• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Szrot z częściami czy się opłaca

omarek86

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Zaklików
Witam wszystkich.

Jak każdy wie nie za wesoło u nas z pracą w Polsce i czasem kto ma trochę oleju w głowie chce coś zrobić, żeby żyło mu się ciut lepiej niż na etacie za minimalną podstawową płacę.

Potrzebuje porady dość szczerej, czy opłaca się otworzyć szrot z cześciami używanymi do aut popularnych w naszym kraju, czyli francuzy i niemce a także samochody dostawcze i cieżarowie po jakimś czasie

Mam 15000zl do tego licze na dotacje z urzędu pracy w mniej więcej podobnej wysokości,
Plac przy głównej drodze, pomiedzy stalową wola a kraśnikiem, a dokładnie w samym środku tej trasy. najbliższe szroty to stalowa wola 25km od mojego miejsca zamieszkania i kraśnik 23km od mojego miejsca zamieszkania.
Nie ograniczam sie jedynie do sprzedaży czesci bezpośrednio, ale rownież przez internet.

Na początek nie planuje nic wielkiego, pare samochodów i z czasem powiekszanie działalności.

Liczę na was koledzy, pozdrawiam

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
dotacji raczej na szrot nie dostaniesz,ale może u ciebie jest inaczej, dopytaj też o warunki do spełnienia, bo jeśli bedziesz musiał wybetonować cały plac to braknie ci tej kasy, wszystko fajnie do czasu az nie odwiedzą cie z ekologi, chyba że sprzedaż samych częsci bez demontażu ale wtedy fakturki na zakup, nie jest to takie różowe jak by sie wydawało

aro06

Anglikomaniak
Punktów
5
Miasto
warszawa
czemu ma nie dostać? zaklada działalność więc jeżeli spełni wymogi to dostanie z PUP chyba 20koła zaś jeżeli będzie się starał o dof z UE np w WUP-ie to moze dostac max 40koła ale tam z kolei cały proces trwa pół roku od złożenia wniosku i też nie wiadomo czy przyjmą jego wniosek oraz jak wypadnie na rozmowach i testach a na jedno dof przypada około z 7osób więc trzeba się postarać.

Jeżeli masz kontakty wiesz gdzie kupić tanio samochód rozbity to pewnie że się opłaca u mnie np w okolicy nie ma zadnego szrotu który by miał starą a3 octavie seata leona jedynie golf III zaczyna sie pojawiac :D
Nie wiem jak jest z tymi przepisami jakie wymogi trzeba spełniać zeby było mozna rozbierać samochody. Napewno musisz mieć zbiorniki na plyny kazdy oddzielnie i podpisane umowy na odbiór tych chemikalii a co jeszcze to już byś musiał poczytać i sobie policzyć co ile kosztuje oplacić zusy i inne pierdoly oraz liczyć się z tym ze na początku na placu musisz miec kilka samochodów nie 2 czy 3 ale z 6 żeby obrót był wiekszy więc musisz też miec trochę $
założyć trzeba że wszystko od razu nie sprzedasz więc będziesz miał zamrożone pieniądze ale jak się rozkręcisz potem będą schodzić a nadmiar można puścić komuś po niższych cenach zeby nie zawalały miejsca bo na złom szkoda sprzedać dobre części.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
a dlatego że w zależności od rejonu polski dotacje przeznaczaja na rozwoj innych niż dominujące dziedziny i tak np. w Pleszewie niedostaniesz na fabryke kotłów w Aleksandrowie na rajstopy, w Szwarzędzu na meble a u mnie na gorseciarstwo, U.P. ma tabelki i jak sie niemieścisz to odmowa, po drugie dotacje możesz dostać na wyposażenie na maszyny czyli na śr. trwałe a nie na obrotowe czyli towar do handlu, ale jak pisałem w każdym województwie jest inaczej może sie załapie

angeelo

Forumowy grafik
Zaufany warsztat
Punktów
90
Miasto
Działdowo Warm-Maz
u mnie wszystkie duże szroty mają tabliczki o otrzymanym dofnansowaniu z UE związne z recyklingiem i ochroną środowiska, sam o tym myślałem tyko że trzeba mieć sporą gotówkę we własnym zakresie

aro06

Anglikomaniak
Punktów
5
Miasto
warszawa
wiem że na środki trwałe nikt nie da $ żeby sobie obracał gotówką wszystko trzeba miec udokumentowane w jego przypadku moze kupic lawete szwajcarke jakiegoś busa do ciagniecia i zaladunku czesci oraz szlifierki spalinowe klucze itp no i zbiorniki na chemikalia.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
Andrzejku, dotacje z ochrony środowiska tak ale nie z urzedu pracy, jak juz prowadzisz jakąś działalność to szybciej cos na stanowiska pracy, albo na jakiś inny zbozny cel, ale na początek jest bardzo trudno no i "znajomości" komuś felgi, zimówki itp. ja startowałem wiele razy i zawse odmowa a to brak kasy a to niespełniam czegos,

pankracy

Początkujący
Punktów
0
Na szrotach zawsze ruch, więc biznes chyba dość pewny. Gorzej właśnie z tymi dotacjami chyba:(

lisekexeter

Anglikomaniak
Punktów
10
Miasto
WML
szrot szrotem u mnie kumpel ma z nim ciagly problem wieczne kontrole kazdemu daj i cie obrobia tak ze rece opadaja skorupa auta jesli plac nie utwardzony to moze lezec na ziemi ale bez silnika i skrzyni,lepiej nie miec za plotem zadnego sasiada bo kontrola co miesiac pewna,ogolnie wklad na poczatek ogromny

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wioska :D
ja tylko się zastanawiam nad jednym.
jak mi udowodnią że te auta rozebrałem ja ?

sprawa wygląda tak:
jak kupuję auto na części to na umowie piszę uszkodzony, mocno zdekompletowany.
jak rozbiorę to albo papiery do pieca a resztka skorupy na złom , albo ćwiartka z papierami znajduje nabywcę.
kiedyś przyszli dwaj smutni panowie w ciemnych płaszczach i zaczęli się czepiać. odeszli z kwitkiem po przeczytaniu umów i przejrzeniu reszty papierów.
inna rzecz że ja przeważnie nie trzymam za domem zbyt wielu aut i staram się jak najszybciej pozbyć się skorup ( przeważnie tydzień i po sprawie)

Do góry Bottom