego jesli jestem firmą ? Czy mogę tam podac numer NIP?

Ja bym w polu ID podal numer NIP i pozniej sie w PL wyklucal.

KubaTST napisał:
jeśli nie masz fv to nie odliczysz vatu
On chyba chce wrzucic sobie do kosztow firmowych to auto a nie odliczac Vat.

KubaTST

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
TST/KR
generalnie kupując auto do firmy bierze się pod uwagę odliczenie vatu, tyle że jest jeden minus tego auto musi być w firmie przez 5 lat, chodziło mi jedynie o pokazanie co daje fv na auto ;]

camillosss

Początkujący
Punktów
0
Miasto
google
Czyli podsumowująć nasze rozważania.
Ze sprzedawcą podposujemy umowe kupna sprzeedaży.
Najlepiej jak stary dowód pojedzie ze mną do polski.
Pozniej przywózka, przekladka, badanie techniczne itd.
A podpisana umowa kupna sprzedazy jest jest dowodem na podstawie ktorego księguję samochód.

camillosss

Początkujący
Punktów
0
Miasto
google
Narazie dzięki - jak cos to jeszcze będę pytał jutro.
No chyba ze ktos ma dodswiadczenie z podobną sytuacją i podzieli się swoimi uwagami.

Pozdrawiam serdecznie
Kamil

** Dodano: 21-04-2009, 09:23 **
Witam ponownie.

Samochód został kupiony - wszytsko tak jak pisaliście.
Znajomy dzwonil także do DVLA w angli i takie instrukcje mu udzielono (chodzi i o sprawe wypełnienia dowodu osobistego oraz umowy - chodzi o sytuację gdy smochód jest kupowany na osobe prywatną lub na firmę a nstepnie jedzie do Polski):
1. W Dowodzie Rejestracyjnym - sekcja 6 - tutaj wpisujemy dane kupującego (osoby prywatnej bądź firmy)
2. w DR - sekcja 8 - tutaj podpisują się sprzedawca i kupujący
3. w DR - sekcja 11 - czyli informacje o eksporcie - tą czesc sie odrywa i wysyla do dvla
będą takie pola jak data eksprotu - tam należy wpisac dane kiedy samochod bedzie przewozony do Polski.
UWAGA - TO KUPUJĄCY MUSI WYSLAC TY DO DVLA - wysyla sie to jakos przed wywiezieniem go z UK.

4. pisujesz umowe w dwoch egzemplarzach, taką jak ta poniżej
http://www.admoto.pl/poradniki/strony/umowa_PL_ENG.pdf
dane firmy lub osoby prywatnej ktora kupuje samochód

5. Sprzedawca oddaje dowód rejestracyjny.

6. UWAGA - ten punkt jest ważny.
Należy powiedziec sprzedawcy ze on jest zobowiązany aby też napisac list do DVLA a w nim pisze cos takiego:"... ze taki a taki samochód, o takich numerach został sprzedany dnia tego a tego. oraz ewentualnie ze samochod będzie wywożony do polski..."

7. Dalej standardowa procedura - ubespieczenie (polecano mi poszukać na stronie http://www.confused.com/ )

8. No i dalej stadart - rejestracja - ale to juz zapewne wszyscy znacie ;-)

Ja w rezultacie umowe podpisalem na siebie jako osobę prywatną. Dopiero po rejestracji samochód sobie wpiszę na wyposażenie firmy - zero kombinacji w anglii.

Ni i zapraszam na moj kolejny wątek http://angliki.info/przekladka-citroena-berlingo-vt204.htm - czyli poszukiwanie części do przekładki.

Pozdrawiam i dziekuję za dyskusję.
Kamil

pawcio1978

Anglikomaniak
Punktów
1
Miasto
Polska, Slask
Przepraszam jesli ponownie zapytam sie o to samo.

Znajomy chce kupic samochod dostawczy-chlodnie na firme jednoosobowa zarejestrowana w Polsce.

Czy w takiej sytuacji mozna w UK kupic auto bez podatku VAT?
Jesli nie to gdzie bede musial zaplacic ten podatek oraz jaka stawka (w %)?

Do góry Bottom