Od dwóch lat przebywam w UK na studiach które mam ukończyć za trzy lata,dokładnie rok temu kupiłem w UK volvo s80 rocznik 2001 i tam też zarejestrowała go na mamę, która przebywa w Uk i na siebie jako współkierowcę.Samochód przez cały rok był używany w UK- był też w Polsce w czasie ferii zimowych.Na tegoroczne wakacje przyjechałem nim do Polski.Z uwagi na duże koszty trzymania samochodu w UK postanowiłem zostawić go w Polsce. W Angli zas przedstawić zaświadczenie że samochód został przetransportowany do Polski i tam bedzie używany.Obecnie wóz stoi w garażu,ubezpiecznie angieski kończy mu się w pazdzierniku.Mam zamiar zrobić w nim przekładkę i użytkować go w polsce.I tu mam kilka pytą:
1.Czy to że wóz będzie jeszcze parę miechów stał w Polsce do czasu załatwienia formalnoći celno komunikacyjnych nie wpędzi mnie w jakięś kłopoty urzedowe.
2.Od czego zacząć formalnoći (mama wróciła do polski ja dalej jestem na studiach) z zarejestrowaniem go w polsce.
Bardzo proszę o odpowiedz -sytuacja moja jak widać jest nieco skomplikowana,niemniej liczę na to,że wyjaśnienie jej na tym forum pozwoli podjąć właściwe kroki nie tylko mnie,ale taże innym którzy mają podobny problem.
Z góry serdecznie dziękuje i pozdrawiam moderatora i userów
1.Czy to że wóz będzie jeszcze parę miechów stał w Polsce do czasu załatwienia formalnoći celno komunikacyjnych nie wpędzi mnie w jakięś kłopoty urzedowe.
2.Od czego zacząć formalnoći (mama wróciła do polski ja dalej jestem na studiach) z zarejestrowaniem go w polsce.
Bardzo proszę o odpowiedz -sytuacja moja jak widać jest nieco skomplikowana,niemniej liczę na to,że wyjaśnienie jej na tym forum pozwoli podjąć właściwe kroki nie tylko mnie,ale taże innym którzy mają podobny problem.
Z góry serdecznie dziękuje i pozdrawiam moderatora i userów