• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

SORN a powrót do UK

Cougar

Gaduła
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Witam. Tak się zastanawiam jak to jest z tym SORN. Wiadomo, że po zmianie prawa w UK odnośnie ubezpieczenia albo auto jest ubezpieczone albo zgłosić trzeba SORN bo inaczej zaczynają sie schody. A jesli zgłoszę SORN to mogę autem wrócić do UK wykupując wcześniej oczywiście np ubezpieczenie krótkoterminowe?? Myślę, że wiedza w tej kwestii będzie potrzebna wszystkim co jeżdżą po PL a po MOT mają wrócić do UK;) Dzięki za odpowiedzi i doświadczenia w tym temacie. Pozdrawiam

Cougar

Gaduła
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Dzięki za odpowiedź Misiek. Poproszę jeszcze znajomego żeby zadzwonił do DVLA i dopytał. jak będę wiedział jakie oni zajmą stanowisko to napisze w temacie.

ryszard410

Anglikomaniak
Punktów
24
Miasto
poznan
kolego ubespieczenie jest ok ale jeszcze musisz miec tax wiec jak tylko wrucicdo uk certyfikat i post office albo dvla.gov

Cougar

Gaduła
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
tax to sprawa bardzo ważna i raczej oczywista jak chce się śmigać po UK na ich tablicach. bardziej jednak interesuje mnie sprawa zgłoszenia SORN a powrót do UK.

ryszard410

Anglikomaniak
Punktów
24
Miasto
poznan
sorn jest wazy rok od daty zgloszenia i oznacza ze pojazd nie bedzie sie poruszal po drogach a oni nie beda pisali listow ze pojazd jest nie otaxowany. wiec jak kupi tax bedzie ok i nie musi juz robic nic ale nie zapominac o insurace.

Cougar

Gaduła
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Ok.. dzięki za info ale załóżmy, że w PL poruszam się na polskim ubezpieczeniu. Mam wykupiony tax w UK. z uwagi na zmianę prawa w UK pojazd musi mieć ubezpieczenie przez cały rok. Więc żeby nie przysyłali listów czemu nie mam wykupionego ubezpieczenia i dalszych konsekwencji chcę zgłosić SORN. Zakładamy, że zgłaszam SORN i dalej poruszam się po PL. W między czasie kończy mi się MOT i chcę jechać do UK po MOT. Ale mając zgłoszony SORN mogę wykupić np ubezpieczenie na 3 dni i wjechać do UK zrobić MOT i wrócić??

ryszard410

Anglikomaniak
Punktów
24
Miasto
poznan
jak masz tax jak piszesz to tylko krotko terminowe ubespieczenie i bedzie ok. nie znasz nikogo zeby ci zalatwil mot w uk bez auta??

Cougar

Gaduła
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Powiem Ci Rusiu, że mam TAX a zapytanie przyszło na adres w UK, że mają problem bo mnie nie widzą w systemie i nie mam ubezpieczenia. Więc sprawę muszę załatwić pewnie z SORN stąd wątek w tej kwestii. Nie mam pewności, że załatwiony MOT na odległość to MOT w systemie a nie tylko kawałek papieru dla policji w PL. Odpowiadając na Twoje pytanie nie mam nikogo. Jak byś wiedział konkretnie czy jak zgłoszę SORN nie przeszkodzi mi to wjechać do UK na 3 dni na krótkoterminowym ubezpieczeniu to będę Ci wdzięczny.

---------- Dodano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ----------

Ps. Znaczy Rysiu:)

ryszard410

Anglikomaniak
Punktów
24
Miasto
poznan
jak zglosisz sorn to zglaszasz ze pojazd nie bedzie uzywany na publicznych drogach. moze stac tylko na podjezdie do domu, garazu, i ogrodku wiec tego lepiej nie rob tylko ubezpieczonko na pare dni i wal na przeglad.jak chcesz to moge ci podac namiary kogos kto robi mot z okolic londynu bez auta kosz ok 100 funa.

tomzi

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałcz
ryszard410 Masz może namiary na ten MOT bez auta bo sam szukam ?

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wioska :D
półtora roczny odkop. gratulacje.

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
na dzień dzisiejszy auto na SORN również musi być ubezpieczone a sam SORN dotyczy podatku drogowego czyli TAXu i bez sensu jest go zgłaszać jak się TAX posiada a auto użytkuje za granicą , SORN schodzi automatycznie po wykupieniu TAXu a ubezpieczenie nie ma nic do tego (nie wykupisz taxu bez ubezpieczenia )

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
na dzień dzisiejszy auto na SORN również musi być ubezpieczone

Nie musi, to nie Polska gdzie za jakikolwiek pojazd z wyjątkiem zabytkowego trzeba płacić haracz czy jest używany czy nie

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
ryszard410 Masz może namiary na ten MOT bez auta bo sam szukam ?
Tomzi ja mam jednego wakacyjnego anglika w Polsce i MOT robie bez problemu tam na miejscu czyli w Polsce. Nigdzie nie jezdze po MOT, daj spokoj. Robisz normalnie MOT u nas w kraju tylko, ze ten MOT nie upowaznia Cie do zarejestrowania auta w PL ale do np. powrotu do Anglii. Warunkiem jest to, ze stary MOT musi Ci sie skonczyc.

