• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Z angli do polski bez rejestracji

wojtas_60

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wyszków
Od dwóch lat przebywam w UK na studiach które mam ukończyć za trzy lata,dokładnie rok temu kupiłem w UK volvo s80 rocznik 2001 i tam też zarejestrowała go na mamę, która przebywa w Uk i na siebie jako współkierowcę.Samochód przez cały rok był używany w UK- był też w Polsce w czasie ferii zimowych.Na tegoroczne wakacje przyjechałem nim do Polski.Z uwagi na duże koszty trzymania samochodu w UK postanowiłem zostawić go w Polsce. W Angli zas przedstawić zaświadczenie że samochód został przetransportowany do Polski i tam bedzie używany.Obecnie wóz stoi w garażu,ubezpiecznie angieski kończy mu się w pazdzierniku.Mam zamiar zrobić w nim przekładkę i użytkować go w polsce.I tu mam kilka pytą:
1.Czy to że wóz będzie jeszcze parę miechów stał w Polsce do czasu załatwienia formalnoći celno komunikacyjnych nie wpędzi mnie w jakięś kłopoty urzedowe.
2.Od czego zacząć formalnoći (mama wróciła do polski ja dalej jestem na studiach) z zarejestrowaniem go w polsce.
Bardzo proszę o odpowiedz -sytuacja moja jak widać jest nieco skomplikowana,niemniej liczę na to,że wyjaśnienie jej na tym forum pozwoli podjąć właściwe kroki nie tylko mnie,ale taże innym którzy mają podobny problem.
Z góry serdecznie dziękuje i pozdrawiam moderatora i userów

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
1. Dobrze by bylo oplacic akcyze jak najszybciej to bys mogl spac spokojnie. Jezeli nie oplacisz a zlapia Cie na tym ze nie oplaciles to czeka kara.
2. Od oplacenia wlasnie akcyzy a nastepnie przerobienia :)

Twoja sytuacja wcale nie jest skomplikowana. Mozesz ewentualnie starac sie o mienie przesiedlencze (znajdziesz informacje na ten temat na forum) to wtedy unikniesz oplacenia akcyzy.

No i czemu pozdrawiasz moderatora a administratora juz nie :( Czuje sie odrzucony :krzeslo:

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
jeżeli nie zamieżasz auta sprzedawać co najmniej rok to mienie przesiedleńcze jest najlepszym rozwiązaniem ( zakładam s80 ponad 2 litry pojemność)
wyrejestruj auto w uk
w użędzie celnym spytaj jakie papiery musisz przedstawić w celu mienia ( w moim przypadku - dowód rejestracyjny na siebie, zaświadczenie z pracy że robiłem tam od dnia , do dnia. Dowód przesiedlenia do Pl np meldunek lub umowa przedwstępna o pracę w Pl) jeżeli będzie łatwiej możesz załatwiać to na mamę i na nią rejestrować
auto może śmiało stać kilka miechów tylko po przekładce a dokładniej przeglądzie zerowym masz krótki okres na opłacenie akcyzy, więc tak jak kolega napisał lepiej się z tym uporać wcześniej

wojtas_60

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wyszków
No tak-gapa ze mnie.Oczywiście pozdrawiam też admina forum.Dzieki za wyczerpującą i szybką odpowiedz.Jeśli mogę dopytam tylko.
Na pozostawienie auta zdecydowałem sie dosłownie 5 dni temu,do Polski wjechałem autem 22 czerwca 2009 pojutrze niestety wyjezdzam już do UK samolotem-co tak naprawdę mam zrobić z tą akcyza,jak się tlumaczyż przed urzędasem w UC.
Jeżli to możliwe powiedz mi co jest w moim przypadku z tym mieniem przesiedleńczym- zupełnie nie kumam o co w tym biega.Będę niezmiernie wdzięczny za odpowiedz.

wojtas_60

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wyszków
Wow! raz jeszcze wielkie dzięki za rozwinięcie tematu.Jestem już o wiele mądrzejszy w tym temacie ,a także w temacie mienia.Nie mniej czekam na opinie innych userów.Dodam tylko,że auto rejestrowałem w UK na swoją mame tylko ze względu na ulgi w opłaceniu ubezpieczenia.Krótko mówiąc właścicielem jest mama-ja natomiast widnieje w ubezpieczeniu jako drugi kierowca.Czy teraz coś w temacie sie radykalnie zmieni?Czy w polsce rejestrować auto na mamę ,czy też już na siebie?

** Dodano: 19-08-2009, 13:53 **
Mam pytanko do admina-może naiwne bo też jestem nowicjuszem w tematach na forum.
Otóż kilka godzin temu jakiś gościu upnąl mi odpowiedz w tym temacie dałem mu dodatkowe dane i wyszło,że temat mienia mnie nie dotyczy.Ale teraz wchodze na forum i widzę,że posty tego gościa i mój zniknęły.Co więc się stało?czy gościu się pomylił i usunął odpowiedz,czy też ja coś naknociłem,za co z góry ewentualnie przepraszam.

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Tamten gosciu zostal usuniety z forum za posiadanie kilku kont to i jego odpowiedzi tez zniknely. Poza tym gosciu ten wprowadzal Cie w blad, jak najbardziej masz szanse na mienie przesiedlencze bo spelniasz wszystkie warunki.
Zalatw sobie mienie przesiedlencze jak najszybciej i bedziesz mogl spokojnie spac.

Bolo96

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
EU
W sprawie na kogo rejestrowac auto to zalezy kto trzyma lepsze warunki w polskiej ubezpieczalni. Teoretycznie nabyles prawa znizkowe od Twojej mamy w UK i mozna je sciagnac z ubezpieczalni w UK i przedstawic w polsce jako chec kontynuacji dalszej bezszkodowej jazdy. Np. w Alliance Polska akceptuja uklad gdzie tata ma normalnie znizki 50% a syn 0% znizek i wlasnosc pojazdu stanowi np. 95% syn a 5% ojciec wtedy mozecie kozystac na to auto ze pelnej znizki ojca.

Tak, jak mowili poprzednicy. Ruszylbym odrazu do procedury mienia przesiedlenczego [jesli nie masz zamiaru go sprzedawac w ciagu najblizszych 12 miesiecy], bo ten czas 12 miesiecy bedzie sie liczyl od zaraz a nie od jakiegos przyszlego terminu.

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
jest jeszcze sprawa udowodnienia przesiedlenia ( tak jest w moim urzędzie ), pisałes że mama już przyjechała do Polski więc pewnie będzie to łatwiej zrobić na nią, chyba że potrafisz udowodnić swoje przesiedlenie do Pl ( studiów jeszcze nie skończyłeś prawda ?)

wojtas_60

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wyszków
smarsw powiedział:-cytat."jest jeszcze sprawa udowodnienia przesiedlenia ( tak jest w moim urzędzie ), pisałes że mama już przyjechała do Polski więc pewnie będzie to łatwiej zrobić na nią, chyba że potrafisz udowodnić swoje przesiedlenie do Pl ( studiów jeszcze nie skończyłeś prawda ?"
No cóż -studia ukończyłem.Wyjechałem powtórnie do UK ze swoją dziewczyną, która obecnie jest na trzecim roku filologi w Oxford uniwersity.Czekam na kolejne wypowiedzi.

Do góry Bottom