• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wyjazd na stałe do UK. Zakup auta/busa do przeprowadzki lepiej w PL czy UK?

Punktów
0
Miasto
Siedlce
Witam,
Pod koniec roku wyjeżdzamy do UK całą rodziną na stałe.
Aby przewieźć całe mienie zamierzam kupić "blaszaka", np.
http://moto.allegro.pl/mercedes-sprinter-311-cdi-anglik-v5c-2004-igla-i1309336029.html.
W związku z powyższym mam kilka pytań:
- czy takie auto kupić w PL (by oszczędzić sobie drogi i szukania sam w UK czy może dobrze byłoby pofatygować się tam)?
- jakie auto/markę kupić (by ew. móc je później sprzedać wiele nie tracąc - VW, Mercedes, Renault, inne)?
- jak z ubezpieczeniem?
- i czy w ogóle warto rozważać ten pomysł?
Proszę o odpowiedź i ew. sugestie. Może ktoś z Was był już w podobnej sytuacji (jak sobie poradził)?
P.S. I odnośnie dok. "V5C". Co on oznacza? Czy nie jest to aby auto powypadkowe?
Dziękuję za odp i pozdrawiam.

morghul

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stargard Szczeciński
To może się jeszcze kolego pochwal na jakie auto się zdecydowałeś ku wiedzy potomnych ;).

Mnie sprawa ciekawi w drugą stronę. Prawdopodobnie będę przenosił siostrę z dobytkiem z Londynu do Polski. Wymyśliłem sobie że kupię tam busa a w PL przełożę i sprzedam z zyskiem. Tylko ak naprawdę nie wiem jak się zapatrują na przekładane busy z UK ludzie w kraju. Jest szansa dobrze sprzedać takie auto? Przekładkę zrobiłbym sam. Chodzi o dostawczaka w cenie do 2000 funtów.

adambiker

Anglikomaniak
Punktów
5
Miasto
stalowa wola/irlandia
co do ceny 2000 funtow to na dostawczaka nie wiele bym powiedzial, zalezy jeszcze wjakim stanie chcesz go kupic, i jaki to ma byc czy mercedes czy transit czy trafic badz vivaro, gabaryty wchodza w gre i stan techniczny auta, no i rocznik.

morghul

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stargard Szczeciński
Tak naprawdę nie wiem jaki. Ważne dla mnie to to żeby łatwo można go było po przekładce w PL sprzedać i żeby sama przekładka nie była zbyt pracochłonna. Z tego co się orientuje to sprinter i lt są dość proste w przekładce i popularne. Wiem że 2000f to nie majątek ale tyle mam i w takiej kwocie zakupu musiałbym auto znaleźć. Myślałem o raczej aucie średnio wysokim i średnio długim. Jeśli orientujesz się w tym co łatwo byłoby sprzedać w Polsce to bybym wdzięczny za podpowiedź. Stan chce kupić najlepszy jaki znajdę w tej cenie, będę szukał auta w londynie i okolicach.

adambiker

Anglikomaniak
Punktów
5
Miasto
stalowa wola/irlandia
wiekszosc busow latwo sie pzreklada bez wiekszej ingerencji w blacharke, renault master tez jest latwy no i francuz a francuzy w UK sa tanie.

Do góry Bottom