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Ciekawe czy dalej będziesz takie bajki pisał jak pukniesz gdzieś tym anglikiem i ubezpieczalnia powie Ci że ten MOT jest tyle wart co papier na którym go wydrukowano

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
Ciekawe czy dalej będziesz takie bajki pisał jak pukniesz gdzieś tym anglikiem i ubezpieczalnia powie Ci że ten MOT jest tyle wart co papier na którym go wydrukowano
Ale to jest zupelnie legalne. Sprawdz sobie. Nie ma tutaj zadnego naciagania. Warunek MOT mi sie skonczylo podczas pobytu za granica. Tyle.
Wyjechalem do Polski na 2 tygodnie. Sytuacja losowa zmusila mnie zeby tam zostac 2 miesiace. W miedzyczasie skonczyl sie MOT a musze legalnie wrocic do UK. Nie traktuj mnie jak gimbusa bo wiem co pisze.

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Kolego sam sobie zaprzeczasz, w innym poście piszesz że w UK trzeba mieć MOT, Tax i ubezpieczenie bo pierwsza lepsza policja skieruje Ci auto na złom (w sumie to jest prawda). Wynika z tego że w polskim MOTem który jest wart tyle co nic, wjedziesz do do UK i już Dover masz przechlapane. Daj mi jakiś przepis który mówi że autem z zagranicznym MOTem możesz jeździć po UK (nawet na czas powrotu na wyspy). Pokaż który angielski ubezpieczyciel akceptuje przegląd z zagranicy. I co?
Na koniec prosimy o jedno - sam jeździj sobie nawet z przeglądem z Afganistanu, jednak nie udzielaj takich złotych rad na forum bo ktoś narobi sobie przez Ciebie sporych problemów.
Pozdrawiam

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
Kolego sam sobie zaprzeczasz, w innym poście piszesz że w UK trzeba mieć MOT, Tax i ubezpieczenie bo pierwsza lepsza policja skieruje Ci auto na złom (w sumie to jest prawda). Wynika z tego że w polskim MOTem który jest wart tyle co nic, wjedziesz do do UK i już Dover masz przechlapane. Daj mi jakiś przepis który mówi że autem z zagranicznym MOTem możesz jeździć po UK (nawet na czas powrotu na wyspy). Pokaż który angielski ubezpieczyciel akceptuje przegląd z zagranicy. I co?
Na koniec prosimy o jedno - sam jeździj sobie nawet z przeglądem z Afganistanu, jednak nie udzielaj takich złotych rad na forum bo ktoś narobi sobie przez Ciebie sporych problemów.
Pozdrawiam

Nie mowimy tutaj o sytuacji, w ktorej jezdzisz bez TAXu, MOTu czy ubezpieczenia w UK tylko w Polsce, tak? W Polsce nie potrzebny Ci TAX a po MOT nie musisz jezdzic do UK tylko robisz go w Polsce. Zrozumiales? Jesli chcesz tym autem wracac do czy jezdzic w UK to juz inna sprawa ale takiego tematu nie poruszalismy, zgadza sie? Dobrze, czy w takim razie wytlumaczyc Ci co i jak trzeba zrobic gdybys chcial nim jednak pojechac do UK czy nie musze bo nikt o to nie pytal? Moze lepiej zalozyc osobny watek bo to zupelnie inny temat niz opisywany tutaj przez nas.
Jesli sam angielskim samochodem zarejestrowanym w UK, ktorym poruszasz sie w Polsce (tak jak ja mam tam jedno z aut) jezdzisz na przeglody do UK raz do roku to powodzenia. Twoja sprawa. Ja tylko pisze, ze nie musisz tego robic jesli auto zostaje w Polsce. Jesli Twoim zdaniem bardziej legalne jest zalatwianie lewego przegladu bez auta to tym bardziej brak mi slow.

A tak na marginesie to powiedz mi co by sie Twoim zdaniem stalo z Twoim autem gdyby sytuacja losowa zmusila Cie do pozostania za granica dluzej niz planowales (obojetnie gdzie) i skonczylby Ci sie przeglad? Porzucilbys auto? Laweta? Jechalbys bez przegladu? Skoro prawo w takiej sytuacji pozwala na zrobienie przegladu w Polsce to ja z tego korzystam. Ty jak chcesz to jezdzij nawet do wspomnianego Afganistanu. Powodzenia.

Co do ubezpieczalni to akurat nie wiem jak to wyglada bo nigdy zadna mnie nie pytala o MOT ale byc moze maja to w systemie a w razie wypadku myslisz, ze legalnie zrobiony za granica MOT bylby niewazny? Z reszta pytanie retoryczne bo Twoim zdaniem przeciez nie ma mozliwosci zrobienia takiego MOT legalnie a ja go robie i twierdze ze jest inaczej.

Ostatnia edycja:

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Jesli Twoim zdaniem bardziej legalne jest zalatwianie lewego przegladu bez auta to tym bardziej brak mi slow.

Pokaż gdzie coś takiego napisałem

co by sie Twoim zdaniem stalo z Twoim autem gdyby sytuacja losowa zmusila Cie do pozostania za granica dluzej niz planowales (obojetnie gdzie) i skonczylby Ci sie przeglad?
W takim przypadku niestety lawetka, nie jest to żadna nowość.Jak pojedziesz polskim autem do anglii to też tam zrobisz przegląd jak Ci się skończy? Wbiją Ci MOT w dowód?

Skoro prawo w takiej sytuacji pozwala na zrobienie przegladu w Polsce
Daj na to paragraf, twoje informacje są wyssane z palca i to dosłownie

Do góry Bottom