• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zabieram się za przekładkę E46 M3 2002

DAWID-BMW

Bywalec
Punktów
2
Miasto
włocławek
Mam pytanie kupiłem BMW M3 2002 COUPE E46 chcę go przełożyć samemu kieruję się słowami chcesz mieć dobrze zrobione zrób sobie to sam - rozerbałem kiedyś e39 całe na części jakieś pojecie mam narzędzia potrzebne do tego też

Otóż chciał bym sie zapytać o pierwsze kroki , co zrobić jako pierwsze auto mam całe jeżdżące i jeszcze nic nie rozerbane

Wiązkę wyciągnąc calutką i robić po za autem ?? czy robi się ją w lustrzanym odbiciu mozna ją jakoś przekręcić i dolutować co potrzebne i co za krótkie ?? oczywiście chciał bym zacząc już to robić na dniach jakies pare dni 5-7 i zaczynam

Zaczynać od przodu co robic ?? czy najpierw demontować wnętrze calutki prócz tylnej kanapy ?

Wszystkie prace będe fotografował i opisywał aby ułatwić komuśprace

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
495
Miasto
łódzkie
najpierw odłącz akumulator i pospuszczaj sobie płyny, klime itp. chłodzący jak masz zaciski na węże to nie musisz spuszczać nie będziesz później biegał 2 razy, a później demontuj wnętrze, tylna kanapa też do wyjęcia, wiązke możesz robić w aucie chyba że masz 2m to lepiej na stole

kristoff

Zaufany warsztat
Punktów
284
Miasto
Wrocław
Ja zaczynam od komory silnika.

Zdejmij wycieraczki, podszybie, silnik wycieraczek. Później możesz rozebrać "puszkę" na sterowniki, porozpinać sterowniki i zdemontować puszkę. Dokładnie poopisuj sobie przewody i kostki która gdzie była. Poświęcisz trochę więcej czasu ale zaoszczędzisz później przy składaniu.

Z drugiej strony masz serwo więc spuść płyn ze zbiorniczka i odkręć przewody hamulcowe (2 szt.)

Później zostaje wnętrze. Technika dowolna. ;) Tylko opisuj kabelki. ;)

Jak porozbierasz autko to w dalszych etapach też chętnie pomożemy.

Pozdrawiam.

DAWID-BMW

Bywalec
Punktów
2
Miasto
włocławek
Spoko przeowdy hamuclowe ze zbiorniczka czy z serwa ?? zauwazylem ze przy sterownikach tam gdzie komputery jest pompa dsc , wszystko po odpinać wszystkie przewoy hamuclowe ? za magiel jeszcze sie nie brać ?? bede robił krok po kroku zgodnie z waszymi wskazówkami , w tygodniu zaczne rozbierac wiec bede wklejał fotki ...

Szczerze nie wiedziałem co robić pierwsze ściągać magiel wnętrze itp a tu już cenne wskazówki DZIĘKI CHŁOPAKI ZA POMOC
aaaa i ważne sprawdzałem po numerach maglownice i podobne wszystkie pasują z E46 każdy silnik to prawda ?

W tygodniu chce zamówić wszystkie graty chyba że ktoś z was ma czarny komplet najlepiej z podlokietnikiem jak nie to dokupie ( lamp licznika i luster nie potrzebuje bede probowal ze swoich coś zdziałać ) ale to zostawmy na pozniej , gdyby ktoś miał przekładke prosze pisać , mam u siebie w okolicach ale nie ma podlokietnika tak i tak pewnie podjade jak nie znajde od kogoś ....

Ostatnia edycja:

zweckform

Zaufany warsztat
Punktów
249
Miasto
Grodzisk Mazowiecki
z lusterek nic nie zrobisz a do coupe są niestety dość drogie
maglownice we wszystkich są takie same

DAWID-BMW

Bywalec
Punktów
2
Miasto
włocławek
Ok napisałeś kolego o pinowaniu o co dokladnie chodzi zebym sie nie pogubil ?

