• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ubezpieczenie, Tax, MOT itp.

guzik0802

Anglikomaniak
Punktów
15
Miasto
OSTROW WLKP
kupisz tax, tylko musisz wczesniej wykupic ubezpieczenie zeby doszlo poczta i w danym dniu wykupujesz tax. potrzebna jest orginalna polisa.

paposki

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kieleckie
Powiem tylko tyle-nie ma mozliwosci zakupu road tax-u jesli ma sie tylko krotkoterminowe ubezpieczenie!!!
Niestety dawno chyba minely czasy na tanie krotkoterminowe ubezpieczenie,dlatego ze kupowalem ostatnio za prawie £210( 24godziny na dojechanie do Polski).
Najlepszy numer,ze poprzedni wlasciciel byl policjantem.Dzieki jemu(oraz brookerowi ubezpieczeniowemu) zaangazowaniu i poswieconym 5godzin-wiem,ze taxu nie da sie zaplacic.Co bylo nawet dla nich dziwne,he,he,he...
Coz,reasumujac:
Samochod zostal ubezpieczony-przez internet(brooker nie mogl ubezpieczyc),ale jechal z pismem dla ew.kontroli policyjnej(brooker wystawil),ze w/g przepisow dla krotkoterminowego ubezp.nie ma fizycznej mozliwosci zakupu road tax-u dla aut na export.Potwierdzone przez DVLA.

Cougar

Gaduła
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Witam. Dziś kolega wykupił TAX mając dowód rejestracyjny, zaświadczenie o ważnym MOT i potwierdzenie krótkoterminowego ubezpieczenia wykupionego przez internet na kilka dni wcześniej na konkretny dzień ( w tym wypadku na dzień kiedy mój kolega zjawi się na poczcie w UK i poprosi o Tax ). Auto nie ma zgłoszonego exportu. Miało SORN. W związku z tym twierdzę, że TAX można wykupić bez problemu na krótkoterminowe ubezpieczenie ( w tym wypadku na 24h) mając oczywiście ważny MOT i dowód rejestracyjny. Sprawdzone. Kolega paposki może mieć rację, że nie da się tego zrobić dla auta na export. Ja nie bawię się na dzień dzisiejszy w export z dowodem więc nie wiem. Nie wiem czemu wyszło Tobie aż 210 funtów za jeden dzień ubezpieczenia. Mi na silnik powyżej 2l, na polskim prawie jazdy, na 24h, na całą Europę wychodzi coś koło 50. Ale może za młode lata Tobie dokładają...

paposki

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kieleckie
Dobrze wywnioskowales kol.Cougar.
Nasz zakupiony egzemplarz byl zgloszony jako egzemplarz exportowy (zgloszony SORN przez wlasciciela)i dlatego nie mozna bylo kupic Tax-u,bo sami stwierdzili(DVLA),ze tax moze byc kupiony na 6 miesiecy lub 12-cie.Nie bylo innej mozliwosci .
Nie mozna wykupic taxu na 1 dzien-tylko... do przejechania drogi w UK na prom.A o to chodzilo.
Poradzilismy sobie jak juz pisalem wyzej majac "w razie kontroli"pisemko od brookera-nie byl samochod kontrolowany po drodze do promu.
Porazka byla oplata za krotkoterminowe ubezpieczenie,wiec kol.Cougar daj namiar na te internetowa ubezpieczalnie.Innym sie rowniez przyda,moze...

Cougar

Gaduła
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
mówię o polecanej tu stronie https://secure.dayinsure.com/yourdetails.aspx Tylko się zastanawiam czy nie zrobiłeś tam takiego myku, że podałeś polski adres. Jeśli tak to by wyjaśniało sumę jaką Ci system naliczył. Trzeba wpisywać adres w UK. Przy wpisaniu polskiego adresu podwaja stawkę o połowę czyli mi za 24h każe płacić 104 funty. na adresie UK ok 49 funtów z opcją na Europę. Oczywiście być może wiek kierowcy ma duże znaczenie. Co do exportu rozumiem, że wcześniej był zgłoszony SORN a później właściciel zdecydował się zgłosić export. TAX oczywiście, że minimum na 6 miechów. Nie ma opcji raczej na krócej. Ja też jadę na dzień czy dwa a musiałem wykupić na pół roku. Ale wolę taką opcję niż jakiś mandat. I tak po powrocie z UK kolejny SORN trzeba będzie zgłosić co by nie czepiali się o ich ubezpieczenie.
Podsumowując. Żeby wykupić TAX na auto zarejestrowane w UK mające ważny przegląd wystarczy ubezpieczenie na 1 dzień wykupione przez net na dzień kiedy chce się wykupić TAX. (wystarczy potwierdzenie wykupionego ubezpieczenia wydrukowanego przez net, dowód rejestracyjny i potwierdzenie ważnego MOT)- wyjątkiem jak rozumiem są auta zgłoszone na export, gdzie nie trzeba mieć wykupionego TAX.

paposki

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kieleckie
No wlasnie podawany byl adres polski:(,wiec dlatego bylo ubezpieczenie drogie...

A teraz nawet jak jest auto SORN-musi byc ubezpieczenie kupione(auto moze stac w garazu,na private area itp.)

Cougar

Gaduła
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Możesz paposki wytłumaczyć mi ostatnie zdanie bo nie rozumiem o co Ci chodzi z tym SORN i obowiązkiem ubezpieczenia??

paposki

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kieleckie
Do niedawna anglicy zglaszali auta jako SORN ,bo nie bylo wtedy obowiazkowego placenia Tax-u i ubezpieczenia.
Samochod mogl wtedy stac sobie na prywatnej posesji,parkowac poza drogami ogolnodostepnymi lub stac na prywatnej drodze.Oczywiscie mogl byc rowniez zaparkowany na parkingu(np.wielopoziomowe nalezace do spoldzielni mieszkaniowej),placu-ale prywatnym!
I NIE PLACILO SIE TAX-u i UBEZPIECZENIA!!!
Do niedawna.....

