• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

wątpliwość związana z dowodem rejestracyjnym

bunia0104

Nowy
Punktów
0
Witam,

ojciec zakupił w Polsce Mercedesa Sprintera - anglika. Auto kupił przez pośrednika, ale fakturę ma z firmy Iver comercial sales z anglii. Przy zakupie otrzymał od Polaka dowód rejestracyjny, tyle że nie jest wypełniony ani przez sprzedającego(firma widocznie musiała być pośrednikiem), ani przez ojca. Na dowodzie jest napisane, że ojciec powinien otrzymać tylko rubrykę 10, ale ma prawie cały dowód (bez rubryki 9). Czy nie wydaje się to podejrzane? Ojciec przymierza się do zrobienia przekladki oraz rejestracji auta w kraju. Czy mogą być problemy z rejestracją?

Dodam jeszcze, że w dowodzie jest wpisany inny właściciel, niż ten od którego ojciec kupował auto

guzik0802

Anglikomaniak
Punktów
15
Miasto
OSTROW WLKP
z rubryka 10 w polsce nic nie zrobisz, jezeli masz caly dowod to wiesz jak ona wyglada. jezeli doczytales cos na temat rubryki 10 to proponuje przeczytac tez na rubryce 11 co tam pisze i wtedy bedzie wszystko jasne. co do faktury to jak nie jest na ojca to on nie jest wlascicielem auta. otrzymal od sprzedajacego fakture lub umowe na siebie??

bunia0104

Nowy
Punktów
0
Ojciec ma fakturę wystawioną na siebie, tylko wystawił ją, nie właściciel wpisany w dowodzie tylko przez handlarz z UK. dowód rejestracyjny jest komplety - nie ma tylko sekcji 9. Pozostałe sekcje(8 i 11) są puste. Czy nie powinien jeszcze otrzymać jakiejś umowy między właścicielem wpisanym w dowodzie a handlarzem? Dodam tylko, że auto kupił od Polaka, jego nie ma w żadnych dokumentach, wygląda to tak jakby ojciec kupił auto bezpośrednio od handlarza z UK. Nurtuje mnie to czy da radę zarejestrować to auto, czy może ktoś go oszukał. Dodam, że ten Polak sprzedał 5 takich samochodów w Polsce. Jest to auto dostawcze, nie musiał płacić za nie akcyzy.

guzik0802

Anglikomaniak
Punktów
15
Miasto
OSTROW WLKP
wydaje mi sie ze tato ma wszystko dobrze zalatwione do rejestracji. dziwne sa tylko twoje pytania, doczytales ze powinna zostac tylko sekcja 10 (napisana malymi literkami) a nie doczytales ze gosciu wpisany w dowod nie musi byc wlascicielem auta???

bunia0104

Nowy
Punktów
0
Czyli rozumiem, że nie potrzebuję żadnego dowodu na to że gościu kupił czy przejął auto od właściciela wpisanego do dowodu? Niestety ojciec w szpitalu i wszystko na mojej głowie, a nie do końca się na tym znam.. Czyli mając fakturę od handlarza, dowód rejestracyjny(na innego gościa), niewypełniony, zrobiony przegląd po przekładce i wykupione ubezpieczenie nie powinno być problemu z rejestracją?

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wioska :D
po co komplikować sobie życie ?
napisz umowę między twoim ojcem , a właścicielem z dowodu i pójdzie bez problemów

GrzesNeO28

Nowy
Punktów
0
Miasto
Manchester/Dębica
Też miałem FV od Angola, kupowałem auto przez Trade Center i tak jak przez komis, dostajesz caly dowod rej na poprzedniego wlasciciela, tlumaczysz FV, dowód, ew. jak sie czepią piszesz umowe PL-ENG i nie ma zadnych problemow. Wiem z autoautopsji, bo sciagalem moją ukochaną e46, pozdrawiam.

PS: w przypadku jesli urzad bedzie robil problemy,pozostaje jedna opcja, wez znajomego jakiegos, uzupelnij rubryke NEW KEEPER swoimi danymi i podpisem i wyslij do znajomego, on na poczcie za darmo zlozy Ci V5C, miesiac czekania, odsylka i masz dowod na siebie, ale musi podac swój Angielski agres, taki, zeby ten dowod dostal do reki, nie polski, bo do polski nie przyśla.

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
Tak jak radzi holips wzór umowy z forum polsko angielskiej pobierz i wypisz z obecnym włascicielem na v5 to najprostsze rozwiazanie

Do góry Bottom