I ważne dla mnie bo jak bede zamienial komputery na prawo i serwo na lewo to instalacje juz musze przedluzac z prawej do lewej do komputerow od wewnetrzen strony ? czy tego nie ruszam na razie ?

Ostatnia edycja:

kristoff

Zaufany warsztat
Punktów
284
Miasto
Wrocław
Najpierw rozbierz samochód. Za dużo informacji na raz Ci nie pomoże tylko namiesza w głowie. Rób etapami a pierwszy to rozebranie samochodu. Skup się teraz wyłącznie na tym. Jak skończysz ten etap to będziemy radzić dalej. :)

DAWID-BMW

Bywalec
Punktów
2
Miasto
włocławek
ciesze sie za pomoc i dziękuje ok wiec wracam do pierwszych wskazówek , te dwa przewody są przy serwie czy pompie dsc ?

Ostatnia edycja:

DAWID-BMW

Bywalec
Punktów
2
Miasto
włocławek
jeszcze pytanko pedaly musze kupic czy zostaja moje bo mam SMG i tam jest u mnie pedal jak w automocie jeszcze nic nie rozbieram od razu jak zaczne robię ładną fotogalerie krok po kroku u bede się dzielił relacjami , przygotowuje i nagrywam zestaw do przekladki i nie wiem czy typek ma dac mi pedal od gazu czy zostanie moj , a tak po zatym deska jest jednakowa sedan coupe , bo tunel kupie osobno bo duzo ludzi nie ma z podlokietnikiem a bez niego nie jezdzi mi sie komfortowo

DAWID-BMW

Bywalec
Punktów
2
Miasto
włocławek
U mnie jest hamulec i pedal gazu z automatu to jest skrzynia smg II , wiec mam kupic do tego sam pedał hamulca ?

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
495
Miasto
łódzkie
dobrze by było gdybyś kupił kompletną przekładke bo będziesz potrzebował kawałek ściany, później tego nie dokupisz po za tym kupując na sztuki wyjdzie drożej np. lusterka chodzą po 300-500 zł za szt a w przekładce je wytargujesz i druga rzecz w przekładkach dają pedały a na 99% swój zepsujesz przy demontażu, liste masz więc wydruk i szukaj,

GonnaWin

Bywalec
Punktów
0
dobrze by było gdybyś kupił kompletną przekładke bo będziesz potrzebował kawałek ściany, później tego nie dokupisz po za tym kupując na sztuki wyjdzie drożej np. lusterka chodzą po 300-500 zł za szt a w przekładce je wytargujesz i druga rzecz w przekładkach dają pedały a na 99% swój zepsujesz przy demontażu, liste masz więc wydruk i szukaj,
a czy lusterka trzeba koniecznie wymieniać? nie wystarczy w prawym obrócić trochę silniczek o parę stopni tak żeby lusterko "łapało" tył samochodu - czytałem, że jest to do zrobienia.
co masz na myśli, pisząc "wytargujesz przy przekładce"? w sensie trochę niższą cenę za lusterka? bo wątpię żeby ktoś dorzucił gratis :)

czapliniak

Anglikomaniak
Punktów
105
Miasto
Działdowo
Sory panowie ale temat robi się poprowadz mnie za rękę tato.
Większość rzeczy opisana w dziale przekładki opisy E46.
Chyba nie o to chodzi. Jak piszecie że kompletne pedały a ktoś ma automat i zadaje idiotyczne pytania czy potrzeba 3 czy wystarczą 2 to jakie jeszcze pytania padną do końca przekładki.
Hehe a ściana grodziowa potrzebna nie jest na wzór tylko żeby się po warsztacie walała...

Ostatnia edycja:

kristoff

Zaufany warsztat
Punktów
284
Miasto
Wrocław
Dawid napisz jaką masz kolorystykę wnętrza, kolor listew na desce i wyposażenie to postaram się pomóc w znalezieniu gratów do Twojego Coupe.

Do góry Bottom