Teraz(w/g nowych przepisow) mozesz miec zgloszony samochod jako SORN i nie placi sie Tax,ale jest obowiazek PLACENIA ubezpieczenia.
Ponizej linki do zrodel oficjalnych:
http://www.askmid.com/

http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/OwningAVehicle/UntaxedVehicle/DG_069727

Cougar

Gaduła
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Wiesz paposki. Wydaje mi się jednak, że troszkę za szybko wyciągnąłeś wnioski z tego co tam piszą. Bo tam widnieje, że jeśli pojazd został uznany za SORN to nie ma obowiązku płacenia ubezpieczenia;
cytuje z tłumacza podaną przez Ciebie stronę;
Witamy na stronie internetowej askMID

Ustawa o ubezpieczeniach komunikacyjnych zmieniło. Jeśli jesteś właścicielem pojazdu, który nie został uznany za "z drogi" (SORN) i jest on zarejestrowany na swoje nazwisko to musi być ubezpieczony przez cały czas . Jeśli nie chcesz korzystać z pojazdu, wówczas należy skontaktować się z DVLA uznaniu pojazdu "off road". Są kary za brak ważnej polisy ubezpieczeniowej, a jeśli polityka nie pojawiają się na bazie danych ubezpieczeń komunikacyjnych (MID) można spodziewać się otrzymać pisemne ostrzeżenie w post, a następnie stałej grzywny karnego.
Nie będzie popełnienie przestępstwa, jeśli masz zrobić jedną z następujących czynności:

• Ubezpieczony pojazd.
    Można sprawdzić pojazd pojawia się na MID tutaj
  • Uznano za samochód "off road" (SORN) w DVLA.\
    Możesz sprawdzić swój rekord pojazdu przy wykorzystaniu usługi Zapytanie pojazdu nawww.direct.gov.uk / checksorn

Zmiany te weszły w życie już ponad rok temu. Przez ostatni rok miałem zgłoszony SORN i było ok. Wydaje mi się, że się nie zmieniło nic przez ten rok a Ty mówisz o zmianach, które weszły wcześniej i są znane jak mówię od ponad roku. Jeśli się mylę proszę o sprostowanie?????

paposki

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kieleckie
Podalem tylko informacje,ktora brooker (pomagajacy nam w formalnosciach) przekazal nam.
Linki podane wyzej-potwierdzaja,ze w/g nowych przepisow auto musi miec wykupiony insurance przez caly czas-mimo ,ze jest "off road".
Link drugi jest do oficjalnej strony rzadowej.
Jak widac na przykladzie poprzedniego wlasciciela auta,ktore kupilismy-nie mial insurance kupione(jest policjantem,he.he...i lamal prawo).
Nowe przepisy weszly w zycie juz jakis czas temu,ale szczerze-nie wglebiam sie w temat,bo nie jestem zainteresowany zglaszaniem auta jako SORN.
Jesli kol.Cougar majac auto "off road" nie placisz ubezpieczenia-to... Diecezja;) nalezy do Ciebie.Pozdrawiam

kuba_guzik110

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Preston
Witam. I przepraszam że odkopuje temat, ale jest on związany z wyżej podanym zagadnieniem. Mianowicie kupiłem miesiąc temu auto które stoi na prywatnej posesji posiada ważny MOT, tax road wygasł przy kupnie auta w związku z nowymi przepisami (po 1 października tax road się anuluje przy zmianie właściciela). Teraz postanowiłem przewieść auto do Polski ponieważ chce je kupić ode mnie kolega. Co muszę w tym przypadku zrobić żeby wszystko było legalnie?
-Po pierwsze wykupic ubezpieczenie na 1 dzień (znalazłem stosunkowo tanie ubezpieczenie na tej stronie https://www.insure4aday.co.uk )
-Po drugie wykupić tax road na 1 dzień. Jest to możliwe ? i jak mam to zrobić
-Po dojechaniu do Polski i sprzedaniu samochodu co musze zgłosić do DVLA oraz jaki odcinek dowodu V5 musze mu przekazać.

Bardzo prosze o jak najdokładniejsze wytłumaczenie ponieważ czasu mam mało, a z angielski też u mnie słabo. Z góry dziękuje

kuba_guzik110

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Preston
czyli muszę zaznaczyć w okienku na poczcie że chce wykupić tax tylko na miesiąc, bo eksportuje auto do polski ? czy po sprzedaniu auta w polsce do DVLA musze dostarczyć tylko wycinek 11 z dowodu rejestracyjnego V5, reszte dowodu oddaje dla następnego właściciela w Polsce ?

guzik0802

Anglikomaniak
Punktów
15
Miasto
OSTROW WLKP
na miesiac wykupisz online na stronie dvla, musisz zrobic direct debit i wtedy pobieraja miesiecznie

kuba_guzik110

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Preston
lecz ja chce wykupić tylko na miesiąc, a nie żeby pobierali mi co miesiac kase z konta, jest to możliwe ? prosiłbym o link do tej strony z taxem w dvla

kuba_guzik110

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Preston
SORN jest to wylączenie auta z ruchu ulicznego prawda ? a ja chce je sprzedać więc jest to troszkę różnica

kuba_guzik110

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Preston
ile mam czasu na zgloszenie SORN po kupnie auta jeśli chce żeby stał na parkingu i żebym nie musiał za niego płacić ?

Do góry Bottom