• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sprzedawca samochodu - inny niż na V5

kantor_d

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wawa
Witajcie,

czy na umowie kupna sprzedaży samochodu może widnieć nazwisko innej osoby niż na V5? Z samochodem dostałem umowę kupna sprzedaży i V5 i nazwiska nie zgadzają się. Co na to brytyjskie prawo??? Czy moge mieć jakies problemy z rejestracją w Polsce? Chodzi o auto zabytkowe. V5 który dostałem jest z 1980 roku...

Dzięki :mur:

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Nie wiem co na to brytyjskie prawo ale na zdrowy rozum umowe kupna-sprzedazy musisz zawierac z prawnym wlascicielem auta wiec jezeli osoba z ktora spisales umowe nie widnieje na V5C to musi Ci ona udowodnic fakt bycia w posiadaniu prawnym danego pojazdu.
Jezeli kupiles auto w komisie to nie problem.

kantor_d

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wawa
Hmmm jak można udowodnić że jest sie prawnym posiadaczem pojazdu? Czy masz na mysli ze jezeli auto sprzedał komis to nie jest problemem że kto inny podpisał umowe kupna/sprzedaży?

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Hmmm jak można udowodnić że jest sie prawnym posiadaczem pojazdu?
Naprzyklad przedstawic poprzednie umowe, darowizne albo inny dokument.
Czy masz na mysli ze jezeli auto sprzedał komis to nie jest problemem że kto inny podpisał umowe kupna/sprzedaży?
Jak kupujesz z komisu to podpisujesz umowe z komisem wiec logicznym jest ze komis nie jest wlascicielem auta.

ryszard410

Anglikomaniak
Punktów
24
Miasto
poznan
umowy w uk na zakup auta wogole sie nie pisze tylko wysyla v5 do dvla. jak kupujesz od osoby prywatnej to zazwyczaj robia tzw receipt na kwote ktora otrzymal sprzedawca. a co do sprawdzenia goscia jest wiele opcji paszort driving licence itp. jak kupujesz od prywatnej rob tak jak ja tz zawsze postaraj sie ustalic gzie mieszka sprzedajacy wtedy hip check nie trzeba robic bo wiesz ze auto jest nie kradzione. jak jedziesz po auto i sprzedawca twierdzi ze to jego dom powiedz ze musisz skorzystac z wc albo zeby ci cos do picia dal po sie tak speieszyles ze nie miales nawet czasu wjechac do sklepu. jak tam mieszka nie bedzie stawial zadnych oporow. uwazaj na auta od pakusow i bambusow.
to by bylo na tyle. pozdrawiam rysiek

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
przecież v5c nie jest żadnym dowodem kto jest prawnym właścicielem pojazdu, umowe kupna sprzedazy możesz miec z prawnym włascicielem a na tym dokumencie może jest kto inny, zrób sobie w pl sam umowe jak chcesz

ryszard410

Anglikomaniak
Punktów
24
Miasto
poznan
w uk nie ma nic takiego jak umowa kupno sprzedarzy. zrob hip check czy auto nie jest kradzione i to by bylo na tyle.
pozdrawiam rysiek

Do góry Bottom