• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ubezpieczenie anglika w Polsce

Status
Zamknięty.

akodinos

Nowy
Punktów
0
Miasto
dublin
Tu nie chodzi o $$.
Tu chodzi o caloksztalt tego, ze jestem mlody i mam problem- sa firmy... jakie?
No wlasnie.
Tanio nie bedzie... a ile to jest tanio ? 400e? czy 1800e?
Moge nawet wybulic 3000... Ale niestety- jestem za mlody ;)
Wroce na wyspe i bede szukal po brokerach... ale okaze sie ze zostanie mi bmw do kupienia. hueh.

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
no ja Ci nic nie poradze na ich przepisy ubezpieczeniowe
sa kluby ktore zrzeszaja wlascicieli takich aut
oni maja namiary na brokerow
sa czasopisma jak np redline maxpower
tam sa tez namiary na firmy ktore ubezpieczaja auta po modyfikacjach

zawsze mozna zarejestrowac auto na kogos starszego i siebie dopisac do polisy
albo np na dziewczyne (jest latwiej i taniej )
mieszkasz na miejscu wiec na miejscu szukaj
polskie ubezpieczenie i ich numery
ani tam ani tutaj ten numer nie przejdzie

nie napisales nawet jakie to auto
czy modzony samemu czy np skyline albo jakas supra turbo wykrecona na ponad 500 kucy
ktore na dziendobry wyskakuja poza 20 grupe
i trzeba osobiscie ustalac stawke w ubezpieczalni

ori83

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Leicestershire
i co z tego ??
czy uniqa czy axa czy inna firma
ubezpiecza na rok
ale wazne jest na 30 dni
ile razy mozna to samo walkowac
po 30 dniach polisa jest niewazna(mimo ze oplacona)
o ile nie podasz polskich numerow
czyli nie zarejestrujesz auta w PL

akodinos sa firmy w IRL ktore ubezpieczaja i takie auta
ale tanio nie bedzie to wiadomo nie od dzis
hehe dokładnie - ludzie nie potrafią zrozumieć że na dzień dzisiejszy nie ubezpieczysz auta na rok w polskiej ubezpieczalni. Co z tego że wystawią polisę na 12 miesięcy jak ważna jest 30 dni. Weź wjedź takim autem komuś w d..e. np. w nowego mercedesa S albo zrób komuś krzywdę. Niektórzy ubezpieczają auta w UK i jeżdżą takim autem cały rok w Pl, ale każdy kto wyjeżdża na dłużej niż 90 dni musi zgłosić to do ang. ubezpieczalni - wówczas naliczana jest inna składka(dużo wyższa) - jak tego nie zrobisz - sorry , koszta pokrywasz sam. Na dzień dzisiejszy gra nie jest warta świeczki , jeżeli angielskim autem chcemy jeździć PL przez dłuższy czas. Najlepiej zrobić przekładkę albo kupić europejczyka. Nie chce też mi się wierzyć , że ktoś dostanie jakieś odszkodowanie w razie jakiegoś zdarzenia jeżeli ma auto ubezpieczone w Uk a przegląd zrobiony w PL. Jak narazie anglika nie da się zarejestrować w PL, dopiero ok 7 listopada 2013 ma zostać wydana opinia w tej sprawie. Ale prawdopodobnie ubezpieczenie będzie tak wysokie że rejestracja się nie opłaci , np ostatnio dzwoniłem do MTU - tam mi powiedziano że jeżeli autem poruszam się poza granicami państwa dłużej jak 90 dni (chyba coś takiego - nie jestem pewien) to jest zwyżka 300% to ciekawe jaką zwyżkę dadzą na anglika?. Oczywiście ze można oszukać ubezpieczyciela i powiedzieć że nie przebywa się za granicą ale jeżeli wyjeżdża się np. do Uk albo do Norwegii to tam nie ma Schengen i każdy wjazd i wyjazd jest rejestrowany. A więc jest możliwość sprawdzenia wszystkiego. Pozdrawiam myślących ;)

ps. mało tego , wiem że co niektórzy sami drukują sobie polisy i MOT ( są gdzieś gotowe druki w necie) - po to aby mieć jakieś dokumenty w razie kontroli np. policji. Niestety polski policjant nie ma możliwości weryfikacji tego , a prawdopodobnie policjant starszej daty to nawet nie rozumie co jest napisane na tych dokumentach. oto Polska właśnie ;) ( chociaż tak naprawdę wszędzie dobrze gdzie nas nie ma ).

