• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zakup "Anglika" w polsce

Punktów
0
Witam. Jestem zainteresowany kupnem auta z UK. Samochód został sprowadzony do Polski. W ogłoszeniu jest podane że posiada on dowód V5C. Sprawdzając na angielskiej stronie internetowej tablice rejestracyjne natknąłem się na następujące informacje:

✗ Untaxed
Expired: 04 November 2011
✗ No MOT
Expired: 22 March 2012
New keepers must get tax before using the vehicle.
Vehicle tax
Vehicle tax rate for vehicle
6 Month rate £156.75
12 Month rate £285.00
Vehicle details
  • Vehicle make RENAULT
  • Date of first registration 14 May 2004
  • Year of manufacture 2004
  • Cylinder capacity (cc) 1998cc
  • CO₂Emissions 209 g/km
  • Fuel type PETROL
  • Export marker No
  • Vehicle status Not taxed
  • Vehicle colour BLACK
  • Vehicle type approval M1
This vehicle can be taxed at a Post Office® branch that deals with vehicle tax without the V5C registration certificate.
Please be aware that if you have taxed, made a SORN or had an MOT in the last 5 days these details may not have updated. For further information on MOT’s please visit vehicle MOT page
If you think that the details on the vehicle record are incorrect please write to:
CCG
DVLA
Swansea
SA99 1BA
Please include the incorrect V5C registration certificate for amendment.

Teraz moje pytania... Czy V5C może być wydane bez notki o exporcie, czy źle zinterpretowałem informacje? Czy będę musiał sam coś uzupełniać/płacić/wysyłać? Czy jeśli kupię ten pojazd będę mógł go tylko przewieźć na lawecie do domu czy jest możliwość zrobić polski przegląd z adnotacją że nie przystosowany i wykupić miesięczne ubezpieczenie i wrócić na tzw. kołach? Chce tylko go przetransportować na swoją posesję i grzecznie czekać aż wejdzie ustawa o rejestracji w Polsce. Czy będą kłopoty z tym pojazdem?

Na koniec proszę Wszystkich forumowiczów o wyrozumiałość i pomoc. Jestem zielony i proszę o pomoc osób, które to być może przerabiały na własnej skórze. Dziękuję i pozdrawiam

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wioska :D
on 2 lata jeździł po polsce czy stał w krzakach ? :D

Punktów
0
Facet mówił że jeździ cały czas na miesięcznych ubezpieczeniach OC. Ale wracając do tematu.....

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
ale o co chozi ? masz dowod rejestracyjny i przegląd to kupuejesz ubezpieczenie i jedziesz, nie ma przeglądu to laweta i albo czekasz albo robisz przekładke, co cie obchodzi co napisane masz V5C piszesz umowe i tyle

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
Tu nie ma nic o eksporcie. tzn jest ze nie został zgłoszony eksport tylko tyle.
Jak chcesz zrobić przegląd jeżeli auto jest w UK ? w momencie zakupu sprzedający wyda ci V5C całe i wyśle kawałek o eksporcie, legalnie nie możesz nim jechać i raczej nie opłaci Ci się go taxowac i kupować chwilowego ubezp.
Lepiej załaduj go na lawetę i przewieź do siebie na posesje i czekaj taniej i legalnie bez kombinowania, w miedzy czasie załatw sobie przekładkę świateł oraz akcyze i vat.

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
No a potem czekaj tatka latka, bez problemu jak napisał mój przedmówca albo idź do WK po próbne tablice i wykup ubezpieczenie OC na cały rok.

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
Z postu wynika ze auto kupujesz w pl , przeglądu nie ma od 2 lat i facio sie bujał na przypale
bierz cale v5 lawete i grzecznie czekaj nie bedzie zadnych klopotów i nic nie musisz wypelniac wysylac

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wioska :D
najprościej kupić miesięczne OC i lecieć na kołach, a później najwyżej palić głupa jak pies dupnie.
o ile auto jest całe i sprawne to nie powinni ci urwać jaj za brak motu.

są przecież partyzanci co na wyklejankach jeżdżą i na miesięcznych OC....
a czasem się zdarzają i tacy co przychlastają polskie tablice do auta zzagranicy i tak jadą przez pół kraju żeby oszczędzić te parę złotych na tym OC.

Do góry Bottom