• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wpis w DR RHD

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
Wpis taki jest niezgodny z prawem i jest pospolitym przestępstwem, jak urzędnik wpisuje bzdury bo zasłania się nieistniejacym przepisem to nie umniejsza jego braku kompetencji.
Kiedyś pani gwiazda wpisała mi adnotacje pojazd zasilany gazem i uznała że to nie problem, tym bardziej że rodzaj paliwa on... Zadzwoniłem na policję i zapytałem co zrobią podczas kontroli, pan generał wytłumaczył pani że popełnia przestępstwo wobec dokumentów i za to grozi kara, po czterech tygodniach miałem nowy dowód. Może warto tym sposobem.

Dobrzan

Początkujący
Punktów
0
Tak więc pójdę i zapytam czy słyszała kiedyś jak brzmi art. 271 KK. Ciekaw jestem i to bardzo co mi odpowie. Zobaczymy, jak tylko coś się dowiem napiszę tutaj.

przemyslawn

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Proponuję napisać odwołanie. Wydział komunikacji wydaje decyzję o rejestracji pojazdu, na decyzji jest napisane ile czasu mamy na odwołanie (zapewne 7 lub 14 dni). W odwołaniu od decyzji proszę napisać, że w dokumencie znajduje się wpis, który jest niezgodny ze stanem faktycznym, gdyż pojazd posiada kierownicę po lewej stronie i proszę zażądać jego usunięcia. Proszę jednocześnie nadmienić, że w przypadku negatywnego rozpatrzenia odwołania zostanie skierowany do prokuratury wniosek o wszczęcie postępowania z art. 271 kk i 231kk przeciw urzędnikowi który dokonał rejestracji pojazdu. Wydział komunikacji ma obowiązek ustosunkować się do odwołania i albo wpis zostanie usunięty, albo powołają się na bzdurne paragrafy, którymi się kierują i odmówią usunięcia wpisu, wtedy będziesz miał podstawę żeby złożyć do prokuratury zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa przez funkcjonariusza publicznego

Dobrzan

Początkujący
Punktów
0
Byłem już w urzędzie, po prostu nie poszedłem do tych starych prukw niezdarzonych tylko do takiego ogarniętego ziomeczka, sam mówi że to jakiś absurd i że wpisu w dowodzie miał nie będę ;) także jednak są urzędnicy którzy mają coś w głowie. Pozdro!

mario3532

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zamość
Witam wszystkich forumowiczów. Postanowiłem zabrać głos w sprawie rejestracji. W niedługim czasie czeka mnie wizyta w WK... ciekawe jak to będzie wyglądało w moim urzędzie...

Podstawa wprowadzająca zapis, o który toczy się spór:

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury i Rozwoju z dnia 21 kwietnia 2015 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych czynności organów w sprawach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach

Data ogłoszenia: 2015-05-14
Nazwa dziennika: Dziennik Ustaw
Rok: 2015
Pozycja: 670
/.../ cyt.
„KIEROWNICA PO PRAWEJ STRONIE” – dotyczy pojazdu sprowadzonego z terytorium państwa
członkowskiego, rejestrowanego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jako:
– konstrukcyjnie przystosowany do ruchu lewostronnego (z kierownicą umieszczoną po prawej
stronie pojazdu) albo
– konstrukcyjnie przystosowany do ruchu lewostronnego (z kierownicą umieszczoną po prawej
stronie pojazdu), który został następnie przebudowany i przystosowany do ruchu prawostronnego
(z kierownicą umieszczoną po lewej stronie pojazdu).”;
/.../

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
To bubel prawny, te samochody podobnie jak wszystkie auta rejestrowane na terenie UE, są konstrukcyjnie przystosowane do ruchu prawostronnego i lewostronnego.

plooscva

Początkujący
Punktów
0
Bubel nie bubel, dura lex, sed lex. Właśnie odbiłem się od okienka, bo chciano mi umieścić tego typu adnotację.
Ktoś wyżej napisał o odwołaniu. Wg mnie to nie przejdzie, bo przepis jest przepis. Chyba, że ktoś wklei definicje 'konstrukcyjnego przystosowania do ruchu takiego czy takiego'?
Czy ktoś w Warszawie rejestrował pojazd i nie dostał tego wpisu ? Jeśli tak, to niech się pochwali gdzie?

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
Jak dziecko, czy Diagnosta wpisał w uwagach że auto było przerabiane??? przepis mówi wyraźnie,, auto przystosowane do ruchu lewostronnego, następnie przerobione... Ktoś w okienku jest jasnowidzem i wie że auto było przerabiane? jeśli Diagnosta nic nie wpisał,to znaczy że nie było przerabian, a ma kierownicę po lewej stronie. Tyle w temacie.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
Im wyższe szkoły pokończone tym mniej zaradności życiowej, jak baranki do rzeźni, nie długo sobie dacie stempelki na czole przybijać, przeczytaj powyższy post jeszcze raz i jeszcze raz, rozumiesz już ? zaświadczenia z warsztatu o przekładce opinia rzeczoznawcy wpisy w dowód i inne bzdety a wystarczy LHD z V5C taki kupiłem

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
I tej wersji się trzymać do upadłego. Tym bardziej że w żadnym dokumencie nie ma wzmianki o przekladce.

plooscva

Początkujący
Punktów
0
Więc tak. Postanowiłem się wymeldować. Na Wiktorskiej Cesarzowa Urzędu ma własne przepisy.
Byłem dziś chcąc uniknąć wpisu w dowodzie o 'prawej' kierownicy.
Nie da się. Jeżeli mam samochód z Anglii, to automatem dostaję wpis o RHD. A jeżeli twierdzę, że przyjechałem autem bez przeróbki, to poprosimy o opinię rzeczoznawcy (nie ma słowa o tym w przepisach, ale co tam!). Oni po prostu mają w du*. Jest przepis i oni muszą. Nie mamy Pańskiego płaszcza i co nam Pan zrobi?

