• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ubezpieczenie anglika w Polsce

sz_ym_ek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Ale czy nie ma w jakiejś mądrej ustawie ze mozna ubezpieczac tylko pojazdy zarejestrowane w Polsce
Zgadzam sie ze mozna takie ubezpieczenie przez internet kupic , ale w razie wypadku nie bedzie problemu z ubezpieczycielem????

Punktów
0
Absolutnie nie ma żadnej ustawy, która w jakikolwiek sposób zabraniała by ubezpieczania aut zarejestrowanych jeszcze poza granicami kraju. Jedyną regulacją w takim przypadku jest punkt w OWU, który informuje, że obie strony mogą wymówić ubezpieczenie jeżeli auto nie zostało zarejestrowane w Polsce w ciągu 30 dni od podpisania polisy. W trakcie trwania polisy ubezpieczenie jest cały czas ważne i obowiązujące zgodnie z zasadami, które obie strony zatwierdzają w momencie podpisania polisy.

1olek

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Dublin
1. Rozumiem ze w umowie zaznacza sie ze auto jest RHD ?
2. Nie ma w umowie zadnych kroczków pisanych drobnym drukiem ze auto musi byc zarejestrowane w PL ?

Punktów
0
1. Nie zaznacza się. Umowa jest ogólna dla pojazdów mechanicznych, osobowych. Jakby miało się zaznaczać każdą opcję to umowa miała by spokojnie ponad 100 stron. Jako weryfikację podaje się natomiast numer rejestracyjny auta i miejsce zarejestrowania pojazdu.
2. Nie ma ale nie zaszkodzi samemu usiąść i przeczytać OWU, to nic nie kosztuje a zaoszczędzi Ci masę pytań i jeszcze więcej odpowiedzi od osób, które siedzą całymi dniami przed komputerem i tworzą teorie spiskowe.

sz_ym_ek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
  1. Czy wysokosc znizek jest jakos weryfikowana?
  2. akceptowane sa znizki z anglii?
  3. jakie sa znizki w polsce 10% za kazdy rok?

Punktów
0
1. Oczywiście, ubezpieczyciel może w każdej chwili trwania umowy zażądać przebiegu historii ubezpieczenia OC/AC.
2. Patrz wyżej, są akceptowane ale muszą być one zgodne ze stanem faktycznym posiadanych zniżek co można zweryfikować no i oczywiście jest to kwestia indywidualna ubezpieczyciela czy zaakceptuje zniżki czy nie.
3. Po raz kolejny zależy od ubezpieczyciela. Przyjętą ogólnie regułą jest faktycznie 10% za każdy rok bezszkodowej jazdy.

sz_ym_ek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
5. Każda ze stron może rozwiązać umowę ubezpieczenia, jeżeli:
1) ubezpieczony pojazd nie zostanie zarejestrowany w Polsce w terminie 30 dni od dnia zawarcia umowy ubezpieczenia

Taki punkt znalazlem w OWU Liberty, czy po wypowiedzeniu umowy, ubezpieczyciel zwraca pieniadze za niewykorzystany okres ?

PS Nie moge znaleźć OWU AXA moze jakis link dla ulatwienia

G

Gość

Witam.

Jak wygląda sprawa z ubezpieczeniem angielskim/irlandzkim wczoraj kupiłem Toyotę RAV4 przegląd ma jeszcze co najmniej na pół roku a ubezpieczenie dostałem oryginał irlandzkiej polisy do listopada 2011, Polisa niestety osobowa i wpisane dane poprzedniego właściciela czy mogę na nim jeździć przez miesiąc czy muszę wykupić Polskie?

Punktów
0
5. Każda ze stron może rozwiązać umowę ubezpieczenia, jeżeli:
1) ubezpieczony pojazd nie zostanie zarejestrowany w Polsce w terminie 30 dni od dnia zawarcia umowy ubezpieczenia

Taki punkt znalazlem w OWU Liberty, czy po wypowiedzeniu umowy, ubezpieczyciel zwraca pieniadze za niewykorzystany okres ?

PS Nie moge znaleźć OWU AXA moze jakis link dla ulatwienia

Oczywiście ubezpieczyciel zwraca pieniądze za niewykorzystany okres, zapis ten również znajduje się w OWU.

Link do OWU AXY - http://www.axadirect.pl/www/uploads/pdf/owu.pdf

gość napisał:
Witam.

Jak wygląda sprawa z ubezpieczeniem angielskim/irlandzkim wczoraj kupiłem Toyotę RAV4 przegląd ma jeszcze co najmniej na pół roku a ubezpieczenie dostałem oryginał irlandzkiej polisy do listopada 2011, Polisa niestety osobowa i wpisane dane poprzedniego właściciela czy mogę na nim jeździć przez miesiąc czy muszę wykupić Polskie?

