panowie jest możliwość zarejestrowania auta w PL, które w GB posiada kat C i nie trzeba robic MOTu.
należy wysłac lub przefaksować wypełniony formularz v756 do DVLA (nic sie nie płaci), na podstawie którego odsyłaja (na adres angielski) dokument v561, na który w PL KAZDY urzad musi zarejetrować auto. takie są wytyczne, ze auto z Angli musi posiadać V5 (dowód rejetracyjny GB) lub dokument V561 (dokument na export). jednaik trzeba podpisac papier ze auto nie bedzie nigdy wiecej rejetrowane w GB, co raczej logiczne ze nie bedzie
wysyłając do DVLA formularz v62 oni odeslą dokument v963, na który w polsce nie zarejestrują auta bo jest na nim napisane ze na ten dokument nie można zarejstrowac samochodu, acz kolwiek czytałem ze niektórym sie udawało
i WAZNE. półki wiadomo ze v5c jest w angli to mozna jeszcze je odzyskac, np zrobiąc wczesniej w angli MOT, tak jak wczesniej pisano za 40 Funtów, ale trzeba byc tam juz naprawionym autem, co ciekawe auto może być juz przełożone, aby było sprawne i nr wszystkie sie zgadzały, bo głównie o to chodzi.
natomist jesli juz wysle sie do DVLA formularz v62 lub jakis inny np v756 to o v5 można juz tylko pomarzyc.
do wszystkiego doszedłem przez internet co gdzie i jak a upewniełem sie telefonicznie w DVLA, zeby przypadkiem nie zapłacic 23 funtów za wystawienie formularza na który mi potem nie wydadzą odpowiedniego swistka.
potwierdzone takze w WK (woj podlaskie)
pozdrawiam i powodzenia życze