• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wypadek anglikiem w Polsce

konrad01

Nowy
Punktów
0
Miasto
Toruń
Witam, mam pytanie, jak wygladają sprawy, gdy spowoduje się wypadek anglikiem na terenie RP? Chodzi mi głównie o pokrycie szkody. Z góry dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
O jakich okolicznosciach mowisz? Musisz podac wiecej danych, czy auto zarejestrowane w UK, czy auto ma oplacony TAX w UK, czy auto jest ubezpieczone w UK normalnie czy na krotkoterminowo. A moze auto jest wyrejestrowane w UK, albo bez TAXU albo bez MOTU?

Musisz podac wiecej danych inaczej nikt Ci na to pytanie nie odpowie.

konrad01

Nowy
Punktów
0
Miasto
Toruń
Nie wiem jak dokładnie z tym ubezpieczeniem, ale auto zarejestrowane w UK. Chodzi mi o procedury związane z policją, tzn. jechał ktoś nie swoim autem, anglikiem i spowodował wypadek, jakie będą tego konsekwencje? Tzn co grozi kierowcy takiego auta? Pozdrawiam

KubaTST

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
TST/KR
jeśli jechałeś nie swoim autem czyli czyimś anglikiem to on wtedy nie ma ubezpieczenia (no chyba że ta osoba ma wykupione ubezpieczenie na to auto wtedy jest szansa) więc z własnej kieszeni trzeba pokryć szkodę, natomiast jeśli ktoś jedzie swoim anglikiem ubezpieczonym w UK to wtedy jest pewnie szansa że ubezpieczenie wypłaci ale jak z tym to już nie wiem... wydaje mi się że to tak działa :)

Patman

Bywalec
Punktów
0
Miasto
zgorzelec
wyplaci jak wczesniej wykupiles sobie insurance na Europe. cos jak nasza stara zielona karta.

olcik6

Nowy
Punktów
0
Miasto
gdansk
Witam wszystkich. Zwracam sie o pomoc- Jezeli auto na UK blachach, bez road taxu i bez MOTu zostanie uszkodzone z winy innego kierowcy polskiego (posiadajacego AC albo OC) w Polsce to jaka jest procedura odszkodowania?

Samochod UK jest do kasacji, podobno wyplacaja warotsc pojazdu wg modelu i roku produkcji (kto to wyplaca? ubezpieczalnia sprawcy czy ubezpieczalnia w UK?)

Czy istotne jest to czy poinformowana zostala ubezpieczalnia w UK o wyjezdzie do Pl (czy oni tam w uk wogole biora udzial w calej procedurze ubezpieczeniowej jezlei wypadek spowodowany nie z mojej winy i nie w uk?)

No i najwazniejsza kwestia- jak istotny jest wazny MOT? czy to jest sprawdzane przez ubezpieczalnie sprawcy w Pl czy nie?

Bardzo dziekuje za odpowiedzi.

slawekkawas

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
ŁÓDŹ
Pierwszą rzeczą ,ktora ubezpieczalnia sprawcy kolizji drogowej robi zanim przystapi do ogledzin jest zebranie materialow dowodowych w postaci dokumentacji pojazdu ,ktora posiadasz oraz dokumentacji osobowej.
Tak wiec , musisz miec dowod rejestracyjny (np.V5) , wazne ubezpieczenie ( w UK lub PL ),wazny przeglad techniczny ( w tym przypadku MOT),wazne prawo jazdy odpowiedniej kategorii (B) oraz byc trzezwym........ ,road tax nie musi byc wazny ,(mozesz go nie miec) jesli do kolizji doszlo poza UK.
Jesli wszystkie te warunki sa spelnione , mozesz byc spokojnym o to ze papiery masz w porzadku.
Nastepnie dochodzi do ogledzin ,
ktorych celem jest ustalenie wielkosci odszkodowania ,
ktore zostanie ci wyplacone...badz nie...
Wszystko zalezy od tego czy nie ma istotnego problemu:
NP. BRAK WAZNEGO PRZEGLADU TECHNICZNEGO - W TYM PRZYPADKU MOT-u ,
jesli auto takiego nie posiada, a jest starsze niz 3 lata ,to ubezpieczalnia PIENIEDZY NIE WYPLACI.
Jedna rubryka w KAZDYM druku zgloszenia szkody to :
DATA WAZNOSCI PRZEGLADU TECHNICZNEGO
i to jest sprawdzane tak samo jak to czy poszkodowany ma prawo jazdy.......

olcik6

Nowy
Punktów
0
Miasto
gdansk
dziekuje za odpowiedz,
prosze jeszcze o info w sprawie mozliwosci wykonania przegladu w polsce. zdaje sobie sprawe ze nie bedzie to MOT ale zakladajac, ze bede poruszac sie tylko i wylacznie po polskich drogach- czy i gdzie mozna zrobic taki przeglad? no i czy jest to rownoznaczne z takim prawdziwym przegladem technicznym- w sensie,
czy w przypadku kolizji nie posiadajac MOTu zrobionego w UK a posiadajac przeglad zrobiony w Polsce (zdaje sobie sprawe,ze moze byc w nim zawarte info o nieprawidlowej pozycji kierownicy) takowy przeglad liczy sie jako "wazny" i ubezpieczalnia polska to uwzgledni czy nie. Ponowie jedno pytanko z poprzedniego posta- czy w przypadku kolizji nie z mojej winy ubezpieczalnia w UK ma jakikolwiek udzial w calej procedurze czy nie? Bo wg prawa UK nie posiadajac ich MOTu auto nie moze byc ubezpieczone/ albo nawet ubezpieczenie nie jest wazne.

matik43

Użytkownik zbanowany
Punktów
6
Miasto
wolbrom
zrób se w niemczech badanka tam robia bez problemu dla aut z kera po prawej:gora:

slawekkawas

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
ŁÓDŹ
zrób se w niemczech badanka tam robia bez problemu dla aut z kera po prawej:gora:
Prowadzilem ostatnio korespondencje mailową ze stacja DEKRA z Frankfurtu nad Odra i odpowiedzieli ze robia tylko badania pojazdow zarejestrowanych w Niemczech....... Moze ktos ma inny sprawdzony namiar w Niemczech ?

Do góry Bottom