Jak słusznie zauważyłeś ubezpieczenie to jest imienne co oznacza, że nie możesz na nim jeździć gdyż jest po prostu nie ważne. Proponuje zakup ubezpieczenia w Liberty Direct, które znajdziesz pod adresem: Liberty Direct ubezpieczenie OC

divorski

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
kraków
Bardzo ładnie że ktoś się zainteresował problemem szkoda że Powcy tego nie zauważyli.Nie zauważyli że około 4-5 milionów Polaków wyjechało ze względu na trudne warunki gospodarcze w naszym kraju i że po jakimś czasie będą wracać ze swoim majątkiem.Pytanie do ubezpieczyciela Liberty Direct czy na ubezpieczeniu wpisujesz numer rejestracyjny pojazdu np.angielski lub irlandzki??? Jeżeli nie to to co jest ubezpieczone samo auto bez numeru rejestracyjnego pytam bo przez 2,5 roku ubezpieczałem OC w Alianz i nie był wpisany numer rejestracyjny do umowy.

Punktów
0
Pytanie do ubezpieczyciela Liberty Direct czy na ubezpieczeniu wpisujesz numer rejestracyjny pojazdu np.angielski lub irlandzki??? Jeżeli nie to to co jest ubezpieczone samo auto bez numeru rejestracyjnego pytam bo przez 2,5 roku ubezpieczałem OC w Alianz i nie był wpisany numer rejestracyjny do umowy.

Oczywiście. Podczas składania wniosku podaje się zarówno numer rejestracyjny auta jak i numer nadwozia, także nie ma najmniejszej wątpliwości jakie auto zostaje ubezpieczone.

1olek

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Dublin
1. Nie zaznacza się. Umowa jest ogólna dla pojazdów mechanicznych, osobowych. Jakby miało się zaznaczać każdą opcję to umowa miała by spokojnie ponad 100 stron. Jako weryfikację podaje się natomiast numer rejestracyjny auta i miejsce zarejestrowania pojazdu.
2. Nie ma ale nie zaszkodzi samemu usiąść i przeczytać OWU, to nic nie kosztuje a zaoszczędzi Ci masę pytań i jeszcze więcej odpowiedzi od osób, które siedzą całymi dniami przed komputerem i tworzą teorie spiskowe.

Numer rejestracyjny nie mowi czy auto jest RHD czy LHD bo zarowno w UK jak i w ROI bez problemow mozna rejestrowac auta LHD. Tutaj jest to podstawowe pytanie czy auto jest LHD czy RHD. Ubezpieczenie LHD jest drozsze i nie kazda firma ubezpiecza LHD tutaj.

Pewnie ze mozna przeczytac OWU ale tam nie ma nic o RHD bo to sa jak sama nazwa mowi "ogolne warunki ubezpieczenia" a RHD do ogolu w Polsce nie nalezy raczej. teorie spiskowe to snuje tylko PiS i jego zwolennicy ;)
Ludzie chca miec pewnosc ze ubezpieczenie jest wazne a nie ze w razie stluczki odmowia wyplaty bo auto jest anglikiem i powiedza ze trzebo bylo to podac a nie czekac na odpowiedz z ich strony.

Punktów
0
Rozumiem Twój niepokój, do którego zapewne doprowadziło wiele lat dezinformacji, własnych teorii i ogólnie sprzecznych informacji pojawiających się chociażby na tym forum, do tego dochodzi jeszcze typowo polska mentalność czyli snucie najgorszych wizji i doszukiwania się spisku oraz oszustwa na każdym kroku ale uwierz mi, że firmy ubezpieczeniowe nie są głupie. Jeżeli wszystko sumiennie i bez przekrętów podajesz przy wypełnianiu wniosku o wydanie polisy na auto to zapewniam Cię, że możesz spać z czystym sumieniem.
Idąc Twoim tokiem rozumowania to każde auto powinno być poddawane dokładnej inspekcji przez zespół specjalistów oceniających czy aby na pewno może auto ma wszystkie jednakowe koła, opony, nie ma wykręconych żarówek z przednich świateł czy może zamontowanego lewarka zmiany biegów pod schowkiem pasażera co by utrudnić dostęp. Jeżeli auto przechodzi przegląd i jest dopuszczone do ruchu w obojętnie jakim kraju Unii Europejskiej i ubezpieczyciel chce je ubezpieczyć znając zarówno numer rejestracyjny jak i numer nadwozia to takie ubezpieczenie jest w 100% ważne w świetle prawa i nie ma tu znaczenia czy auto posiada kierownicę po prawej czy po lewej stronie. A jeżeli się ten fakt ubezpieczycielowi nie podoba to może oczywiście taką polisę wymówić zgodnie z regulaminem zachowując odpowiednią procedurę, okres wypowiedzenia itd.
Angliki to tak naprawdę promil aut jeżdżących po polskich drogach i nikt do nich nie będzie dostosowywał swoich regulaminów, przepisów czy nawet prawa w przypadku Polski co by umożliwić ich rejestrację ponieważ tak jak wspomniałem jest to bardzo ale to bardzo mały, nic nie znaczący odsetek aut poruszających się po polskich drogach.