Pozostaje czekać, aż Cesarzowa Urzędu odejdzie na zasłużoną emeryturę. Tymczasem Wydział na Wiktorskiej jest dla anglików spalony.

michal0124

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Bydgoszcz
Poszukaj w swojej okolicy jakiejs firmy która zajmuje sie załatwianiem dokumentów do rejestracji oraz sama rejestracja (piszesz upowaznienie i rejestruja za Cb). Oni bardza często maja znajomości w wydziałach komunikacji i moze ci pomogą to załatwić.

Dobrzan

Początkujący
Punktów
0
Znajomy ostatnio został zatrzymany w Niemczech przez policje, oczywiście samochód po przekładce a wpis w dowodzie rejestracyjnym "KIEROWNICA PO PRAWEJ STRONIE". Oczywiście skończyło się nie ciekawie, policjant uznał że wpis nie zgadza się ze stanem faktycznym pojazdu, pojazd został odholowany na parking policyjny. Ogólnie sprawa bardzo nieprzyjemna i straty w tysiącach euro. Ciekawe jestem kto za to odpowie, polecam nękać telefonami i wizytami naczelników wydziałów komunikacji które wpisują ten bubel do dowodu i zarządać wydania nowego dowodu bez wpisu lub oświadczenia że pokryją wszelkie koszta związane z tym wpisem w razie zatrzymania pojazdu przez policje za granicą. Bo o ile w polsce mogą znać te durne przepisy a w ostateczności zabiorą nam dowód rejestracyjny to za granicą nie będą się zastanawiać nad tym burdelem prawnym tylko laweta i pojazd na parking. Mało tego, byłem nawet z ciekawości u znajomego policjanta który powiedział że od strzała zatrzyma taki dowód rejestracyjny i pojazd skieruje na przegląd. No a jak wiadomo pojazd przejdzie przegląd jak będzie miał kierownice po prawej stronie. Przecież to jest chore... Nękajcie tych idiotów w urzędach bo problem największy ma kierowca nie jakiś kretyn w urzędzie pozbawiony myślenia i działający na szkodę obywatela. Dziwne że w jednych miejscach da się załatwić wszystko bez problemów bo są tam mądrzy i myślący ludzie a gdzie indziej nawet nie ma o czym gadać. A i ubezpieczyciel oblicza składkę na podstawie wpisu w dowodzie więc to kolejna rzecz. W razie kolizji jestem pewien że będą robić problemy z wypłatą odszkodowania. A tak w kwestii ustawy to brak mi określeń na człowieka który to podpisał. Wystarczyło dodać BYŁA PO PRAWEJ STRONIE lub że POJAZD PO PRZEKŁADCE. Jak ktoś jeździ za granice to polecam iść i wywalczyć w urzędzie komunikacji dowodu bez wpisu.

damiank99

Uczestnik
Punktów
3
powiem tak w końcu musiało do czegoś takiego dojść bo to jest bubel prawny... Współczuję wszystkim,którzy mają taki wpis w swoim dowodzie po przekładce a ten znajomy będzie teraz musiał to jakoś wyjaśniać więc sprawa nieciekawa... U mnie na szczęście wpis się zgadza ze stanem faktycznym ale anglika nie przekładałem więc jest jak najbardziej w porządku.

Olszidawid

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Konin
Witam u mnie w Koninie też dostałem taki wpis zrobiłem awanturę w urzędzie byłem u kierownika i na końcu powiedzieli że jak mi nie pasuje nie muszę rejestrować auta....

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
Powiedz im że jak nie chcą pracować uczciwie, to niech zaczną kraść.

Olszidawid

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Konin
To są jaja Przeczytali mi tą ustawą co ktoś tutaj napisał że było Uk i że musi być taki wpis a ja w zaparte że to było z UK ale kierownica z dobrej strony... Spieszylo mi się bo auto musiałem zarejestrować gdyż je sprzedałem i Kupiec się uparl że chce kupić auto zarejestrowane ale teraz będę rejestrowal dwa auta jak się skończą przekładać i nie odpuszczę im tego... Jak może być wpis kierownica z prawej strony jak jest z lewej to tak jak bym miał w dowodzie osobistym że jestem kobietą a ja nie jestem hehehe. Pozdrawiam

Siara79

Bywalec
Punktów
1
Jak dziecko, czy Diagnosta wpisał w uwagach że auto było przerabiane??? przepis mówi wyraźnie,, auto przystosowane do ruchu lewostronnego, następnie przerobione... Ktoś w okienku jest jasnowidzem i wie że auto było przerabiane? jeśli Diagnosta nic nie wpisał,to znaczy że nie było przerabian, a ma kierownicę po lewej stronie. Tyle w temacie.

I tu sie mylisz Mazurek bo w moim przypadku nie interesowało kierownika czy jest wpis w uwagach czy go niema podstawa dla niego był " angielski dowód rejestracyjny"

Do góry Bottom