• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW Passat B5 - dowód V5 lub V5C

Macko1402

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bydgoszcz
Witam, przymierzam się do zakupu samochodu przywiezionego z UK przez rodaka tam mieszkajacego. Samochód jest zarejestrowany na niego i posiada dowod V5. Póki co do przyszłego roku nie planuję robić mu "przekładki" ze względu na to, że coraz głośniej mówi się o tym iż będzie można normalnie "angliki" rejestrować. Oglądałem też podobnego z dowodem V5C związku z tym mam kilka pytań:
- czy to prawda, że w przypadku kontroli przez policję po okazaniu dowodu V5C samochód zostanie odholowany, a V5 nie?
- z którym dowodem będzie mniej papierologi i latania po urzędach w celu rejestracji?
- czy przebieg rzędu 110 tys. mil jest realny w samochodzie z 2002r. (to pytanie głównie do osób, które przebywają na wyspach dłuższy czas i przemieszczają się tam samochodami).

Macko1402

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bydgoszcz
Ok dzięki, a mam jeszcze tylko jedno pytanie, o którym wcześniej zapomniałem: jak wygląda sytuacja z ubezpieczeniem takiego auta? Czy konieczne już przerejestrowanie pojazdu na siebie (co za tym idzie przekładka itp.) czy wystarczy umowa kupna sprzedaży? Jeśli istnieje taka możliwość to gdzie ewentualnie polecacie ją wykupić?

czapliniak

Anglikomaniak
Punktów
105
Miasto
Działdowo
Ubezpieczenie polskie na 30 dni poźniej rejestracja.Wszelkie inne metody to obchodzenie prawa i przy stłuczce mogę Cię bardzo dużo kosztować.
Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę...

adsik

Anglikomaniak
Punktów
16
Miasto
Mazowsze
czapliniak, nie ma co Cię poprawiać. Taka prawda.

Jeśli chcesz jeździć anglikiem z w pełni ważnym ubezpieczeniem to jedynie przez 30 dni, jeśli masz ważny też przegląd. Później ubezpieczenie to jedynie kwitek, przydatne przy kontroli policji itp. Ale jeśli chodzi o stłuczkę to możesz mieć problem po tym czasie.
A do wykupienia oc na anglika potrzebujesz:
-Angielski dowód, V5C ja zawsze miałem
-Umowę kupna sprzedaży
-I teraz od jakiegoś czasu chcą MOT/przegląd jak ubezpieczam angliki

Macko1402

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bydgoszcz
adsik w jakiej firmie ubezpieczałeś i ile płaciłeś jeśli można wiedzieć? Rozumiem, że nie ma różnicy czy to V5 czy V5C?

lisekexeter

Anglikomaniak
Punktów
10
Miasto
WML
Ubezpieczenie pzu 49zl miesiac,w kazdej innej firmie cena prktycznie identyczna.

czapliniak

Anglikomaniak
Punktów
105
Miasto
Działdowo
ADSIK wiesz że po miesiącu to ubezpieczenie może mieć inne przeznaczenie.
Np. jak zabraknie Ci papieru.
Nie o tym jest temat.
U każdego obezpieczyciela kupisz na rok tylko po miesiącu mają Cię tam gdzie ten papier...

Macko1402

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bydgoszcz
Dzisiaj byłem w PZU i usłyszałem, że mi nie ubezpieczą, dopiero po przekładce.

Macko1402

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bydgoszcz
Nie, pytałem o ubezpieczenie na miesiąc. Ktoś zna może ewentualnie inną firmę gdzie takie ubezpieczenie nie będzie problemem?

lisekexeter

Anglikomaniak
Punktów
10
Miasto
WML
idz do agencji takiej co sa wszystkie ubezpieczalnie w jednym miejscu tam wyjdziesz z ubezpieczeniem

Macko1402

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bydgoszcz
Dzisiaj udało mi się załatwić OC, ale o dziwno nie w żadnej agencji oferującej wszystkie firmy a PZU! W żadnej firmie nie chcieli mi ubezpieczyć i z rezygnacją wysłałem zapytanie o OC przez stronę PZU. Po jakiś 2 godz. oddzwonił do mnie miły Pan i wypytał o kilka rzeczy a następnie skierował mnie do placówki PZU w jakiejś małej mieścinie nieopodal (co było dla mnie dziwne - gdyż w Bydgoszczy jest ich kilka/naście) i tam po napisaniu podania o ubezpieczenie sprzedano mi je na 6 miesięcy za 440zł :) Tak tak, wiem że po miesiącu jest ono teoretycznie nic nie warte ale wtedy planuję zrobić już przekładkę.

Do góry Bottom