Punktów
0
Rozumiem Twój niepokój, do którego zapewne doprowadziło wiele lat dezinformacji, własnych teorii i ogólnie sprzecznych informacji pojawiających się chociażby na tym forum, do tego dochodzi jeszcze typowo polska mentalność czyli snucie najgorszych wizji i doszukiwania się spisku oraz oszustwa na każdym kroku ale uwierz mi, że firmy ubezpieczeniowe nie są głupie. Jeżeli wszystko sumiennie i bez przekrętów podajesz przy wypełnianiu wniosku o wydanie polisy na auto to zapewniam Cię, że możesz spać z czystym sumieniem.

Idąc Twoim tokiem rozumowania to każde auto powinno być poddawane dokładnej inspekcji przez zespół specjalistów oceniających czy aby na pewno może auto ma wszystkie jednakowe koła, opony, nie ma wykręconych żarówek z przednich świateł czy może zamontowanego lewarka zmiany biegów pod schowkiem pasażera co by utrudnić dostęp. Jeżeli auto przechodzi przegląd i jest dopuszczone do ruchu w obojętnie jakim kraju Unii Europejskiej i ubezpieczyciel chce je ubezpieczyć znając zarówno numer rejestracyjny jak i numer nadwozia to takie ubezpieczenie jest w 100% ważne w świetle prawa i nie ma tu znaczenia czy auto posiada kierownicę po prawej czy po lewej stronie. A jeżeli się ten fakt ubezpieczycielowi nie podoba to może oczywiście taką polisę wymówić zgodnie z regulaminem zachowując odpowiednią procedurę, okres wypowiedzenia itd.

Polisa byłaby nieważna w przypadku gdy np. w formularzu padło by pytanie o stronę zamontowania kierownicy w pojeździe mechanicznym i od tej odpowiedzi uzależniona byłaby składka lub nawet w ogóle możliwość ubezpieczenia auta lub nie i konsument podałby nieprawdziwą informację, żeby np. zapłacić mniejszą składkę ubezpieczenia lub w ogóle ubezpieczyć auto. W takim przypadku rzeczywiście ubezpieczyciel mógłby odmówić wypłaty ewentualnego odszkodowania lub nawet w przypadku rozwiązania umowy mógłby nie oddawać pieniędzy wpłaconych na poczet ubezpieczenia.
Angliki to tak naprawdę promil aut jeżdżących po polskich drogach i nikt do nich nie będzie dostosowywał swoich regulaminów, przepisów czy nawet prawa w przypadku Polski co by umożliwić ich rejestrację ponieważ tak jak wspomniałem jest to bardzo ale to bardzo mały, nic nie znaczący odsetek aut poruszających się po polskich drogach.

sz_ym_ek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Ja to samo uslyszalem w Liberty. Inne panstwa np francja lub kraje skandynawskie be problemu ale angoli nie chca :(

friday

Bywalec
Punktów
0
Miasto
dzierzoniow
czyli bez polskiego przeglądu i na angielskich tablicach z kierownica po prawej stronie ubezpieczacie auta na 12 mies ?? --- od wczoraj czekam na odp i sie pewnie nie doczekam :(

Punktów
0
Odpowiedź padła już wczoraj i była jak najbardziej twierdząca. Dzisiaj nic się nie zmieniło, codziennie mam zdawać sprawozdanie?

zweckform

Zaufany warsztat
Punktów
248
Miasto
Grodzisk Mazowiecki
nawet jak załatwicie oc ( dziś dzwoniłem do axa oraz liberty w obu towarzystwach usłyszałem że nie ma mowy o oc na angola mozna na 30 dni z każdego innego karu europejskiego pod warunkiem że auto w ciągu 30 dni zostanie zarejestrowane ) to i tak zapomnieć można o przeglądzie a bez tego o wypłacie z ubezpieczenia

zamknięty krąg

Pozdro
Rafał

Do góry Bottom