• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sorn

darius1983

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Zgierz
Witam
mam problem z deklaracja sorn gdyż po wypełnieniu na stronie pisze ze przepraszaja ale nie moge tego wykonać może robie coś zle dlatego proszę o pomoc najpierw wchodze na strone dvla potem po wejsciu w declaration sorn wypełniam pola numeru rejestracyjnego i document referenc number. nadal wyskakuje mi jakiś błąd. numeru z pierwszej rubryki nie mam! proszę o pomoc w tej sprawie

darius1983

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Zgierz
Wyskakuje mi ponizsze po wpisaniu numeru rejestracyjnego i numeru documentu

SORRY

Unable to Use Service

Unfortunately, because of the tax class of the vehicle or recent changes to the vehicle record, you are currently unable to apply for a tax disc or declare SORN using this service.

You will need to apply for the tax disc or declare SORN at a licence-issuing Post OfficeŽ or DVLA Local Office (as applicable for the vehicle) using the reminder (Vehicle Licence Application/SORN Declaration) or the Registration Document/Certificate together with the Insurance Certificate or Cover Note, MOT Test Certificate/GVT Test Certificate (if applicable) and fee.

darius1983

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Zgierz
czy w tym wypadku wystarczy wyeksportowac auto w postaci odcinka 11?? bo mam cały dowód rejestracyjny road tax na szybie jest ważny do dzis tj14.09.09

darius1983

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Zgierz
problem w tym ze nigdy nie bylem w anglii i nie wiem jak to sie odbywa kupilem auto w polsce od polaka kolegi ktory zrobil dowod na mnie przyslali mu na angielski adres on mi go odeslal i juz ja ubezpieczylem mot jest wazny wiec jezdze autem. poprostu slyszalem rózne rzeczy a road tax wychodzi mianowicie chcialem zdeklarowac sorn bo niechcialem placic jakiejs kary za brak road taxu. auto nadal widnieje w anglii wiec niewiem czy ta oplata sie nalicza sama. A w sumie dvla nie ma moich danych innych jak tylko imie nazwisko i adres angielski. niechcialbym deklarowac exportu poniewaz slyszalem ze ta data exportu jest bardzo wazny przy oplatach celnych, a ja zamierzam ruszyc ze wszystkim tj, przekladka i rejestracja za miesiac. Pozdrawiam

voltra

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Kraków
www.picasaweb.google.pl
Można prosić o link do aplikacji albo formularza gdzie zgłaszam tymczasowy wyjazd samochodem z UK? Do 12 miesięcy? Będę wdzięczny. Pozdrawiam :thumb2:

keruza

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Olkusz
Jeżeli nie zglosze w SORN że auto do 12 miesięcy będzie przebywać za granicą a kończy mi się TAX i chcę przed uplywem ważności TAXU wyjechać i nie mam zamiaru wracać do UK a nie chce na razie pisać export ,pytanie czy za brak taxu mogą przyslać mi karę do Polski jak nie mają moich danych. Co wtym przypadku należalo by zrobić.

waldek77

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Czy jeśli kupuję auto które nie ma TAX ,rejestruję na siebie w UK to żeby zadeklarować SORN muszę TAX ten chociaż na krótko opłacić ,czy nie?DO deklaracji SORN jest potrzebny reference number- skąd go wziąść i co to jes?auto jest w PL

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Jeżeli nie zglosze w SORN że auto do 12 miesięcy będzie przebywać za granicą a kończy mi się TAX i chcę przed uplywem ważności TAXU wyjechać i nie mam zamiaru wracać do UK a nie chce na razie pisać export ,pytanie czy za brak taxu mogą przyslać mi karę do Polski jak nie mają moich danych. Co wtym przypadku należalo by zrobić.
Nie przysla kary do Polski ale mimo wszystko dla zalatwienia sprawy na tip top najlepiej zglosic SORN.
Czy jeśli kupuję auto które nie ma TAX ,rejestruję na siebie w UK to żeby zadeklarować SORN muszę TAX ten chociaż na krótko opłacić ,czy nie?
Nie.
O deklaracji SORN jest potrzebny reference number- skąd go wziąść i co to jes?

waldek77

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Dzięki!!! Potrzebny jest ten numer który zaznaczyłeś -wpisałem, rejestracyjny- wpisałem, i właśnie jeszcze jeden z dokumentu V11 reference number, bez niego nie mogą znaleść auta.

wiercioch

Anglikomaniak
Punktów
11
Deklarujesz z automatu na rok a potem jak chcesz przedluzyc to kolejna deklaracja

hickey

Początkujący
Punktów
0
Miasto
uk
Nie wiedziałem że można od razu zadeklarować kolejny SORN no i wysłałem jakieś 2.5 tygodnia temu Export z V5C.
Chciałbym ponownie wziąć SORN. Da się to jakoś odkręcić teraz ?

Do góry Bottom