• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ubezpieczenia Anglika w Polsce

piotr3332

Początkujący
Punktów
0
Witam

W nastepnym tygodniu wracam do Polski autem i chcialbym sie dowiedziec czy jest mozliwosc ubezpieczenia auta RHD na angielskich tablicach? Nie zamierzam robic przekladki do tego dopiero w styczniu bede mogl normalnie przerejestrowac auto. Takze nie wiem co robic bo angielskie ubezpieczenie niedlugo mi sie konczy.

Pozdrawiam

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
masz o tym kilkanascie tematow na forum
mozesz na 30 dni i to wszystko
reszte informacji poszukaj sam

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
masz o tym kilkanascie tematow na forum
mozesz na 30 dni i to wszystko
reszte informacji poszukaj sam

OC Jest zawierane na podstawie: USTAWA z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych

Art 29. pkt 2 oraz 3 :
Jeżeli umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych jest zawierana
przed rejestracją pojazdu, o którym mowa w art. 2 pkt 10 lit. a), posiadacz
pojazdu mechanicznego, na żądanie zakładu ubezpieczeń, jest obowiązany
przedstawić zaświadczenie o pozytywnym wyniku badania technicznego tego
pojazdu lub wyciąg ze świadectwa homologacji albo odpis decyzji zwalniającej
z konieczności uzyskania homologacji na dany pojazd mechaniczny.
3. Jeżeli w przypadku, o którym mowa w ust. 2, pojazd mechaniczny, w terminie
30 dni od dnia zawarcia umowy, nie został zarejestrowany, każda ze stron może
odstąpić od umowy, powiadamiając o tym na piśmie drugą stronę umowy.

a art. 2 pkt 10 lit. a):
10) pojazd mechaniczny:
a) pojazd samochodowy, ciągnik rolniczy, motorower i przyczepa określone
w przepisach ustawy - Prawo o ruchu drogowym,
b) pojazd wolnobieżny w rozumieniu przepisów ustawy - Prawo o ruchu
drogowym, z wyłączeniem pojazdów wolnobieżnych będących w posiadaniu
rolników posiadających gospodarstwo rolne i użytkowanych w
związku z posiadaniem tego gospodarstwa;

W praktyce jeżeli nie przerejestrujesz i im to nie przeszkadza tj. nie wypowiedzieli umowy na piśmie to ubezpieczenie jest ważne.

Jeżeli zażądają numerów to nie warto kombinować tylko powiedziec ze potrzebujesz więcej czasu lub że chcesz ubezpieczyć tak jak jest albo niech odstąpią od umowy a wtedy zawrzesz nową z kimś innym.

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
jesli bedzie mial wypadek po 30 dniach
a nie zglosi tego to moga nie wyplacic odszkodowania
a to nie jest nic przyjemnego
i to tez w praktyce

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
Jestem właśnie po rozmowie
z Panią z mBanku ( dział ubezpieczeń) , nie mają żądnych przeciwwskazań do auta z kierownica z prawej strony, gdyż ustawa takie auta dopuszcza i obowiązuje WSZYSTKIE ubezpieczalnie.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
masz jak byk napisane, pod umową ubezpieczenia podpisujesz się że zapoznałeś itd. oni kaske chętnie wezmą ale wrazie czego dostaniesz pismo ze nie spełniłeś warunku w
Art 29. pkt 2 oraz 3 :
przedstawić zaświadczenie o pozytywnym wyniku badania technicznego

a że badania takiego nie zrobisz to nie masz ważnego OC

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
rys00 przecież jest tu napisane wyraźnie ze zakład musi najpierw zażądać takiego zaświadczenia, a czytając dalej, musi wypowiedzieć umowę na piśmie.

+ ustawa mówi ze OC jest ważne bez względu na stan techniczny pojazdu i pojazd bez względu na swój stan musi posiadać takie ubezpieczenie. ( w UK nie jest ważne )

Kontrolowała mnie już zarówno policja jak i straż ba nawet urząd celny żądał do wglądu ubezpieczenia. Nikt nie robi z tym kłopotu.

