• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

V5 kat C- prawo w UK

Gates

Początkujący
Punktów
0
Miasto
JG
Mam pytanie. Kupielm auto z kategoria C. Auto sprzedane zostalo bardzo szybko po wypadku, wiec istnieje szansa, ze uda sie odzyskac V5 (tzn ubezpieczalnia nie powiadomila jeszcze DVLA o zmianie kategorii auta). CZy jesli wystapie o wydanie V5 (nie przyznajac sie ze auto ma kat C) DVLA sprawdzi w swojej bazie i jesli auto nie bedzie w niej figurowalo to wydadza mi V5 normalnie, ale czy jesli auto bedzie w tej bazie, to czy wydadza mi automatycznie certyfikat o eksporcie czy poprostu odpowiedza mi, ze auto ma kat C nalezy zrobic VIC test i wtedy sie ubiegac o V5. Jak wiemy auto ktore zostalo wyeksportowane z kraju nie moze juz do niego wrocic. Obawiam sie, czy jesli wystapie teraz o V5, to czy otrzymujac certyfikat o eksporcie, nie zablokuje mi sie droga do zrobienia VIC TESTU i odzyskania V5. Jak to wyglada prawie w UK? Pozdrawiam

guzik0802

Anglikomaniak
Punktów
15
Miasto
OSTROW WLKP
poprostu odpowiedza mi, ze auto ma kat C nalezy zrobic VIC test i wtedy sie ubiegac o V5. [/QUOTE] TAK ZROBIA, autko wyeksportowane tez mozna ponownie zarejesrowac

Gates

Początkujący
Punktów
0
Miasto
JG
czyli ubiegajac sie w tym momencie o V5, jesli okaze sie ze auto ma akt C w papierach porpsotu dostane odpowiedz ze musze zrobic VIC i nie bedzie to mialo wiekszych konsekwencji. Auto wyeksportowane z anglii nie ma prawa wrocic juz do tego kraju. Dlatego obawiam sie ze jesli okaze sie ze nie moga wydac mi V5 i wydadza certyfikat o eksporcie, bede mogl zapomniec o odzyskaniu dowodu. To jak to wyglada? Wystapie z prosba o nowe V5 i oni mi tylko odmowia, czy automatycznie wystawia cer. exportowy? czy o certyfikat wystepuje sie calkowicie osobno?

tomek_vw

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kraków
ja powiem Ci jak było w moim przypadku :) kupiłem auto rozbite i właściciel miał jeszcze w ręce V5 . Miał mi go dac ale jak to anglik wpisał moje dane z adresem w Polsce ( błednie jak sie potem okazało ) i wysłał dokumenty do DVLA :-( nienapisze co mu chciałem zato zrobić ............

Jakie było moje zdziwienie jak po około 3 tygodniach został mi odesłany stary V5 na adres polski z adnotacją urzednika z DVLA żebym sobie sam radził bo jesteśmy w UE i kazdy sobie rejestruje auto w swoim kraju i urzedzie :jee:

Czasem urzednicy w UK są nie przewidywalni narazie niemam jak to sprawdzić ale moze jest to alternatywa dla aut z CAT C które jeszcze fizycznie posiadają V5

ryszard410

Anglikomaniak
Punktów
24
Miasto
poznan
witam miales szczescie z tego wzgledu ze insurace company nie zniszczylo v5 jak by to zrobili to by byla dupa blada. pozdrawiam

Do góry Bottom