Ostatnia edycja:

Mariusz5394

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Nysa
Witam.która ubezpieczalnia w Polsce ubezpiecza auto angielskie na okres pełnego roku ??

adsik

Anglikomaniak
Punktów
16
Miasto
Mazowsze
Przeczytaj posty wyżej i się dowiesz :) Kolego, skoro znalazłeś już temat, to przeczytaj go.

A jeśli chcesz podpisać polisę, to praktycznie każda to firma się zgodzi. Ja pospisuję zawsze z UNIQA, nie ma problemów, jedynie taki jak masz opisane wyżej. Czyli jest ważne 30 dni.

Mariusz5394

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Nysa
ostatnio pytałem sie w Aljanzie czy jest możliwość podpisania na caly rok i Agent ubezpieczeniowy wyraził sie że oczywiście niema takiego problemu.To jak to w końcu jest,czy zalerzy to od pojemnosci silnika bo ja mam silnik mercedesa 5,5 litra ??

adsik

Anglikomaniak
Punktów
16
Miasto
Mazowsze
Tłumaczę Ci, jest możlwość, lecz będzie one ważne 30 dni. Po tym terminie musisz podać polskie numery rejestracyjne, tzn musisz przerejestrować auto, tzn musisz zrobić przekładkę lub dostać zezwolenie na rejestrację anglika.

Mariusz5394

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Nysa
Niebardzo dociera bo skoro Agent ubezpieczeniowy muwi ze niema problemu z ubezpieczeniem auta takiego na caly rok i nic tu niewspomina że po 30 dniach będe musiał przerejstrować auto w Polsce.To ubezpieczyciel w takim razie łamie prawo ??

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Nie łamie, chcesz ubezpieczenie to Ci je sprzedaje, dla nich najważniejsza jest kasa, ważne że pieniążki wzięte a w Twoim interesie jest żeby wszystkie warunki polisy (a więc np. zarejestrowanie auta w ciągu 30 dni) były spełnione. Jak po 30 dniach stukniesz to dla nich nawet lepiej - kasa wzięta a i tak nie wypłacą za szkodę,bulisz z własnej kieszeni, kapujesz?

Mariusz5394

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Nysa
No dobra a jeżeli stukne w uplywie 30 dni czy w tedy ubezpieczalnia wyplaca kase poszkodowanemu ??

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
jak grochem o sciane
masz 30 dni na podanie polskich numerow
agent sprzeda bo ma z tego dole i bedzie mowil cuda na kiju
w ciemno podpisujesz warunki ubezpieczenia ??
to moze zanim podpiszesz przeczytaj OWU (ogolne warunki ubezpieczenia)
to Ty masz obowiazek w tym terminie podac polskie tablice a nie agent
jesli tego nie zrobisz to ubezpieczalnia umyje raczki
po 30 dniach radz sobie sam
bo nie dotrzymales warunkow umowy
i bedziesz bulil z wlasnej kieszeni
proste czy dalej niezrozumiale ??

Mariusz5394

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Nysa
czy ubezpieczenie oc 30 dniowe mozna wykupywać co miesiąc na angielskie auto poruszające sie w Polsce ??

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
można ale to 2,3,4..... i następne są nie ważne

slawekkawas

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
ŁÓDŹ
Mozna wykupywac wielokrotnie ubezpiecznie miesieczne w Uniqua,działa nawet 2 lata jak jest taka potrzeba ,
jak sie szkoda przytrafi z własnej winy , tez nie ma problemu z odszkodowaniem.

P.S. Wiem z autopsji.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
i tak w koło macieju, ubezpieczenie 30 dniowe jest po to abyś zdążył zrobić przegląd i dokonać rejestracji w PL, bez przeglądu ubezpieczenie jest nie ważne mimo że zawarte, ubezpieczyciela nie interesuje w chwili zawarcia umowy OC czy masz przegląd jak wygląda czy ma prawidłowy VIN i czy jest sprawne, to właściciel podpisuje się że pojazd spełnia wymogi, w razie odszkodowania firma zażąda przegląd, umowe kupna itp. i wyśle rzeczoznawce który poszuka niezgodności, nie ma przeglądu = auto jest niesprawne i nie powinno się poruszać, czy dalej będziecie pisać że białe jest czarne ?

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
angielski MOT nawet roczny nie zmienia przepisu o 30 dniach ubezpieczenia wykupionego w PL

slawekkawas

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
ŁÓDŹ
a kto napisal ze bez przegladu ? przeglad to podstawa,
kazdy nowy samochod ma przeglad wazny 3 lata od daty pierwszej rejestracji i to takze obowiazuje ,
a jak mot jest aktualny i wydany w uk to auto moze byc starsze i tez przeglad jest wazny
zatem ubezpieczenie jest wazne .

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom