• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zakup anglika na części - jaka umowa?

mnet

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam wszystkich jest to mój pierwszy post.
Chcę kupić anglika na części. Jaką umowę powinienem podpisać ze sprzedającym?
Nie potrzebny mi dowód bo nie będę auta rejestrował. Z drugiej strony chciałbym mieć jakiś papier, żebym nie został posądzony o kradzież.
Jeśli kupie anglika od handlarza z dowodem V5 to czy nie bedę musiał płacić akcyzy?
Czy auta wystawiane do sprzedaży jako bez prawa rejestracji posiadają dowody rej.?
Reasumują chcę kupić, mieć jakiś papier dokumentujący pochodzenie i nie martwić się, że ten angol na mnie stoi. Może macie jakiś wzór umowy na taką okoliczność?

Pozdrawiam Marcin

vip-car

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Łódź
www.przekładki.pl
Umowa nie ma większego znaczenia jeżeli kupiłeś auto musisz zrobić opłaty celno karbowe bez znaczenia czy na części czy do rejestracji.

pablora

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radom
Czyli kupujemy samochód w Anglii (najlepiej kat. B), przywozimy do Polski, płacimy wszystkie opłaty (akcyza, nie wiem czy coś jeszcze) i rozkręcamy samochód na części. Ale co wtedy z papierami. Mamy przecież jakiś dokument zakupu (umowę, fakturę) i samochód nadal stoi na nas, choć w praktyce może już nie być po nim śladu. A jak sprawa ma się w przypadku zakupu samochodu na firme która zajmuje sie sprzedażą części. Jak ta strona wygląda od strony księgowości i opłat skarbowych. Jak "rozpisać" takie auto na części żeby móc wystawić FV na części (np. rozrusznik, skrzynia, drzwi).
Może ktoś na codzień zajmuje się takimi sprawami i mógłby wyjsnić te kwestie zarówno mi jak i innym uczestnikom forum.

marekctu

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bydgoszcz
tylko jak zdobędziesz dostęp do samochodów z CAT B nie mając firmy i potrzebnych licencji w UK? przewożąc te wraki będzie to transport odpadów transgranicznych? a co do sprzedażny można np samochód zważyć i sprzedawać na kilogramy:D:D

pablora

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radom
Firmę to chyba nie jest zbyt duży problem zarejestrować, gorzej pewnie z tymi pozwoleniami (jeżeli takowe są potrzebne). Ale to procedury nie obowiązują chyba przy zakupie auto z kat C?

Rob85

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Luton / Bydgoszcz
Panowie a jak wyglada sprawa przewozu samych czesci z UK do PL ?
Potrzebne sa jakies dokumenty ? Akcyzy rozumiem ze sie nie placi ?
JAk wyglada przeprawa promowa? Nie doczepia sie skad co i jak ?
Przewoz Sprinterkiem paru aut juz rozlozonych...
Dzieki z gory

slawekkawas

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
ŁÓDŹ
Mam prawo do kupowania z kategoria B . Troche bylo z tym problemu ale zarejestrowana odpowiednio firma w PL i jedno pozwolenie umozliwia mi takie zakupy .Chetnych zapraszam na priv.

oktawian

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Zielona Góra
To chyba nie miejsce na reklamę. I nie tylko Ty masz takie pozwolenia :)

zip08

Początkujący
Punktów
0
Miasto
pl
www.sprzedazczesci.info
jesli kupujesz anglika nawet na siebie to i tak nikt w pl o tym się nie dowie. angol zgłasza w swoim urzędzie, że się pozbył auta
i koniec. dopóki go nigdzie w pl nie zgłosisz to nikt ci tyłka nie będzie zawracał. no ale jeślichodzi o demontaż to już trochę inna sprawa.
sprzedaję części od 4 lat. przygotowałem zbiór przydatnych informacji na temat tej działalności.

mati101086

Nowy
Punktów
0
Witam mam kilka pytan odnosnie zakupu anglika i rozebrania go na czesci.
Mianowicie nosze sie z zamiarem zakupu takiego samochodu w UK i podroz nim na kolach do pl i tam go rozebrac na czesci wiem ze legalnie moga to robic tylko stacje demontazu pojazdu. Ale dajmy na to ze w garazu wyciagne interesujace mnie czesci a reszte moge sprzedac na zlom ? I co z dowodem rejestracyny i pozostalymi dokumentami pojazdu ?

Do góry Bottom