Co innego że mogą próbować... ;)

Ostatnia edycja:

czapliniak

Anglikomaniak
Punktów
105
Miasto
Działdowo
To ze przy kontroli jest ok to jedno.
Zapewniam Cię ze jak spowodujesz kolizje to juz nie będzie ważne. I płacisz ze swoich. Na własnej skórze przetestował to zdaje się ktoś z forum.

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
zawsze jest tak ze ktoś zna kogoś albo słyszał coś od kogoś a podstawy merytorycznej brak - ja znam tylko i wyłącznie swoja sytuacje i podstawy prawne na których ją opieram, to ze ktoś dał się zrobić w balona przez TU i nie wyegzekwował swoich praw, nie znaczy ze wszyscy maja iść tą drogą.

Owszem jest taki dziwny polski zwyczaj ze tam gdzie się da trzeba konsumenta wyrolować i wykorzystać, ale wystarczy tylko znać swoje prawa, i postawić się im a w 99% przyznają racje z przeprosinami, bo sankcje i kary za takie praktyki są gigantyczne.

mpnowak

Nowy
Punktów
0
Miasto
Krakow
z tego co czytam i googluje to jedyna opcja zeby jezdzic anglikiem na brytyjskich blachach w polsce z czystym sumieniem to jazda z brytyjskim ubezpieczeniem. jako ze brytyjskie firmy ubezpieczeniowe pokrywaja tylko 90dni jazdy po europie, trzeba co 3 miesiace zmieniac ubezpieczenie.... straszna mota.
musze jeszcze poszukac gdzies o tym OC granicznym... no bo skoro jestem brytyjczykiem to moze takie cos by mi sprawe zalatwilo ale narazie nie wiem jakie sa tego koszty....

guzik0802

Anglikomaniak
Punktów
15
Miasto
OSTROW WLKP
masz jak byk napisane, pod umową ubezpieczenia podpisujesz się że zapoznałeś itd. oni kaske chętnie wezmą ale wrazie czego dostaniesz pismo ze nie spełniłeś warunku w
Art 29. pkt 2 oraz 3 :
przedstawić zaświadczenie o pozytywnym wyniku badania technicznego

a że badania takiego nie zrobisz to nie masz ważnego OC
na zadanie

guzik0802

Anglikomaniak
Punktów
15
Miasto
OSTROW WLKP
To ze przy kontroli jest ok to jedno.
Zapewniam Cię ze jak spowodujesz kolizje to juz nie będzie ważne. I płacisz ze swoich. Na własnej skórze przetestował to zdaje się ktoś z forum.
nie zapewniaj bo nie masz raacji, przetestowane w Berlinie, troszke tlumaczenia bylo ale zakonczylo sie pozytywnie

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
z tego co czytam i googluje to jedyna opcja zeby jezdzic anglikiem na brytyjskich blachach w polsce z czystym sumieniem to jazda z brytyjskim ubezpieczeniem. jako ze brytyjskie firmy ubezpieczeniowe pokrywaja tylko 90dni jazdy po europie, trzeba co 3 miesiace zmieniac ubezpieczenie.... straszna mota.
musze jeszcze poszukac gdzies o tym OC granicznym... no bo skoro jestem brytyjczykiem to moze takie cos by mi sprawe zalatwilo ale narazie nie wiem jakie sa tego koszty....

Zapis obowiazywania polisy na terenie UE powyzej 90 dni zostal uznany za nielegalny zarówno przez TSUE jak i przez sąd w UK, każda polisa OC zawarta na terenie dowolnego państwa członkowskiego jest ważna w terminie jej obowiązywania w każdym innym państwie członkowskim.

- OC (TPL) NIE JEST UZALEŻNIONE OD POSIADANIA PRZEGLĄDU NA AUTO ( LUB MOT )
- AC (COMP) JEST UZALEZNIONE OD POSIADANIA PRZEGLADU (LUB MOT)

Ubezpieczenie graniczne dotyczy tylko państw ościennych UE i nie zostanie Ci sprzedane jeżeli posiadasz polski paszport. ( a bynajniej nie w legalny sposób )

Peti

Początkujący
Punktów
0
Jakie firmy ubezpieczeniowe są najtańsze dla anglików?

Do góry Bottom