• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zakup auta z CAT D

1olek

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Dublin
Witam

Troche poszukalem i poczytalem ale jednoznacznie nie znalazlem odpowiedzi poza tym ze CAT D to taka w ktorej ubezpieczyciel nie zdecydowal sie naprawiac auta. A minowicie chce zakupic uszkodzone auto z CAT D. W jaki sposob odzyskac dowod ? Jaka jest w ogole procedura postepowania z przywroceniem tego auta do ruchu, bo ze naprawic to normalne. Czy moza nim w ogole jechac jak mam tymczasowe ubezpieczenie ? Zamierzam go naprawic w PL gdzie dojedzie najprawdopodobniej na lawecie i potem wrocic nim na kolkach do IRE. Auto chce sobie przerejestrowac w Republice Irlandii wiec przekladka odpada.

Pozdrawiam i bede wdzieczny za pomoc.

anko1982

Początkujący
Punktów
0
Miasto
łódź
misiek czy to możliwe że auto z cat. d ma mot , myślałem że jest zabierany i trzeba roić przegląd vic ?
pozdrawiam

anko1982

Początkujący
Punktów
0
Miasto
łódź
dzięki , sam mam kolejne auto z cat. d ale tak jak poprzednie przyechało na lawecie i angielski przegląd nie był mi potrzebny . mam jeszcze pytanie odnośnie v5c kupiłem drugie auto z hbc i nie dostałem v5c. poprzednio miałem i znajomi którzy kupowali z hbc też zawsze dostawali . odzyskanie nie jest problemem zastanawiam się tylko dlaczego tak wyszło?:

anko1982

Początkujący
Punktów
0
Miasto
łódź
auto jest z cat d nawet wpisali na fakturze i wołami markerem na masce mam je juz u siebie jest naprawdę niegroźnie uszkodzone stąd moje zdziwienie

1olek

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Dublin
Koledzy uscislajac, jezeli kupuje auto z CAT D to sprzedajacy powinien mi dac dokument V5C, jezeli go nie ma to znaczy ze cosnkombinuje i auto ma inna kategorie niz D ?

guzik0802

Anglikomaniak
Punktów
15
Miasto
OSTROW WLKP
auto z kategoria d moze nie miec papierow bo np. wlasciciel nie oddal ich do ubezpieczalni. jezeli kupiles auto z kategoria d to na 100% dostaniesz v5c. mialem kiedys auto z kategoria d kupione zreszta na starym copart, universal salvage i po wyslaniu formy o v5c poinformowali mnie ze auto ma kategorie c i musze zrobic vic. po jednym telefonie i okolo 4tygodni universal odkrecil sprawe w ubezbieczalni i dostalem v5c

1olek

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Dublin
Mam jeszcze jedno lamerskie pytanie, jako ze mieszkam w IRE a tu jest troche inaczej jakie dokumenty powinienem dostac kupujac auto w UK ? Tylko V5C czy cos jeszcze ?

Punktów
0
Miasto
Tychy
Witam wszystkich. Mam takie autko z kat D tak twierdzi sprzedawca i tak widniało ogłoszenie. Sprzedający powiedział ze dowód jest do odebrania za granica i z tego tytułu niema żadnych opłat. (Mniejsza o nie) . Chciałbym auto zarejestrować ale niewiem od czego zacząć. Mam jakieś papiery z serwisów i jakiś dokument po angielsku z nr vin i pisze ze to kat D. Co dalej mam robić. Za wszelka pomoc z gory serdecznie wam dziękuje.

pawelgawel

Bywalec
Punktów
0
Miasto
123
Panowie szybkie pytanie:

Auto na aukcji kat D bez V5, bez road tax oczywiscie i MOT skonczyl sie w zeszlym miesiacu. Uszkodzenia to podarte tylne siedzenia.
Pytanie 1: Czy ubezpiecze takie auto bez v5, road tax i MOT?
Pytanie 2: majac ubezpieczenie ,poz zakupie auta z aukcji jesli zarezerwuje sobie przez internet MOT blisko domu, czy moge jechac tym autem wprost na przeglad powiedzmy 100km?
Wiem, ze wzgledem prawa UK nie ma zadnych przeciwskazan, ale jak to wyglada w praktyce? Jakies doswiadczenia lub zaslyszane historie?

Do góry Bottom